.

ΥΠΕΚΑ: Σχέδιο νόμου για Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και αυθαίρετα

Σχέδιο νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ»

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Με μικρές αλλαγές ψηφίστηκε από τη Βουλή το ενεργειακό νομοσχέδιο

Από το energypress.gr...

Την πεποίθηση ότι το υπουργείο, του οποίου έχει την πολιτική ευθύνη, θα αποτελέσει το κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και της έρευνα υδρογονανθράκων, τα άρθρα του οποίου ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία το απόγευμα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε βέβαιος ότι "θα έρθουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, στον χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων" και θα έρθουν, όπως είπε, και σε μία σειρά μικρές και μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να "περάσουν" από το ΥΠΕΚΑ για τον…αναγκαίο σκόπελο της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης.

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που συναντά το θέμα του τρίτου ενεργειακού πακέτου, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την έρευνα για υδρογονάνθρακες, αφού πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είχαν την θετική γνώμη βουλευτών και της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γ.Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε, επίσης, σειρά νομοτεχνικών αλλαγών με τις οποίες περιορίζεται η δυνατότητα αποσπάσεων για το προσωπικό της ΔΕΗ και απαλλάσσεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από την ευθύνη αναζήτησης των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι μία επένδυση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνεται σε χώρο που είναι στον έλεγχο του επενδυτή. Η υποχρέωση παραμένει, αλλά δεν είναι πλέον ευθύνη της ΡΑΕ, ανέφερε ο υπουργός.

Ανακοινώνοντας αλλαγές και στο άρθρο 197 του νομοσχεδίου για τις Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία, όπως είπε, γίνεται απολύτως σαφές ότι "πρέπει να υπάρξει προσαρμογή με την κοινοτική νομοθεσία ως προς το ύψος των 35MW για την εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που κρίνεται υψηλό και αντικοινοτικό".

Για την ΕΕ, οι ΑΠΕ και οι ΣΗΘΥΑ μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα ενέργειας και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, είπε ο Υπουργός. Διευκρίνισε, εξ άλλου, ότι με την αναδιατύπωση για την τιμολόγηση ενέργειας που παράγεται μέσω ΣΗΘΥΑ θα επιβαρύνονται ελάχιστα οι λογαριασμοί. Βάλαμε έναν τρόπο τιμολόγησης που προσδιορίζει μόνο τις ΣΗΘΥΑ και δίνει προτεραιότητα και υψηλότερη τιμή στις μικρές μονάδες, ενώ για τις μεγάλες μονάδες έχει φθίνουσα τιμή.

Για το άρθρο αυτό είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση διευκρινίσεις, όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θανάσης Χαντάβας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ιωάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι "είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου, καθώς υπάρχουν προσφορότερες επιλογές περισσότερο αποδοτικές οικονομικά". Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός μετά τις δημόσιες αντιρρήσεις, που διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, για το ενδεχόμενο πώλησης του 17% της ΔΕΗ, μέσω ΧΑΑ, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση "θα πρόκειται για δώρο προς τους ιδιώτες".

Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν, όμως, στην πορεία της συζήτησης και για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναφέρονται στα μεταλλεία. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέος λατομικός νόμος, ενώ σύντομα ολοκληρώνει το έργο της και επιτροπή, που συγκροτήθηκε για το θέμα της μεταλλευτικής πολιτικής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιοποίησαν τη συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να αναφερθούν στις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

"Το μήνυμα από την Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκολλήσει από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος", σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες επενδυτικές στον τομέα της ανάπτυξης, οι οποίες, όμως, θα δώσουν και δουλειά και θα έχουν και εργαζόμενους. Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε, επίσης, σε λάθη και αστοχίες στο θέμα των ταξί, ενώ παρατήρησε ότι δεν βλέπει, αυτές τις κρίσιμες ώρες, διάθεση από την πλευρά των τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. "Φοβάμαι ότι οι τράπεζες πάνε σε κρατικοποίηση, με κίνδυνο να χάσουμε ένα ακόμη εργαλείο", είπε ο κ. Καρατζαφέρης και κάλεσε για μία ακόμη φορά τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν αν ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας.

Η αποστροφή του κ. Καρατζαφέρη στο θέμα των ταξί, έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Περιβάλλοντος να τονίσει ότι οι αντιδράσεις αυτές δυσφημίζουν τη χώρα.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, έφερε τον νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα, με έναν τρόπο, που να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Η πρόβλεψη ήταν, στις 2 Ιουλίου να έχουν ανοίξει όλα τα επαγγέλματα, εκτός αν προχωρούσαν με Προεδρικά Διατάγματα, θύμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και για τις δεσμεύσεις η Ελλάδα έχει αναλάβει έναντι των εταίρων. Μεσολάβησε ο ανασχηματισμός και η απόφαση του νέου υπουργού Υποδομών ήταν να ξαναδεί το θέμα, ώστε να εναρμονίζεται καλύτερα με το πλαίσιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας οι ιδιοκτήτες ταξί πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι με το υπουργείο και να βρουν λύση στο πλαίσιο της απελευθέρωσης.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης, για την υπόθεση του χρέους. "Είπατε για τον Αντώνη Σαμαρά ότι θέλει να γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής. Εσείς, όμως, θα μείνετε στην ιστορία ως πρωθυπουργός της εθνικής κατάθλιψης και του διασυρμού", είπε ο κ. Μουσουρούλης.

"Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθεί λύση για το χρέος, εγείρατε τεχνικά εμπόδια και είπατε να μην υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Γιατί; Για να προστατεύσουμε τους πιστωτές;", αντέτεινε στη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, και πρόσθεσε: "Αν εσείς θέλετε να είστε πρωθυπουργοί της δραχμής, εμείς θέλουμε την Ελλάδα ισχυρή και όχι φτωχή και μίζερη".

Την εκχώρηση του εγχώριου φυσικού πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, μέσω της "ευρωενωσιακής πολιτικής", κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

"Η επιλογή του μείγματος για την ενέργεια γίνεται με βάση τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών και όχι με βάση το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και των λαϊκών στρωμάτων", τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος. Ο βουλευτής αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα για το άρθρο 197 και κατήγγειλε "αιματηρή σύγκρουση συμφερόντων" για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο πακέτο. "Ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο, είτε είναι όμιλος, είτε δημοσιογράφος, είτε κόμματα και κυβέρνηση", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τέλος, για "άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, με την απόσυρση της τροπολογίας για το τέμενος", έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, ενώ αναφερόμενη στο άρθρο 197 είπε ότι "αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός διαχρονικού σκανδάλου μεταξύ των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και της εταιρείας Αλουμίνιον ΑΕ του ομίλου Μυτιληναίου, που τώρα εκτυλίσσεται η κορύφωσή του". Για ξεπούλημα του φυσικού πλούτου, μίλησε και ο Π. Λαφαζάνης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΚΑΠΕ: ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ο Οδηγός Μελετών του Προγράμματος «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων» του ΥΠΕΚΑ, του ΕΠΠΕΡΑΑ και του ΚΑΠΕ έχει σαν στόχο την επιστημονική υποστήριξη των υποψήφιων δικαιούχων του Προγράμματος στην επιλογή των κατάλληλων μεθόδων βελτίωσης του αστικού μικροκλίματος. Οι μέθοδοι και οι τεχνικές που περιγράφονται είναι ενδεικτικές και σε καμία περίπτωση περιοριστικές ως προς τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα.

κλικ για να κατεβάσετε τον οδηγό μελετών...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Χωρίς "εξασφάλιση θέσης" οι άδειες παραγωγής ΑΠΕ

Από το energypress.gr...

Ένα πάγιο αίτημα των φορέων και των επενδυτών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «πέρασε» την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή στο ενεργειακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Πρόκειται για την κατάργηση του κριτηρίου «δυνατότητας εξασφάλισης θέσης» για την παραχώρηση άδειας παραγωγής. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, ο επενδυτής έπρεπε να αποδεικνύει ότι η επένδυση πρόκειται να γίνει σε χώρο που είναι υπό τον έλεγχό του. Η ΡΑΕ, δε, είχε την ευθύνη αναζήτησης και αξιολόγησης των στοιχείων που αποδεικνύουν τον έλεγχο του χώρου. Δεδομένου λοιπόν ότι η πλειοψηφία των επενδύσεων ΑΠΕ πραγματοποιούνται σε δημόσιες εκτάσεις, για τις οποίες, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν αμφισβητήσεις, χρησικτησίες κ.λπ. το κριτήριο «εξασφάλισης θέσης» αποτελούσε μαρτύριο για τους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα σχόλια κατά τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τη ΡΑΕ για το νέο κανονισμό αδειοδότησης των ΑΠΕ συγκεντρώθηκαν στο άρθρο που αφορά στην αξιολόγηση των αιτήσεων και ειδικότερα στο κριτήριο της δυνατότητας εξασφάλισης της θέσης εγκατάστασης. Σύμφωνα με τις περισσότερες από τις υποβληθείσες απόψεις, η δυνατότητα εξασφάλισης της θέσης εγκατάστασης ενός έργου Α.Π.Ε, αποτελεί την πιο χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία στην προσπάθεια ανάπτυξης των συγκεκριμένων έργων. Οι περισσότερες απόψεις συνέκλιναν στην πλήρη απαλοιφή της διατύπωσης του κριτηρίου.

Το πάγιο αίτημα των επενδυτών αποτελούσε και εισήγηση της ΡΑΕ εδώ και ένα χρόνο περίπου, καθώς όπως λέγεται χαρακτηριστικά «δεν έχει νόημα να μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία, καθώς η άδεια παραγωγής έχει στην πραγματικότητα την έννοια της άδειας σκοπιμότητας».

