Πώληση λιγνιτικών σταθμών και νέα αρχή για τα υδροηλεκτρικά
Από την Ελευθεροτυπία...
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βρεθεί σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τελική διαπραγμάτευση με τους επιτρόπους Ενέργειας και Ανταγωνισμού, με ειλημμένη την πολιτική απόφαση να βγάλει στο σφυρί η χώρα μας λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ ως τελική λύση ώστε να «ανοίξει» ο τομέας της παραγωγής, που σήμερα εκμεταλλεύεται μονοπωλιακά η ΔΕΗ.
Τα υδροηλεκτρικά που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ κατεβάζουν το κόστος και οι ιδιώτες θέλουν «μερτικό» Τα υδροηλεκτρικά που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ κατεβάζουν το κόστος και οι ιδιώτες θέλουν «μερτικό» Στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, κατά τρόπον ώστε η χρήση των «νερών» να μην ευνοεί τη ΔΕΗ στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών.
Δεν αποκλείεται, μαζί με την ιδιωτικοποίηση σταθμών, να υλοποιηθεί παράλληλα και το αρχικό σχέδιο για συμβάσεις ανταλλαγής λιγνιτικής ισχύος μεταξύ της ΔΕΗ και εταιρειών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών (swaps ενέργειας), μια λύση όμως που όπως έχει δηλώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θεωρείται αρκετή από μόνη της ώστε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της αγοράς.
Ποιες συμφέρουν περισσότερο
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει δώσει «στίγμα» για το ποιες από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα βγουν στο σφυρί. Παρότι έχει ήδη γίνει μια προεπιλογή, οι αρμόδιες αρχές αποφεύγουν να «εκτεθούν» καθώς πρόκειται για σύνθετο ζήτημα.
Αν επιλεγούν σύγχρονες και με ικανό χρόνο ζωής μονάδες, όπως λ.χ. οι Μελίτη, Αγιος Δημήτριος 5 κ.ά., είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ, ενώ θα πληγούν καίρια τα συμφέροντα της ΔΕΗ που το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθεί σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.
Αν από την άλλη στη σχετική λίστα της ιδιωτικοποίησης μονάδων περιληφθούν παλαιότεροι και περισσότερο ρυπογόνοι σταθμοί, είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί αγοραστής σε συμφέρουσα τιμή, πολύ δε μάλλον ενόψει της ενσωμάτωσης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το 2013.
Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να έχει «κλείσει» το θέμα το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι οι προθεσμίες του Μνημονίου είναι ασφυκτικές.
Η χώρα μας έχει δεσμευτεί πως μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2011 θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστική πρόσβαση τρίτων στην καύση λιγνίτη», ενώ «μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ιδιώτες θα μπορούν αποδοτικά να χρησιμοποιούν λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας στην ελληνική αγορά».
Το πρόγραμμα του Γ. Παπακωνσταντίνου για σήμερα περιλαμβάνει συναντήσεις με τους επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn, Περιβάλλοντος Janez Potocnic και Ανταγωνιστικότητας Joaqin Almunia. Αύριο Τρίτη θα συναντηθεί με τον επίτροπο Ενέργειας Gunther Oettinger, Κλιματικής Δράσης Conne Hedegaard, Βιομηχανίας Antonio Tajani και την επίτροπο Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων Μαρία Δαμανάκη. *
Δημοσίευση σχολίου