Με την αλλαγή που ψηφίστηκε χθες, το κριτήριο παραμένει, αλλά αξιολογείται σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν ο επενδυτής προσέρχεται για να λάβει άδεια εγκατάστασης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ Η Β΄ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΝ κ. ΦΩΛΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε και με τον πλέον επίσημο τρόπο (αφού από χθες το βράδυ,28-7-2011, είναι πλέον Νόμος του Κράτους), καθώς ψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν της Βουλής, το σχέδιο που είχε ξεκινήσει την Μ. Πέμπτη του 2008 (στις 24-4-2008) για λογαριασμό του Ομίλου Μυτιληναίου, ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας.
Θυμίζουμε ότι τότε το ΥΠΑΝ προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό της Μονάδας Συμπαραγωγής 335 MW του Ομίλου Μυτιληναίου, που κατασκευάστηκε για να τροφοδοτεί το ¨Αλουμίνιον της Ελλάδος¨ ως Αυτοπαραγωγός, να εντάσσεται στο σύστημα ως ανεξάρτητη Μονάδα Παραγωγής.
Θυμίζουμε επίσης, ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τότε είχαν χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη απόφαση του κ. Φώλια ¨πασχαλινό δωράκι¨ στον Όμιλο Μυτιληναίου, αφού θα κερδοσκοπούσε στα πλαίσια υπολογισμού της Ο.Τ.Σ.
Σήμερα, με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο Νόμο ¨Λειτουργία ενεργειακών αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου…¨, άρθρο 197, δίνεται η δυνατότητα στη Μονάδα Συμπαραγωγής ισχύος 335 MW του Ομίλου Μυτιληναίου να εντάσσεται στο σύστημα κατά προτεραιότητα και με εγγυημένες τιμές, αφού η συγκεκριμένη διάταξη του Νόμου πλέον, άρει τον περιορισμό που έθετε η προηγούμενη του Νόμου 3468/2006, η οποία απαγόρευε να εντάσσονται στο σύστημα κατά προτεραιότητα εγκαταστάσεις παραγωγής με ισχύ πέραν των 35 MW.
Η ρύθμιση αυτή προφανώς είναι χαριστική και έρχεται να αποδείξει περίτρανα, ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά και μεθοδικά εξυπηρετούν τα κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα, που κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, με δεδομένο ότι πλέον από 1-9-2011 η συγκεκριμένη μονάδα θα εντάσσεται στο σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και το τέλος υπέρ ΑΠΕ.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταγγέλλει την Κυβέρνηση για την συγκεκριμένη ρύθμιση και δηλώνει δυναμικό παρόν στα σχέδια που προετοιμάζονται από το ΥΠΕΚΑ για την πώληση των μονάδων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αμφιβολίες για την ανεξάρτητη λειτουργία του ΙΤΟ, λόγω... βεβαρημένου παρελθόντος

Από το www.energypress.gr

Επιφυλάξεις για το αν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του ενεργειακού νομοσχεδίου (ξεκίνησε χθες η συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη) που, μέσα από ένα πολυδαίδαλο σχήμα, φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν την ανεξάρτητη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, διατυπώνουν οι ανεξάρτητοι «παίκτες» του χώρου.

Το σύνολο των επιχειρηματικών ομίλων που παρενέβησαν στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, όπως άλλωστε και οι συλλογικοί φορείς τους απέρριψαν το μοντέλο ΙΤΟ που επελέγη για τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, με δεδομένη την απόφαση που ελήφθη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στο αν θα τηρηθούν οι συγκεκριμένες δικλείδες ανεξαρτησίας που προβλέπονται από το νομοσχέδιο.

Διότι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην παρέμβασή της η εταιρεία EGL «παρότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, το Δημόσιο διατηρεί πάντα τον έλεγχο των Διαχειριστών δικτύων και εισάγονται νέες υποχρεώσεις για την προστασία των καταναλωτών, το Δημόσιο (διά του υπουργείου και της ΡΑΕ) έχει παραλείψει συστηματικά τα τελευταία 12 έτη να ρυθμίσει δραστηριότητες που μονοπωλιακώς ασκεί η ΔΕΗ, και οι οποίες έχουν ετήσιο κόστος άνω του 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ! Δηλαδή, για δραστηριότητες αυτής της έκτασης και σημασίας, το Δημόσιο ποτέ δεν έθεσε (παρότι όφειλε εκ του νόμου) κανόνες για τον έλεγχο του κόστους και της ποιότητας των παρεχόμενων προς τους καταναλωτές υπηρεσιών».

Το ενεργειακό νομοσχέδιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επαρκές αν υποβαλλόταν πριν από… 10 περίπου έτη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία στην παρέμβασή της, και με το σκεπτικό αυτό καταγράφει τις καθυστερήσεις και τις σχετικές στρεβλώσεις:

• Προσωπικό : Το προσωπικό της ΔΕΗ που εργαζόταν στον ΔΕΣΜΗΕ θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί σε αυτόν τουλάχιστον 5 έτη πριν.

• Δίκτυο Διανομής : Η άδεια Κυριότητας του Δικτύου Διανομής από τη ΔΕΗ δεν έχει διεκπεραιωθεί (θέσπιση όρων και προϋποθέσεων) 12 έτη μετά την πρώτη θέσπιση των σχετικών υποχρεώσεων.

•Κώδικας Δεοντολογίας : Ο Κώδικας Δεοντολογίας σχετικά με τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ δεν έχει θεσπιστεί, 6 έτη μετά τη σχετική πρόβλεψη σε νόμ.

•Κώδικας Διαχείρισης Δικτύου : Ο Κώδικας Διαχείρισης του Δικτύου δεν έχει θεσπιστεί 12 έτη μετά τη σχετική πρόβλεψη σε νόμο, παρότι η ΡΑΕ διενήργησε και σχετική δημόσια διαβούλευση

• Νησιά : Οσον αφορά στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ούτε Άδεια Διαχείρισης έχει δοθεί στη ΔΕΗ ούτε Κώδικας Διαχείρισης έχει θεσπιστεί, 6 έτη μετά τη σχετική πρόβλεψη σε νόμο.

•Αναβολές : Τέλος, παλαιότερη διάταξη νόμου, ταυτόσημη με του τωρινού νομοσχεδίου, έδωσε τη δυνατότητα αναβολής της θέσπισης των νέων Κωδίκων της αγοράς για 21 μήνες.

Ακριβό… μοντέλο

Σύμφωνα με την EGL το νομοσχέδιο «αγνοεί παντελώς την πείρα όλων των προηγούμενων ετών όσον αφορά αφενός τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην παραγωγή και στην προμήθεια και αφετέρου την πλήρη ακύρωση στην πράξη των διατάξεων των νόμων για τη ρύθμιση των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων. Δυστυχώς, το ν/σ αγνοεί επίσης ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη του τόπου και η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, και οδηγεί άμεσα στην αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές, χωρίς να συνδράμει καθόλου στη μακροχρόνια βελτίωση της αποδοτικότητας του τομέα».

Όσον αφορά στο τελευταίο σημείο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το μοντέλο ΙΤΟ είναι αυτό με το μεγαλύτερο κόστος για την αγορά, το οποίο μεταφέρεται εν τέλει στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία θεωρεί ότι το μοντέλο έχει το μεγαλύτερο κόστος για τους εξής κυρίως λόγους:

- Πρόσθετοι φορείς : Απαιτείται η ίδρυση πρόσθετων φορέων, προκειμένου να διασφαλίζονται αφενός τα δικαιώματα του μετόχου και αφετέρου των συμμετεχόντων στην αγορά. Για παράδειγμα, απαιτούνται χωριστά διοικητικά συμβούλια, διοικητικές και υποστηρικτικές δομές για τον ΛΑΓΗΕ και τον Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ, το «Εποπτικό Συμβούλιο» καθώς και «Υπεύθυνος Συμμόρφωσης» για τον Διαχειριστή.

-Διαχειριστής ΕΣΜΗΕ : Ο Διαχειριστής ΕΣΜΗΕ έχει κατά το ν/σ ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες όσον αφορά στην κατανομή των μονάδων παραγωγής, στη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και στη μέτρηση και διαχείριση των αποκλίσεων. Οπως όμως σημειώνει η εταιρεία, είναι γνωστό, ότι κατά την περίοδο διαχείρισης της αγοράς από τον ΔΕΣΜΗΕ (ο οποίος ήταν ανεξάρτητη εταιρεία από τη ΔΕΗ), η ΡΑΕ αναγκάστηκε πολλάκις να του απευθύνει αυστηρές συστάσεις κατόπιν καταγγελιών με αντικείμενο τη μεροληπτική στάση υπέρ της ΔΕΗ και την αλλοίωση του υγιούς ανταγωνισμού και των τιμών της αγοράς. Είναι λοιπόν αυτονόητο- συνεχίζει η εταιρεία- ότι με τη μεταβίβαση των εν λόγω αρμοδιοτήτων σε θυγατρική της ΔΕΗ, η ΡΑΕ θα πρέπει να επενδύσει πολύ σημαντικούς πόρους στην εποπτεία της λειτουργίας του Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ, δεδομένης μάλιστα της νομικής ευθύνης που πλέον θα έχει η Αρχή.

- Κόστη συμμετεχόντων : Για τον ίδιο λόγο, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα έχουν σημαντικά κόστη για τη συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας της αγοράς και του Διαχειριστή, και νομικές δαπάνες για τις (μετά βεβαιότητας) πολύ περισσότερες προσφυγές που αντικειμενικά θα προκύψουν.

-Κόστη Διαχειριστή : Παρόμοια κόστη θα έχει και ο Διαχειριστής ΕΣΜΗΕ, ο οποίος θα αναγκάζεται συστηματικά να αποδεικνύει (ακόμη και νομικά) ότι όντως είναι ανεξάρτητος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Καταρράκτες που ρέουν ανάποδα

Από το www.deltiokairou.gr

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι τα νερά των καταρρακτών ρέουν από πάνω προς τα κάτω. Μπορείτε να φανταστείτε το αντίθετο; Τα νερά να πηγαίνουν προς τα πάνω;

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στην νότια Αυστραλία, με ανέμους που έφθασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, άλλαξαν την κατεύθυνση των νερών στους καταρράκτες δημιουργώντας ένα εξίσου εκπληκτικό σκηνικό, αντίστοιχο του εντυπωσιακού και συνηθισμένου πλέον, όταν τα νερά με ορμή πέφτουν από ένα υψηλό επίπεδο σε ένα χαμηλότερο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δημοτική Κίνηση Κοζάνης «Τόπος να ζεις»: Αιολικά πάρκα στο Μπούρινο «Να βρούμε τη χρυσή τομή»

Από το www.kozan.gr

Με αφορμή την συζήτηση του θέματος για έκφραση γνώμης επι των ΜΠΕ των αιολικών πάρκων Μπούρινος Ι και ΙΙ στο δημοτικό συμβούλιο, καταθέτουμε την γνώμη μας επί τους θέματος.

Είμαστε οι τελευταίοι που θα λέγαμε όχι στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και της σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Είναι παγκόσμια ανάγκη μια«ενεργειακή επανάσταση» με στόχο την αναχαίτιση των καταστρεπτικών κλιματικών αλλαγών. Το είπαμε πολλές φορές, το προβάλαμε και πρόσφατα με την Έκθεση της Greenpeace, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μας «από το Γκρίζο στο Πράσινο».

Όμως από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και γίνεται μεγαλύτερη για χώρες σαν την Ελλάδα, που καθυστέρησαν εγκληματικά (επί εικοσαετία) στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Συνέπεια τα πολλά προβλήματα στη χωροθέτηση, στα δίκτυα, στην αποδοχή των έργων (κυρίως των αιολικών) από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι τελευταίες αντιδρούν συνήθως αρνητικά είτε γιατί δεν είναι σωστά ενημερωμένες είτε γιατί διακατέχονται από το γνωστό σύνδρομο «μακριά από την αυλή μου» είτε γιατί όντως οι ανεμογεννήτριες (Α/Γ) δημιουργούν ορισμένες παρενέργειες στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Οι επιπτώσεις αυτές όμως είναι πολύ μικρότερεςεάν τις συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες των ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό συνήθως μια τοπικιστική οπτική το παραβλέπει, καθώς και το πώς θα παράγουμε τελικά την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

Στην περίπτωση του Μπούρινου, όπου η εταιρεία ΡΟΚΑΣ θέλει να κατασκευάσει δύο αιολικά πάρκα (Α/Π), τα πράγματα δεν είναι απλά. Τα δύο Α/Π (Ι + ΙΙ) είναι αρκετά μεγάλα (46 + 46MW), περιλαμβάνουν 32 +32 μεγάλες ανεμογεννήτριες ύψους 80 μ. και συνεπάγονται 38 χλμ νέας οδοποιίας. Από την άλλη ο Μπούρινος δεν είναι τυχαίο βουνό. Έχει δύο προστατευόμενες περιοχή natura, το μεσιανό νερό και σημαντική ορνιθολογική ποικιλότητα. Συνεπώς αρκετές από τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας είναι δικαιολογημένες. Το εύκολο σε αυτή την περίπτωση είναι η ολική άρνηση, που συνήθως συνοδεύεται από μια .. ξεγυρισμένη καταγγελία των πάντων. Το δύσκολο είναι να βρούμε μια συνθετική λύση που ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες και παράλληλα συμβάλει στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Η αρμόδια Υπηρεσία ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας κρίνοντας τη ΜΠΕ του αιολικού πάρκου Βούρινος Ι κατέθεσε μια σειρά λογικών ενστάσεων, όπως:

· ότι δεν εξετάζονται από κοινού οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και των δύο Α/Π (Ι και ΙΙ), αλλά ξεχωριστά, με προφανή σκοπιμότητα «να περάσουν» πιο εύκολα.

· ότι δεν ορίζεται η θέση και οι οχλήσεις που θα προκαλέσει το εργοτάξιο κατά την κατασκευή. Επίσης δεν ορίζεται συγκεκριμένα η περιοχή που θα εκχερσωθεί, ούτε ο χώρος απόθεσης των υλικών εκσκαφής που θα προκύψουν.

· ότι θα υπάρξουν διαταράξεις στην πανίδα –ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής του Βούρινου, όπου εκτός της natura υπάρχει και Ζώνη Ειδικής Προστασίας πτηνών. Σημειώνεται με την ευκαιρία ότι η σχετική ορνιθολογική μελέτη, που κατέθεσε η ΡΟΚΑΣ, θεωρείται «μαϊμού» από έγκυρους ορνιθολόγους, οι οποίοι τονίζουν ότι αποσιωπούνται οι επιπτώσεις σε ορισμένα αρπακτικά (χρυσαετός, ασπροπάρης).

Όμως από τις γνωμοδοτήσεις αυτού του είδους απουσιάζει η ενεργειακή οπτική και διέξοδος. Καλή η επισήμανση των οχλήσεων – ελλείψεων στα επί μέρους έργα, αλλά η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει και αντιπροτάσεις για την παραγωγή πράσινης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία. Ποιο είναι το μερίδιο μας σε ΑΠΕ, πώς και πού θα το παράγουμε, τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αν απορρίψουμε το Βούρινο ή κάποια άλλα Α/Π ; Εδώ βέβαια η Περιφέρεια έχει ένα σοβαρό ελαφρυντικό. Το χωροταξικό των ΑΠΕ είναι δύσχρηστο και «μπάζει» από παντού. Σήμερα υπάρχουν διάσπαρτες αιτήσεις επενδυτών για Α/Π στα περισσότερα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς να έχει καθοριστεί το «μερίδιο» της Δυτ. Μακεδονίας στην πανελλαδική παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς: Η Ελλάδα με βάση τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις πρέπει μέχρι το 2020 να εγκαταστήσει περίπου 10.000 αιολικά ΜW. Από αυτά, ας υποθέσουμε ότι αναλογούν στην Περιφέρεια μας (με βάση το μέγεθος και το αιολικό δυναμικό της) 600 MW περίπου. Να επιλέξουμε λοιπόν από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για Α/Π έναν αριθμό 10 – 15 (συνολικής ισχύος 600 MW), προτιμώντας εκείνα τα πάρκα που εγκαθίστανται σε βουνά γυμνά ή με φτωχό φυσικό περιβάλλον. Δυστυχώς το site της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), δεν είναι διαφωτιστικό, αφού συμπεριλαμβάνει και τα Α/Π που ακυρώθηκαν και χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα για να έχουμε μια ακριβή εικόνα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι ΜΠΕ ως εργαλείο περιβαλλοντικής αξιολόγησης είναι συχνά ανεπαρκείς. Εδώ χρειάζεται ένα Περιβαλλοντικό και Ενεργειακό Ισοζύγιοπου να έχει και τις εναλλακτικές λύσεις ηλεκτροπαραγωγής με συγκρίσιμους δείκτες. Π.χ όταν εξετάζουμε τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στα πουλιά πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες των λιγνιτικών μονάδων (Η βιβλιογραφία λέει ότι τα 100 αιολικά MW προκαλούν ετησίως 96 θανάτους πουλιών, ενώ τα 100 MW λιγνίτη 3040 θανάτους (!!), δηλ. 31 φορές παραπάνω).

Ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το συνολικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο βοηθά να βρούμε τη λύση με τις λιγότερες παρενέργειες στο κοινωνικό ΣΥΝΟΛΟ κι όχι εκείνη που φορτώνει ΟΛΕΣ τις παρενέργειες στο γείτονα.

Από την άλλη, να πούμε ότι η μεταχείριση που επιφυλάσσουν στο περιβάλλον οι ιδιώτες δεν είναι και η καλύτερη. Γι’ αυτό υπάρχει δικαιολογημένη καχυποψία του κόσμου. Εδώ προκύπτει όμως και η μεγάλη ευθύνη των Δήμων που θα μπορούσαν να συστήσουν έγκαιρα δημοτικές ή μεικτές επιχειρήσεις (με πολίτες μικρομετόχους) και να αναλάβουν έγκαιρα την εκμετάλλευση των ΑΠΕ του τόπου, εξασφαλίζοντας καλύτερη περιβαλλοντική προστασία και περισσότερα έσοδα. (Σήμερα οι Δήμοι αρκούνται σε ένα πενιχρό 2,17% που τους δίνει ο ιδιώτης επενδυτής).

Με αυτά τα δεδομένα, τα βήματα που πρέπει να κάνει ο Δήμος Κοζάνης (και όσοι άλλοι ΟΤΑ επιλέχτηκαν για εγκατάσταση Α/Π) είναι :

1. Να αποκτήσουν πρώτα μια γενική εικόνα για τα Α/Π όλης της Περιφέρειας. Πού εγκαθίστανται, τι οχλήσεις προκαλούν κλπ. Η Περιφέρεια οφείλει να ετοιμάσει μια κατατοπιστική εισήγηση για να βοηθήσει τους Δήμους. Σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει και ο Δήμος Κοζάνης που διαθέτει Γραφείο ενεργειακών θεμάτων.

2. Το δεύτερο βήμα είναι η προεπιλογή των «εύκολων» Α/Π που δε δημιουργούν προβλήματα. Αυτό απαιτεί συνεργασία Περιφέρειας και δήμων. Όσον αφορά στα υπόλοιπα Α/Π, που είναι σε περιοχές μεγαλύτερης οικολογικής αξίας, πρέπει να αφεθούν για πιο ενδελεχή εξέταση, όντας στην ουσία μια «εφεδρεία». Να ληφθεί επίσης υπόψη ότι το ενεργειακό λεκανοπέδιο είναι ήδη μια πληγωμένη περιοχή, φορτωμένη με πολλές ηλεκτροπαραγωγές μονάδες (+ το μεγάλο φωτοβολταικό των 200 MW) και συνεπώς οι «οάσεις» βιοποικιλότητας που απόμειναν περιμετρικά (και ο Μπούρινος) δικαιούνται μια πιο αυστηρή προστασία.

3. H παραπάνω διαδικασία ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα, αρκεί να υπάρχει η βούληση της Περιφέρειας και των δήμων. Εφόσον όμως καλούμαστε να εκφράσουμε «εδώ και τώρα», τότε ως Δημοτική Κίνηση προσανατολιστήκαμε σε μια ενδιάμεση λύση: Εκφράσαμε θετική γνώμη για το ένα από τα δύο αιολικά πάρκα (συγκεκριμένα το Βούρινος Ι που είναι σε ποιο μακρινή απόσταση από την Ζώνη Ειδικής Προστασίας), ανεβάζοντας συγχρόνως τις περιβαλλοντικές μας απαιτήσεις, δηλαδή ζητώντας:

ολοκληρωμένη ΜΠΕ χωρίς τις προχειρότητες & ελλείψεις της προηγούμενης
αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και απαρέγκλιτη εφαρμογή
αντισταθμιστικά οφέλη (πρόσθετα μικρά έργα) πέραν των θεσμοθετημένου τέλους των 178.000 /έτος για το Δήμο Κοζάνης.

Πίσω από τις απολυτότητες υπάρχει σχεδόν πάντα μια χρυσή τομή. Ας την αναζητήσουμε

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οι Εργολήπτες της Κοζάνης εμπόδισαν διαγωνισμό για τον βιολογικό της Νεάπολης



Σε συμβολική κατάληψη στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, και αποχή από τη δημοπρασία του έργου για την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού της Νεάπολης, προχώρησαν χθες το πρωί στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης τα μέλη του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εργολήπτες είχαν συνάντηση με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη, στον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματά τους και ζήτησαν να αλλάξει το σύστημα επιλογής αναδόχου στα δημόσια έργα.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σαββίδης Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ: «Κάνουμε μια διαμαρτυρία με την ευκαιρία δημοπράτησης ενός έργου, με το σύστημα μελέτη – κατασκευή. Εξέφρασε την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο σύστημα, γιατί όπως τόνισε: τα έργα γίνονται χειρότερα από άποψη ποιοτική, γίνονται ακριβότερα και αναδεικνύεται ο ανάδοχος με αδιαφανής διαδικασίες.

Ο ανάδοχος βαθμολογείται με μη αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με τον ίδιο, για το λόγο αυτό το έχει καταγγείλει τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο σε κεντρικό επίπεδο, η Ομοσπονδία Εργοληπτών». Επεσήμανε επίσης, ότι ο κ. Ρέππας έχει συστήσει επιτροπή ώστε αυτό το σύστημα να περιοριστεί αυστηρά σε πολύ περιορισμένο αριθμό έργων, και μέσα στις κατηγορίες αυτές δεν πρέπει να είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί. Ζήτησε να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός, ώστε η φθηνότερη προσφορά να παίρνει κάθε φορά την προσφορά. «Τώρα, όπως δημοπρατούνται τα έργα αυτά, συμμορίες υπηρεσιακών παραγόντων και δυστυχών μελών εργοληπτικών οργανώσεων μαίνονται την ανάθεση των έργων με το σύστημα μελέτη - κατασκευή.

Οι εργολάβοι ζητούν να καταργηθεί το σύστημα, λέγοντας πως με το σύστημα αυτό τα έργα καθυστερούν. Το σύστημα είναι αδιαφανές και διαβλητό. Εμείς θέλουμε να υπάρξει μια σωστή μελέτη και αυτός που θα δώσει τη φθηνότερη προσφορά να πάρει το έργο. Παράλληλα, τόνισε πως λόγω του σύντομου της διαδικασίας με τη νοοτροπία που συντάσσονται τώρα οι μελέτες από τους εργολήπτες, πολλές φορές αυτές δεν είναι σωστές, με αποτέλεσμα πολλοί βιολογικοί καθαρισμοί σήμερα να μην λειτουργούν σωστά.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Πολιτίδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δυτικής Μακεδονίας επεσήμανε ότι: «Με τη συμπαράσταση όλων των Συνδέσμων Εργοληπτών της Δυτικής Μακεδονίας προβήκαμε στην κατάληψη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Προβήκαμε σε αυτή την ενέργεια γιατί η περιφέρεια έχει επιλέξει σε μια σειρά έργων το σύστημα της δημοπράτησης μελέτη - κατασκευή. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας ακατάλληλο». Καυτηρίασε και το θέμα της αδιαφάνειας των διαγωνισμών, κάνοντας λόγο για «αδιαφανή κριτήρια». Σε ό,τι αφορά τις οφειλές του δημοσίου, ο ίδιος τόνισε πως έχει γίνει στάση πληρωμών από το δημόσιο για το λόγο αυτό και πολλοί εργολήπτες έχουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού είναι πολλά τα χρήματα που τους οφείλονται τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και πανελλαδικά. Ο ίδιος τόνισε πως οι οφειλές σε περιφερειακό επίπεδο φτάνουν τα 30 εκ. Ευρώ. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι «έχουν προσχωρήσει οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης στο κίνημα «Δεν πληρώνω»»!

Από την πλευρά του ο κ. Σόκουτης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη ωριμότητα μελετών που υπάρχει στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην ΠΕ Κοζάνης. Ευχαρίστησε τους εργολήπτες για την καλή συνεργασία που είχαν. Δήλωσε την υπερηφάνεια του για την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας λέγοντας πως έχει εκπονήσει τις προμελέτες, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων, έχει πάρει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και με αυτό τον τρόπο, με την κείμενη νομοθεσία που εφαρμόστηκε, προχωρούν στη δημοπράτηση των έργων, εξασφαλίζοντας για την περιοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκροή στα πλαίσια του ΕΣΠΑ». Μάλιστα επεσήμανε πως «θέλω κάποια πλευρά να μας αναγνωρίσει ότι είμαστε η μοναδική νομαρχία στην τετραετία που υλοποιήσαμε τόσα πολλά έργα με μεγάλο προϋπολογισμό, που έχει ωριμότητα μελετών 250 εκ. ευρώ».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Για τη νέα οικονομική αφαίμαξη

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει όλους τους συναδέλφους, ότι η νέα οικονομική αφαίμαξη που παρατηρείται με τις μειώσεις στα εξοφλητικά αυτού του μήνα, προέκυψε από την μείωση του αφορολόγητου ορίου (από 12.000€ σε 8.000€), βάσει του αντεργατικού μεσοπρόθεσμου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Οι μειώσεις αυτές, στις οποίες για μια ακόμη φορά υπόκεινται τα συνήθη υποζύγια (μισθωτοί και συνταξιούχοι), υπολογίστηκαν αναδρομικά από την αρχή του έτους, με την αλλαγή υπολογισμού στο Φ.Μ.Υ. του κάθε εργαζόμενου.
Επειδή πεποίθησή μας είναι, ότι κανένα χρέος δεν πληρώνεται από τις περικοπές μισθών και συντάξεων και καμιά ανάπτυξη δεν επέρχεται με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων, είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες αντεργατικές και ανάλγητες κοινωνικά πολιτικές και καλούμε τους εργαζόμενους συσπειρωμένους γύρω από το Σωματείο να τις αντιπαλέψουν τώρα και πάντα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επαφές Μαθιουδάκη για άνοιγμα, επειγόντως, της αγοράς λιγνίτη

Από το www.energypress.gr

Να διαμορφώσει συγκεκριμένη λεπτομερή πρόταση για την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας, στη βάση της απόφασης Παπακωνσταντίνου για συνδυαστική λύση (πώληση μονάδων και swaps), ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Μαθιουδάκης. Η πρόταση αυτή μάλιστα πρέπει να έχει διαμορφωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την κοινότητα, και στα μέσα Σεπτεμβρίου να οριστικοποιηθεί και να μπεί σε εφαρμογή.

Ήδη τα χρονικά περιθώρια που θέτει το μνημόνιο έχουν ξεπεραστεί και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν έχει άλλο δρόμο από το να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα. Στις συζητήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Γκίντερ Έτινγκερ και με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια δεσμεύθηκε ότι η πρότασή του θα παρουσιαστεί σύντομα και θα υλοποιηθεί άμεσα.

Συγκαταβατικός ο Αλμούνια

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ωστόσο, πέραν των δεσμεύσεων που ανέλαβε, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέσπασε από τον κ. Αλμούνια και μια παραχώρηση: Να μην αποτελέσει «σιδηρού κανόνα» η παραχώρηση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού, όπως προέβλεπε η παλαιότερη απόφαση της Κομισιόν. Με λίγα λόγια, η Κομισιόν, ενόψει και των ευρύτερων εξελίξεων που αφορούν την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, θα αξιολογήσει τη συνολική πρόταση ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη και, υπό προϋποθέσεις, θα αποδεχτεί κινήσεις ακόμα και αν, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, δεν θα αφορούν το 40% του λιγνιτικού δυναμικού.

Στη βάση αυτή καλείται τώρα ο κ. Μαθιουδάκης να εξετάσει τις λεπτομέρειες της πρότασης. Δηλαδή ποιες μονάδες θα πουληθούν και με ποιες διαδικασίες, πώς θα υλοποιηθεί η ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας (swaps), ποια ορυχεία θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια, ακόμα και το αν θα ανοίξουν νέα κοιτάσματα (Ελασσόνα, Δράμα, Βεγόρα) πράγμα που επί Τίνας Μπιρμπίλη εθεωρείτο αδιανόητο, αλλά τώρα… δεν είναι.

Ποιές μονάδες

Προκειμένου να διαμορφώσει την πρόταση της χώρας ο κ. Μαθιουδάκης ξεκίνησε ήδη τις επαφές με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εμπλεκόμενους φορείς, με πρώτη φυσικά τη ΔΕΗ. Η άμεσα ενδιαφερόμενη επιχείρηση έχει ξεκινήσει την αποτίμηση της αξίας των υφιστάμενων μονάδων που ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθούν.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πρώτες στη σειρά για πώληση είναι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η κάθε μία. Το πλεονέκτημα που διαθέτουν είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό» τους ορυχείο, το οποίο προφανώς, σε περίπτωση πώλησης, θα τις «συνοδεύσει», πιθανότατα μέσα από μια μακροχρόνια σύμβαση εκμετάλλευσης, με τιμές λιγνίτη αντίστοιχες με εκείνες που χρεώνει σήμερα η «ΔΕΗ Ορυχεία» στη «ΔΕΗ Παραγωγή». Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι μονάδες αυτές χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, άλλως θα πρέπει να αποσυρθούν από το 2013 – 2014.

Στο «σχήμα» συζητείται να ενταχθεί μια νέα μονάδα στη Μελίτη (Μελίτη ΙΙ), δηλαδή να υιοθετηθεί παλαιότερη πρόθεση της ΔΕΗ να κατασκευάσει εκεί μονάδα με την πλειοψηφική συμμετοχή ιδιώτη. Το ζήτημα αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με το τι θα γίνει με την παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, καθώς το συγκεκριμένο ορυχείο είναι απαραίτητο για να τροφοδοτηθεί μια νέα μονάδα. Σε κάθε περίπτωση η Βεύη και η Μελίτη ΙΙ αποτελούν παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί αν θα μπούν στο τραπέζι και άλλες μονάδες, όπως εκείνες της Καρδιάς (κάποιες τουλάχιστον).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ναι στην εγκατάσταση Αιολικού πάρκου στο Βούρινο αποφάσισε το Δημ.Συμβούλιο Κοζάνης

Από την ΕΡΑ Κοζάνης

Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η συναίνεση για την εγκατάσταση Αιολικών πάρκων στην περιοχή "Βούρινος" συνολικής ισχύος 46 MW στις θέσεις "Σαμάρι-Γυμνή Κορυφή" των Δήμων Σιάτιστας και Κοζάνης και "Βούρινος" συνολικής ισχύος 46 MW στις θέσεις "Νεράιδα-Πύργος -Μεγάλη Πέτρα" των Δήμων Σιάτιστας και Κοζάνης από την εταιρεία "ΡΟΚΚΑΣ".

«Η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Βούρινο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι ένα έργο που συμβάλλει στην σταθερή και πάγια θέση του Δήμο να παραμείνει ενεργειακός Δήμος, τόσο με την κλασική μορφή της ενέργειας όσο και με τις Ανανεώσιμες πηγές» τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «έχουμε ήδη ένα μεγάλο πάρκο με ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για το Βέρμιο απ΄άλλη εταιρεία. Στην εγκατάστση των Αιολικών πάρκων στο "Βούρινο" συναίνεσε η αξιωματική αντιπολίτευση με επικεφαλής την κα Νανοπούλου και ο κ. Πουτακίδης, ενώ όχι ψήφισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Μητσιάκος και ναι στο «Βούρινος 1» ψήφισε ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης επικεφαλής του Τόπος να ζεις και λευκό στο Βούρινος 2.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στο Κέντρο Περιβάλλοντος η εποπτεία του δικτύου ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ΔΕΗ

Από τον ΧΡΟΝΟ Κοζάνης

Υπό τη σκέπη του Κέντρου Περιβάλλοντος μπαίνουν οι 11 σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ΔΕΗ, μετά την έγκριση που έδωσε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.

Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα υπογράψει μνημόνιο με τη ΔΕΗ, ώστε οι σταθμοί της ΔΕΗ να ενταχθούν στο δίκτυο του ΚΕΠΕ που θα έχει και το ρόλο του τεχνικού συμβούλου.
«Πρακτικά είναι μια μεγάλη επιτυχία για το ΚΕΠΕ και αναγνώριση του έργου του» δηλώνει ο υπεύθυνος μέτρησης της ατμοσφαιρικής ποιότητας Βασίλης Ευαγγελόπουλος, «δεν υπήρχε δίκτυο σταθμών μέχρι τώρα. Πλέον υπάρχει ένα δίκτυο 15 σταθμών».
Με βάση το μνημόνιο παραχωρείται η εποπτεία των σταθμών μέτρησης της ΔΕΗ στο Κέντρο Περιβάλλοντος, ενώ σύντομα θα εγκατασταθούν και νέοι σταθμοί στη Δυτική Μακεδονίας. ¼πως επισημαίνει ο κ. Ευαγγελόπουλος «ουσιαστικά το κέντρο περιβάλλοντος θα ελέγχει το πόσο σωστά γίνονται οι μετρήσεις, όπως προβλέπεται από τους περιβαλλοντικούς όρους», ενώ «αναγνωρίζεται» ως αξιόπιστος φορέας στη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του δίνεται ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου.
Να σημειωθεί ότι το κόστος λειτουργίας αναλαμβάνει η ΔΕΗ σύμφωνα με το μνημόνιο, ενώ τα στοιχεία των μετρήσεων θα δίνονται οn-line μέσα από την ιστοσελίδα του ΚΕΠΕ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τελετή λήξης του «Θερινού Σχολείου» - Επιμορφώθηκαν 40 μηχανικοί

Από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

Η τελετή λήξης του «Θερινού Σχολείου» πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην αίθουσα του Αμφιθεάτρου, όπου 40 μηχανικοί παρέλαβαν τα πτυχία τους στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακά συστήματα.
Το «Θερινό Σχολείο» υλοποίησε για δύο εβδομάδες το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στόχος είναι να γίνει θεσμός, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να λάβουν γνώσεις πάνω στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Επιστημονικός υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου και Υπεύθυνος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννης Μπάρτζης, επεσήμανε πως τελικά φοίτησαν 40 άτομα, από τους οποίους οι 35 ολοκλήρωσαν το σεμινάριο και οι οποίοι παρέλαβαν τα πτυχία τους. «Φτάσαμε αισίως στο τέλος των δύο εβδομάδων του θερινού σχολείου για την παραγωγή ενέργειας από τα ηλιακά συστήματα. Ήταν ένας θεσμός που ξεκινήσαμε για πρώτη φορά φέτος και είχε τεράστια επιτυχία. Υπήρξε μεγάλη ζήτηση από τους συναδέλφους μηχανικούς αλλά και επίσης από την αγορά εργασίας που έσπευσε να μας αγκαλιάσει από πλευράς χρηματοδότησης, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από την εταιρεία sunedison, μια εταιρεία κολοσσό στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων». Ο ίδιος επεσήμανε πως «το πανεπιστήμιο μας πρέπει να είναι πρωτοπόρο στο θέμα της ενεργειακής παραγωγής. Βρισκόμαστε στην πηγή της ενέργειας στην Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία. Ακούσαμε από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ ότι θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αυτό πρέπει να στελεχωθεί από μηχανικούς, οι οποίοι πρέπει να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» Γιάννης Τσιπουρίδης έκανε λόγο για μια «πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αποδεικνύει ότι τα πνευματικά μας ιδρύματα αποδεικνύουν ότι είναι σε επαφή με την κοινωνία και την πραγματικότητα, και ετοιμάζουν τους μηχανικούς - τεχνικούς για το ενεργειακό μέλλον». Παράλληλα, προσέθεσε πως «δένει με τα δικά μας σχέδια για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην περιοχή». Επεσήμανε πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, αυτή τη στιγμή, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα των 15MW που έχει η ΔΕΗ. «Ευελπιστούμε ότι κάποια από αυτά τα παιδιά θα στελεχώσουν τις μονάδες που θα αναλάβουν την υποστήριξη των φωτοβολταϊκών στο μέλλον», κατέληξε.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Και μεγάλες γερμανικές τράπεζες πίσω από το ενδιαφέρον για τον «ελληνικό ήλιο»

Από το www.energypress.gr

Ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων, φαίνεται ότι συγκεντρώνει τόσο το σχέδιο «εξαγωγών» ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα, προς τις χώρες του Βορρά, όσο και η χρηματοδότηση κατασκευής μεγάλων φωτοβολταικών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς επίσης και εργοστασίων κατασκευής πάνελς.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξειδικευτεί στις λεπτομέρειές του – για το σκοπό αυτό άλλωστε θα συσταθεί ειδική ομάδα δράσης στις Βρυξέλλες- εντούτοις το σχέδιο χρηματοδότησης δικτύων και μεγάλων έργων στην Ελλάδα γύρω από την ηλιακή ενέργεια, αντιμετωπίζεται πολύ θετικά στις μέχρι τώρα συζητήσεις που είχε με κοινοτικούς αξιωματούχους ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι ο υπουργός δεν είχε επαφές μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα με τους αντιπροέδρους της Deutsche Bank, Κάιο Βέσερ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Πλούταρχο Σακελάρη, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες εμφανίζονται θετικοί απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής των τραπεζών που εκπροσωπούν σε χρηματοδοτήσεις επενδύσεων ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα.

Τι συζητείται

Ποιο όμως είναι ακριβώς το σχέδιο αυτό, και σε τι συνίσταται ; Σε δύο σκέλη, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το πρώτο, αφορά στην ιδέα να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια υποδομών ένα ισχυρό δίκτυο υψηλής τάσης, μέσω των οποίων θα είναι εφικτές οι «εξαγωγές» ρεύματος από φωτοβολταικά και ηλιοθερμικά εγκατεστημένα στην Ελλάδα, προς τις χώρες του Βορρά. Δεν αποτελεί ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να «τρέξει» το δεύτερο -και πιο άμεσα εφικτό να υλοποιηθεί- σκέλος του σχεδίου, που αφορά σε μια πιο ενεργή παρουσία στην Ελλάδα γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομίλων, για την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και εργοστασίων κατασκευής πάνελ ή άλλου εξοπλισμού (που αποτελεί βασική ελληνική επιδίωξη, καθώς θα εισρεύσουν άμεσα ξένα κεφάλαια), με προορισμό όχι μόνο την ελληνική αλλά κυρίως την ευρύτερη αγορά της Ε.Ε.

Το ελληνικό αυτό σχέδιο «ήλιος» βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόσο με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε - που πρώτος άνοιξε τη συζήτηση - όσο και, την περασμένη εβδομάδα, με τον κοινοτικό επίτροπο Ενέργειας Γκ. Οτινγκερ, αλλά και παλαιότερα με τον αντιπρόεδρο της Deutche Bank, Κάιο Βέσερ.

Ελληνικό «Desertec»…

Μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να «μεταφερθεί» στην Ελλάδα ένα μέρος του φιλόδοξου σχεδίου που έχει δρομολογηθεί στη Βόρεια Αφρική με την ονομασία «Desertec» (στο οποίο μετέχουν κυρίως γερμανικές εταιρείες) για την παραγωγή στη Σαχάρα ηλιακής ενέργειας και την εν συνεχεία εξαγωγή της στην Ευρώπη με υποβρύχια δίκτυα για την κάλυψη μέρους των αναγκών της. Αλλά το «Desertec» έχει εν μέρει παγώσει, τόσο λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Β. Αφρική όσο και λόγω του τεράστιου προϋπολογισμού του, ύψους άνω των 400 δισ. ευρώ, ποσό απαγορευτικό στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Η Ευρώπη αναζητά πιο... οικονομικές λύσεις

Η ιδέα λοιπόν που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι η Ελλάδα - που είναι πιο κοντά στη Γερμανία από ό,τι η Σαχάρα και που ούτως ή άλλως συμμετέχει στο «Desertec» αλλά με δευτερεύοντα ρόλο (θα διέλθει από το έδαφός της ένας μικρός αγωγός προερχόμενος από Αίγυπτο) - μπορεί να αναβαθμίσει το μερίδιό της, ώστε να καλύψει προσωρινά μέρος του σχεδίου. Να μη χρειαστεί, δηλαδή, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, όλα τα δίκτυα να «ταξιδέψουν» υποθαλάσσια στη Μεσόγειο, αλλά να ξεκινήσουν από την Ελλάδα μεταφέροντας το ρεύμα που θα παραχθεί εδώ, από φ/β και ηλιοθερμικά, προς τις χώρες του Βορρά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί και η ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Ενα από τα βασικότερα εμπόδια για να διοχετευθεί η ενέργεια αυτή στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι η απουσία σύγχρονων δικτύων υψηλής τάσης, τεράστιας χωρητικότητας και πολύ μεγάλου κόστους που απαιτούνται για τη μεταφορά της. Ανάμεσα, λοιπόν, στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι κάποιοι από τους αγωγούς που επρόκειτο να κατασκευαστούν στη Σαχάρα, να κατασκευαστούν εδώ.

Επενδύσεις στη βιομηχανία του "ήλιου"

Παράλληλα, επιδίωξη της Γερμανίας καθώς και άλλων χωρών είναι να επενδύσουν στην ελληνική ηλιακή βιομηχανία. Είτε σε μεγάλα πάρκα όπως αυτό της ΔΕΗ στη Κοζάνη - όπου υπάρχουν τέσσερις γερμανικές συμμετοχές ανάμεσα στα 15 σχήματα που προκρίθηκαν στη β' φάση του διαγωνισμού - είτε σε εργοστάσια κατασκευής εξοπλισμού (πάνελ κ.λπ.). Οι γερμανικές εταιρείες θεωρούνται από τις κορυφαίες του είδους, με διεθνές μερίδιο 50% σε εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα και 15% στην παραγωγή πάνελ ή άλλου εξοπλισμού.

«Θα υπάρξει κοινή ομάδα εργασίας που θα αναδείξει τα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας γύρω από τον ήλιο - που είναι ίσως το επόμενο εθνικό μας καύσιμο - έτσι ώστε η Ελλάδα να εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ενέργεια. Επεξεργαζόμαστε με την Κομισιόν σχέδιο δράσης για το ζήτημα», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τις επαφές του με κοινοτικούς επιτρόπους.

Γιατί «καίγεται» η Γερμανία για τον ελληνικό ήλιο

Το γερμανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ήλιο οφείλεται σε δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον της γερμανικής οικονομίας. Ο πρώτος είναι η αξιοποίηση της ενεργειακής της τεχνογνωσίας που αποτελεί πλέον προϊόν υψηλής ζήτησης παγκοσμίως. Ο δεύτερος αφορά στην απόφαση του Βερολίνου να «κλείσει» έως το 2022 και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας. Στόχος της Γερμανίας είναι να αναπληρώσει την τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα από άλλες εναλλακτικές πηγές και ίσως η Ελλάδα να αποτελεί την ευκαιρία για την εκπλήρωσή του.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ»: Το «Ειδικό Τέλος» να ενισχύει τις ΑΠΕ, όχι τη ΔΕΗ και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Από το www.ecogreen.gr

Στρεβλός ο τρόπος υπολογισμού του «Ειδικού Τέλους ΑΠΕ» καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτησή τους στο ευρωκοινοβούλιο.

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το ζήτημα του τρόπου υπολογισμού του «Ειδικού Τέλους ΑΠΕ» που, σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες, επιβαρύνει δυσανάλογα τους καταναλωτές και δημιουργεί επιπλέον κέρδη για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας όπως η ΔΕΗ και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της.

Όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα στηρίζεται στις «εγγυημένες τιμές» για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές. Η ελληνική ιδιαιτερότητα όμως έγκειται στο ότι η διαφορά της εγγυημένης αυτής τιμής από την «χονδρική τιμή» ηλεκτρικής ενέργειας (Οριακή Τιμή Συστήματος – ΟΤΣ) καλύπτεται αποκλειστικά από τους καταναλωτές ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να καρπώνονται τα κέρδη από τη συνεισφορά των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η ΟΤΣ υπολογίζεται μετά την απορρόφηση ενέργειας από ΑΠΕ στο Σύστημα ηλεκτρισμού. Αν δεν υπήρχε η παραγωγή από ΑΠΕ, η ΟΤΣ θα ήταν υψηλότερη καθώς η ζήτηση που καλύπτεται πλέον από ΑΠΕ θα έπρεπε να είχε καλυφθεί από ακριβές θερμικές μονάδες ή εισαγωγές και οι προμηθευτές θα ήταν υποχρεωμένοι να αγοράσουν ακριβότερη ενέργεια από την χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. Ταυτόχρονα, η παραγωγή από ΑΠΕ υποκαθιστά και την ανάγκη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Τα οικονομικά αυτά οφέλη από την παραγωγή ΑΠΕ όμως, δεν μετακυλίονται στους καταναλωτές, αλλά τα καρπώνονται οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης του καθ. Π. Κάπρου και του Εργαστηρίου Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, το οποίο ουσιαστικά επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ. Χαρακτηριστικά, ο καθ. Κάπρος εκτιμά πως το 2011 η παραγωγή από ΑΠΕ θα μειώσει το συνολικό κόστος του Συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας κατά 110 εκατομμύρια ευρώ, όφελος όμως που δεν θα απολαύσουν οι καταναλωτές αλλά οι προμηθευτές.

Η στρέβλωση αυτή οδηγεί επίσης και σε δυσφήμιση των ΑΠΕ στα μάτια των καταναλωτών. Λόγω της συνεπακόλουθης άρνησης του αρμόδιου Υπουργείου να αναπροσαρμόσει το Ειδικό Τέλος, ο Διαχειριστής του Συστήματος έχει συσσωρεύσει έλλειμμα. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει το έλλειμμα αυτό μέσω του πλειστηριασμού ενός δημόσιου πόρου, δηλαδή των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Η τακτική αυτή αποτελεί έμμεση ενίσχυση των Προμηθευτών από το κράτος, καθώς αν ο τρόπος αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ ήταν ορθός, όλα τα ποσά που έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές ως Ειδικό Τέλος ΑΠΕ θα επαρκούσαν ώστε ο ειδικός λογαριασμός του ΔΕΣΜΗΕ να μην έχει έλλειμμα και τα έσοδα από την πώληση των δικαιωμάτων εκπομπής θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ή προώθησης των ΑΠΕ.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Σε καιρούς οικονομικής αλλά και οικολογικής κρίσης, η ενεργειακή πολιτική έχει υποχρέωση να προωθεί την ευρύτερη δυνατή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές. Δημιουργεί λοιπόν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα η αποκάλυψη ότι μέρος, έστω, του τέλους ΑΠΕ καταλήγει να χρηματοδοτεί τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Από την πλευρά μας δε δεχόμαστε ούτε τη δυσφήμηση της ανανεώσιμης ενέργειας ως δήθεν ακριβής, ούτε επιβάρυνση των πολιτών για ελλείμματα που κανονικά δε θα έπρεπε να υπάρχουν. Φέρνουμε λοιπόν το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο ζητώντας τη διόρθωση του τρόπου υπολογισμού και την αποκατάσταση της αδικίας».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)

Θέμα: Τρόπος υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η παραγωγή από ΑΠΕ υποστηρίζεται με μηχανισμό εγγυημένων τιμών και Ειδικό Τέλος ΑΠΕ που υπολογίζεται ως η διαφορά εγγυημένης τιμής και Οριακής Τιμής Συστήματος.Πρόσφατες όμως μελέτες (1) (2) επισημαίνουν στρεβλώσεις λόγω του τρόπου υπολογισμού του Τέλους. Καταρχάς, η Οριακή Τιμή (ΟΤΣ) δεν απεικονίζει το συνολικό κόστος παραγωγής και προμήθειας, καθώς διατηρείται σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα λόγω ρυθμίσεων του Κώδικα Συναλλαγών (3), ή προβλημάτων στον ανταγωνισμό (4). Ακόμα όμως κι αν η ΟΤΣ υπολογίζεται ορθά, οι μελέτες εκτιμούν πως η πραγματική συμμετοχή του κόστους των ΑΠΕ είναι μόλις 35%-50% του σημερινού ύψους του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι οι ΑΠΕ μειώνουν την ΟΤΣ γιατί υποκαθιστούν ακριβότερες μονάδες και μειώνουν την ανάγκη αγοράς δικαιωμάτων CO2, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρουν στο Σύστημα ισχύ για την οποία δεν αποζημιώνονται.

Δεδομένου ότι το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ εισπράττεται απευθείας, η τεχνητή αυτή υπερτίμησή του αποβαίνει σε όφελος των Προμηθευτών, ενώ οι καταναλωτές επιβαρύνονται άδικα. Αυτό οδηγεί επίσης σε μειωμένη διαφάνεια των στοιχείων κόστους στο τιμολόγιο λιανικής και σε δυσφήμιση των ΑΠΕ. Λόγω της συνεπακόλουθης άρνησης του αρμόδιου Υπουργείου να αναπροσαρμόσει το Ειδικό Τέλος, ο Διαχειριστής του Συστήματος συσσωρεύει έλλειμμα. Έχει επισημανθεί ότι αν ο τρόπος αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ ήταν ορθός, όλα τα ποσά που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα ο Έλληνας καταναλωτής ως ΕΤΑΠΕ θα επαρκούσαν ώστε ο ειδικός λογαριασμός του ΔΕΣΜΗΕ να μην έχει έλλειμμα. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ μέσω του πλειστηριασμού αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών, τακτική που αποτελεί έμμεση ενίσχυση των Προμηθευτών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Εκτιμά πως ο υφιστάμενος Κώδικας Συναλλαγών και η λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού οδηγούν σε ορθό υπολογισμό της ΟΤΣ;

2. Συμμερίζεται τα συμπεράσματα των ανωτέρω μελετών ότι το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ είναι υπερτιμημένο προς όφελος των προμηθευτών και εις βάρος των καταναλωτών ενέργειας;

3. Εάν ναι, συμφωνεί πως η δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής για κάλυψη του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ αποτελεί ενίσχυση των προμηθευτών ενέργειας;

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περισσότερη ενέργεια από τους ιδιώτες παρά από τους λιγνίτες της ΔΕΗ!

Από το energypress.gr...

Μόνο δεδομένη δεν είναι τις τελευταίες ημέρες η απάντηση στο ερώτημα, ποια είναι η μονάδα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με την περισσότερη παραγωγή και συνεισφορά στην ημερήσια αγορά. Η προφανής απάντηση πέρυσι θα ήταν η μονάδα του 5 του Αγίου Δημητρίου, δηλαδή η μεγαλύτερη λιγνιτική της ΔΕΗ, η οποία σε μία καλή ημέρα μπορεί να συνεισφέρει στο σύστημα πάνω από 8 χιλιάδες μεγαβατώρες. Ωστόσο τα δεδομένα έχουν πλέον ανατραπεί και με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, οι ιδιωτικές μονάδες έχουν πάρει τα ηνία και διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα προσφέρει περισσότερη ενέργεια στο σύστημα.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για το πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου, διάστημα κατά το οποίο μόλις τρεις ημέρες στις 5, τις 10 και τις 16 του μήνα, ο Άγιος Δημήτριος 5 ήταν η μονάδα με την περισσότερη παραγωγή ηλεκτρισμού.

Τις περισσότερες ημέρες, η μονάδα που δούλεψε σε μεγαλύτερο φορτίο προσφέροντας την περισσότερη ενέργεια ήταν αυτή της Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) φτάνοντας μάλιστα στις 7 Ιουλίου σε ρεκόρ μήνα καθώς σε μία μέρα προσέφερε 9115 μεγαβατώρες.

Ο ανταγωνισμός όμως δούλεψε και για τις άλλες ιδιωτικές μονάδες και η μονάδα Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα GdF Suez) είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή για δύο ημέρες στις 3 και 5 του μήνα.

Πέρα όμως από τις συμβολικές αλλά και ουσιαστικές πρωτιές για τις ιδιωτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου και οι μονάδες της Elpedison (Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και Θίσβη) εμφανίζουν σημαντική παραγωγή και καθημερινά εντάσσονται στο σύστημα σε υψηλό φορτίο ακόμη και πάνω από τα 300MW για αρκετές ώρες τη μέρα.

Για αυτή την εξέλιξη δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες: καταρχήν η υψηλή αποδοτικότητα των ιδιωτικών μονάδων τόσο της μονάδας του Αγίου Νικολάου (59,4%) όσο και του Ήρωνα 2. Εκτός όμως από την απόδοση, ο δεύτερος παράγοντας που βοηθά τους ιδιώτες είναι το LNG καθώς χαμηλώνει το λειτουργικό κόστος και επιτρέπει να μπαίνουν περισσότερες ώρες της μέρας, εκμεταλλευόμενοι φυσικά τη ζήτηση.

Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα εκτός από τον όμιλο Μυτιληναίου που μαζί με τη Μότορ Όιλ έχει δραστηριότητα στην αγορά του LNG, πρόσφατα και η ιταλική Edison εξασφάλισε άδεια προμήθειας ώστε να μπορεί και εκείνη να αξιοποιήσει πιθανές ευκαιρίες στην αγορά του υγροποιημένου αερίου, για τις ανάγκες των μονάδων της κοινοπραξίας με τα Ελ.Πε. Elpedison.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πωλούνται Αμύνταιο, Φλώρινα 2 και ίσως Καρδιά σε ιδιώτες

Από το energia.gr...

Οι συνολικής καθαρής ισχύος 550 μεγαβάτ δύο μονάδες του Αμυνταίου, ενδεχομένως άλλες δύο, ανάλογης ισχύος της Καρδιάς, καθώς και η προγραμματισμένη νέα μονάδα της Φλώρινας θα είναι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα περάσουν στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα. Ήδη η ΔΕΗ ξεκινά μια πρώτη διαδικασία αποτίμησης της αξίας των υφιστάμενων εργοστασίων, ενώ για την Φλώρινα επανέρχεται στο προσκήνιο της από κοινού κατασκευής με ιδιώτες, με την πλειοψηφία στον ιδιωτικό τομέα.

Αρχίζει να συγκεκριμενοποιείται ο σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για την προοπτική παραχώρησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, με βάση βεβαίως τόσο τη γενικότερη κατάσταση των εργοστασίων και του δυναμικού της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού όσο και του ενδιαφέροντος που εκτιμάται ότι θα επιδειχθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Στις συζητήσεις που είχε στην αρχή της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόσο με τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ όσο και με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δεσμεύθηκε ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα, προκειμένου να απελευθερωθεί και η συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται το energia .gr , προς ιδιωτικοποίηση βαίνουν τα ακόλουθα εργοστάσια της κρατικής επιχείρησης:

-Οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η κάθε μία. Η ιδιωτικοποίησή τους θα συνοδευθεί και από την πώληση του ορυχείου της ΔΕΗ που τις τροφοδοτεί και αυτό θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό δέλεαρ για τον ιδιωτικό τομέα. Οι δύο μονάδες έχουν προγραμματιστεί προς σταδιακή απόσυρση από το 2013 και 2014, ωστόσο μια επένδυση σε εγκατάσταση αποθείωσης μπορεί να τις καταστήσει συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία και να παρατείνει τη λειτουργία τους για αρκετά χρόνια.

-Η νέα μεγάλη μονάδα, ισχύος άνω των 600 μεγαβάτ που θέλει να φτιάξει η ΔΕΗ στη Φλώρινα, γνωστή ως “Μελίτης 2”. To κόστος κατασκευής είναι τεράστιο – θα υπερβεί τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογο προς την επένδυση που ήδη έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ για τη νέα μονάδα στην Πτολεμαϊδα – και φαίνεται ότι ενεργοποιείται μια παλαιότερη ιδέα για εκχώρηση της κατασκευής της σε κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗ – ιδιωτών, με την πλειοψηφία στους δεύτερους. Προ τριετίας, είχαν και πάλι γίνει γνωστές ζυμώσεις για ανάλογη εξέλιξη, με τη συμμετοχή του συνόλου των ελληνικών ενεργειακών ομίλων της χώρας (Μυτιληναίος, ΓΕΚ-Τέρνα, Κοπελούζος, Ελλάκτωρ) χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί.

-Ενδεχομένως ένα ή δύο εργοστάσια της Καρδιάς, καθαρής ισχύος 275 μεγαβάτ το καθένα, σε μία εξέλιξη που μάλλον συγκεντρώνει λιγότερες, προσώρας, πιθανότητες.

Καλά πληροφορημένες πηγές φέρουν τη να ΔΕΗ ξεκινά άμεσα την αποτίμηση της αξίας των υφιστάμενων μονάδων που ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθούν, ενώ προς τούτο είναι προφανές ότι θα προσληφθεί και ειδικευμένος σύμβουλος, πιθανότατα από κοινού με το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ενεργειακής αγοράς, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ως περισσότερο πιθανή αναδεικνύεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εγχώριους επιχειρηματίες, παρά από ξένους ομίλους (λ.χ. RWE , EDF κλπ) που κατά καιρούς εμφανίζονται ως επίδοξοι “μνηστήρες” για μία στρατηγική συμμαχία με την ΔΕΗ.

Ουσιαστικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα – ως προς το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται εκκρεμότητα με την κατάληξη του τιμήματος που θα εισπραχθεί (ΔΕΗ ή δημόσιο και σε ποια αναλογία) – πρέπει να αναμένονται το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επανακαταμέτρηση των 11 δισ. που έχει η ΓΕΝΟΠ μέσα στη ΔΕΗ

Σκοπός της νέας αναλογιστικής μελέτης είναι ο ακριβής προσδιορισμός και ο επιμερισμός της περιουσίας-ασφαλιστικού κεφαλαίου σε κάθε μια από τις διαφορετικές εταιρείες που θα απαρτίζουν τον όμιλο της ΔΕΗ μετά το διαχωρισμό του σε θυγατρικές.

Εχουν ήδη εκφραστεί υπουργικές αμφισβητήσεις για την περιουσία του προσωπικού της ΔΕΗ μέσα στην επιχείρηση Εχουν ήδη εκφραστεί υπουργικές αμφισβητήσεις για την περιουσία του προσωπικού της ΔΕΗ μέσα στην επιχείρηση Δηλαδή στην εταιρεία που θα αναλάβει το δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) και στη μητρική που θα έχει τη δραστηριότητα της παραγωγής κ.ά.

Η αναλογιστική μελέτη θα συνταχθεί σε 6 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «στη βάση τεχνικά αποδεκτών αρχών, μεθοδολογίας και παραδοχών» και δεν αποκλείεται να ανατρέψει τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι σήμερα, με βάση την προηγούμενη αναλογιστική μελέτη του 1999.

Το 1999 και ενόψει τότε της μετοχοποίησης της ΔΕΗ, η αναλογιστική μελέτη του Δημοσίου αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ενσωματωμένα στην πάγια περιουσία της ΔΕΗ περίπου 11,3 δισ. ευρώ. Τότε με νόμο του Ευ. Βενιζέλου καταργήθηκε το μοντέλο ασφάλισης στον εργοδότη που ίσχυε στη ΔΕΗ και το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καλύπτει από το 1999 και κάθε χρόνο το άνοιγμα μεταξύ εσόδων (εισφορών) και δαπανών (συντάξεων) του Ταμείου, έναντι της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα.

Η ΓΕΝΟΠ έχει προειδοποιήσει ότι θα κινηθεί δικαστικά, ώστε να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα, εφ' όσον προχωρήσουν οι ενέργειες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης είχε χαρακτηρίσει υπερβολικό το νούμερο των 12 δισ. ευρώ και είχε πει ότι θα εκπονηθεί νέα αναλογιστική μελέτη, που θα καταδείξει τα πραγματικά μεγέθη.

Διατήρηση δικαιωμάτων

Τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, εξάλλου, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις νέες θυγατρικές εταιρείες, διασφαλίζονται με κάθε τρόπο στο ενεργειακό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με προσθήκες στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για τη μεταφορά του προσωπικού και τους όρους εργασίας εφαρμόζονται οι διατάξεις του Π.Δ. 178/2002 (σ.σ. μέτρα σχετικά με την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων).

Επιπλέον, διατηρούνται σε ισχύ τα προβλεπόμενα σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε νόμο, σε εφαρμοστέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον κανονισμό κατάστασης προσωπικού ΔΕΗ, στις εν γένει υφιστάμενες υπηρεσιακές ρυθμίσεις της ΔΕΗ και σε ατομική σύμβαση εργασίας.

Η προϋπηρεσία, που έχει αναγνωριστεί από τη ΔΕΗ, αναγνωρίζεται πλήρως για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή και δεν επιτρέπεται, συνεπεία της μεταβολής αυτής, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας». *

Από την Ελευθεροτυπία...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανάγκη να υπογραφεί νέα σύμβαση μεταξύ καλλιεργητών και Δ.Ε.Η. για την πώληση της παραγόμενης αγριαγκινάρας ως βιομάζα στη Δ.Ε.Η.

Από το www.kozan.gr

Την ανάγκη να υπογραφεί νέα σύμβαση μεταξύ καλλιεργητών και Δ.Ε.Η. για την πώληση της παραγόμενης αγριαγκινάρας ως βιομάζα στη Δ.Ε.Η., εκφράζει με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, ο βουλευτής Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, η συμφωνία θα συμβάλει στη συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό, θα εξασφαλίσει τη δήλωση των καλλιεργειών αυτών στο ΟΣΔΕ και κατά συνέπεια την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών για τη λήψη της ενιαίας ενίσχυσης και θα αυξήσει την ποσότητα της ξηρής βιομάζας που η Δ.Ε.Η. μπορεί να χρησιμοποιήσει για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία ηλεκτροπαραγωγής.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1. Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
2. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Κων/νο Σκανδαλίδη

ΘΕΜΑ: Συνέχιση του προγράμματος καλλιέργειας αγριαγκινάρας για καύση με λιγνίτη.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους παραγωγούς-καλλιεργητές του Ν. Κοζάνης που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας ενεργειακών φυτών και συγκεκριμένα στην καλλιέργεια αγριαγκινάρας που στόχο είχε την τροφοδότηση της ΔΕΗ με ξηρή βιομάζα.

Φορέας υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος για τα έτη 2009-2010 ήταν η Αναπτυξιακή Κοζάνης (ΑΝΚΟ) ενώ η ΔΕΗ στο πλαίσιο συμμετοχής της σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα αποφάσισε να προμηθευτεί τη βιομάζα για την εκτέλεση δοκιμών.

Έτσι, εντός του 2009 υπογράφηκαν 80 συμβάσεις με καλλιεργητές και διατέθηκαν συνολικά 4.000 στρέμματα, ενώ στο τέλος του ίδιου έτους έγινε πιλοτική καύση του φυτού στον ΑΗΣ Καρδιάς με θετικά αποτελέσματα.

Αξιόλογα ήταν τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος και αναμένονταν η συνέχιση της καλλιέργειας και της συνεργασίας των παραγωγών με την ΔΕΗ καθαρά με όρους αγοράς και χωρίς επιδότηση από τον τοπικό πόρο.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει γίνει, τόσο από πλευράς ΔΕΗ όσο και από τα αρμόδια υπουργεία για την υπογραφή σύμβασης σχετικά με την απορρόφηση της βιομάζας από τη ΔΕΗ. Η συμφωνία αυτή θα εξασφαλίσει και τη συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό.Εξαιτίας όμως της παράλειψης αυτής, οι παραγωγοί φέτος δε δύνανται να δηλώσουν τις καλλιέργειες αυτές στο ΟΣΔΕ ως ενεργειακά φυτά διότι απαιτείται η προσκόμιση της σύμβασης συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την απορρόφηση του προϊόντος.

Η δήλωση του ΟΣΔΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών με την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας ώστε να λάβουν την ενιαία ενίσχυση που τους αναλογεί.

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι οι περισσότεροι καλλιεργητές παρά το ότι θέλουν να συνεχίσουν την εν λόγω καλλιέργεια, προβαίνουν στην καταστροφή των πολυετών φυτών που είχαν εγκαταστήσει για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το πιλοτικό πρόγραμμα δαπανήθηκαν από τον τοπικό πόρο του νομού Κοζάνης 800.000€ που αναλογούν σε εκτάσεις 4.000 στρεμμάτων, στοιχείο που φανερώνει επιδότηση 200€ ανά στρέμμα σε χρονικό διάστημα 2 ετών.

Επειδή οι παραγωγοί-καλλιεργητές στο Ν. Κοζάνης ζουν σε αβεβαιότητα για το μέλλον της καλλιέργειας, της οποίας τα οφέλη ήταν σημαντικά τόσο για τους ίδιους όσο και για την περιοχή.

Επειδή η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας συνεισφέρει στην πράσινη οικονομία κατά την διαδικασία ηλεκτροπαραγωγής, μειώνοντας την εκπομπή ρύπων CO2.

Επειδή από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος έχουν προκύψει χρήσιμα συμπεράσματα για την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας και την παραγωγή απ’ αυτή αξιοποιήσιμης βιομάζας.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1. Είναι στα σχέδιά σας η σύναψη νέων συμβάσεων της ΔΕΗ με τους καλλιεργητές καθώς και ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής προμήθειας ξηρής βιομάζας αγριαγκινάρας;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να συνεχιστεί άμεσα το πρόγραμμα καλλιέργειας αγριαγκινάρας για καύση με λιγνίτη, καθησυχάζοντας έτσι τους λιγοστούς εναπομείναντες καλλιεργητές στο Ν. Κοζάνης;

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περισσότερη ενέργεια από τους ιδιώτες παρά από τους λιγνίτες της ΔΕΗ!

Από το www.energypress.gr

Μόνο δεδομένη δεν είναι τις τελευταίες ημέρες η απάντηση στο ερώτημα, ποια είναι η μονάδα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με την περισσότερη παραγωγή και συνεισφορά στην ημερήσια αγορά.

Η προφανής απάντηση πέρυσι θα ήταν η μονάδα του 5 του Αγίου Δημητρίου, δηλαδή η μεγαλύτερη λιγνιτική της ΔΕΗ, η οποία σε μία καλή ημέρα μπορεί να συνεισφέρει στο σύστημα πάνω από 8 χιλιάδες μεγαβατώρες. Ωστόσο τα δεδομένα έχουν πλέον ανατραπεί και με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, οι ιδιωτικές μονάδες έχουν πάρει τα ηνία και διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα προσφέρει περισσότερη ενέργεια στο σύστημα.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για το πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου, διάστημα κατά το οποίο μόλις τρεις ημέρες στις 5, τις 10 και τις 16 του μήνα, ο Άγιος Δημήτριος 5 ήταν η μονάδα με την περισσότερη παραγωγή ηλεκτρισμού.

Τις περισσότερες ημέρες, η μονάδα που δούλεψε σε μεγαλύτερο φορτίο προσφέροντας την περισσότερη ενέργεια ήταν αυτή της Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) φτάνοντας μάλιστα στις 7 Ιουλίου σε ρεκόρ μήνα καθώς σε μία μέρα προσέφερε 9115 μεγαβατώρες. Ο ανταγωνισμός όμως δούλεψε και για τις άλλες ιδιωτικές μονάδες και η μονάδα Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα GdF Suez) είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή για δύο ημέρες στις 3 και 5 του μήνα.

Πέρα όμως από τις συμβολικές αλλά και ουσιαστικές πρωτιές για τις ιδιωτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου και οι μονάδες της Elpedison (Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και Θίσβη) εμφανίζουν σημαντική παραγωγή και καθημερινά εντάσσονται στο σύστημα σε υψηλό φορτίο ακόμη και πάνω από τα 300MW για αρκετές ώρες τη μέρα.

Για αυτή την εξέλιξη δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες: καταρχήν η υψηλή αποδοτικότητα των ιδιωτικών μονάδων τόσο της μονάδας του Αγίου Νικολάου (59,4%) όσο και του Ήρωνα 2. Εκτός όμως από την απόδοση, ο δεύτερος παράγοντας που βοηθά τους ιδιώτες είναι το LNG καθώς χαμηλώνει το λειτουργικό κόστος και επιτρέπει να μπαίνουν περισσότερες ώρες της μέρας, εκμεταλλευόμενοι φυσικά τη ζήτηση.

Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα εκτός από τον όμιλο Μυτιληναίου που μαζί με τη Μότορ Όιλ έχει δραστηριότητα στην αγορά του LNG, πρόσφατα και η ιταλική Edison εξασφάλισε άδεια προμήθειας ώστε να μπορεί και εκείνη να αξιοποιήσει πιθανές ευκαιρίες στην αγορά του υγροποιημένου αερίου, για τις ανάγκες των μονάδων της κοινοπραξίας με τα Ελ.Πε. Elpedison.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τα δάση καθαρίζουν καλύτερα τον αέρα

Από το www.deltiokairou.gr

"Τα δάση απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα", αποφάνθηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκα.

Καλύτερη πηγή απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στον πλανήτη, αναδείχτηκαν τα δέντρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, εξετάζοντας τις αλλαγές που έχουν γίνει σε δεξαμενές άνθρακα από νεκρά ξύλα, ξύλινα προϊόντα, ζώντα φυτά, υπολείμματα φυτών και εδάφη, ανακάλυψαν ότι τα δάση απορροφούν σχεδόν όλη την ποσότητα του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα.

Χρησιμοποίησαν μάλιστα τα ερευνητικά τους δεδομένα, προκειμένου να εξετάσουν τις αλλαγές σε άνθρακα σε χώρες, περιοχές και ηπείρους που εκπροσωπούν αρκτικά, εύκρατα και τροπικά δάση.

Από το 1990 μέχρι το 2007 τα δάση αυτά αποθήκευαν 2,4 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη δεξαμενή άνθρακα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, τα εύκρατα δάση είναι οι... πρωταθλητές, αφού απορροφούν περίπου το 22% της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα όλης της γης.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Ντέιβιντ ΜακΓκουάιρ, “και επίσημα λοιπόν διαπιστώνουμε ότι τα δάση παίζουν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στην ισορροπία της Γης σε σχέση με τον άνθρακα και ελέγχουν απόλυτα την ατμόσφαιρα”.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης ανήκει στους Αγέννητους (του Ευάγγελου Καρλόπουλου)



Έχω γράψει επανειλημμένα για τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης και αξιοποίησης με συνέπεια να αισθάνομαι ιδιαίτερα γραφικός στην περίπτωση που θα ξανά-επιχειρούσα μια τεχνική προσέγγιση του ζητήματος. Δεν μπορώ όμως να μην επικοινωνήσω κάποιες μη τεχνοκρατικές προτάσεις εν όψει της δημόσιας διαβούλευσης:

1. Μηδενική συμμετοχή του Πόρου σε δράσεις που υποκαθιστούν ή αποδεσμεύουν τις θεσμικές και υπηρεσιακές υποχρεώσεις της κεντρικής εξουσίας στην περιοχή μας

2. Μηδενική συμμετοχή του Πόρου σε δράσεις που ήδη έχουν «προπληρωθεί» από τους έμμεσους και άμεσους φόρους ή τα δημοτικά τέλη των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας

3. Μηδενική συμμετοχή του Πόρου σε δράσεις που υποκαθιστούν τις περιβαλλοντικές, ή γενικότερα, τις “after sale” υποχρεώσεις της ΔΕΗ ΑΕ απέναντι στην τοπική κοινωνία

4. Μηδενική συμμετοχή του Πόρου σε δράσεις που δεν παράγουν με σαφή, μετρήσιμο και τεκμηριωμένο τρόπο ανταγωνιστική Επιχειρηματικότητα, Γνώση, Καινοτομία και Περιβαλλοντική Προστασία.

5. Μηδενική συμμετοχή του Πόρου σε δράσεις που δεν ευνοούν, δεν προετοιμάζουν, δεν διαμορφώνουν και δεν συνιστούν αναπτυξιακή παρακαταθήκη για τις γενιές που έρχονται. Εξορύσσουμε ημερησίως τόση ποσότητα λιγνίτη όση δημιουργήθηκε σε 1500 χρόνια. Πρακτικά, έχουμε «θερίσει» την περιουσία των επόμενων γενιών, έχουμε υποθηκεύσει το μέλλον τους και αδυνατούμε διαχρονικά να κατανοήσουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

6. Μηδενική συμμετοχή του Πόρου σε δράσεις που προνομιακά ωφελούν τους σημερινούς «ένοικους» της Δυτικής Μακεδονίας σε βάρος των επερχόμενων γενιών και μάλιστα, όταν αυτό γίνεται με έναν κοντόφθαλμο, περιστασιακό και αναποτελεσματικό τρόπο. Σχεδιασμό και υλοποίηση των δράσεων με προοπτική τις απαιτήσεις του 2025. Αυτό είναι το ζητούμενο.

7. 100% συμμετοχή του Πόρου σε δράσεις που θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας, στους Αγέννητους. Αυτούς αφορά, σε αυτούς ανήκει και σε αυτούς απευθύνεται ο Πόρος ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, απλά, «δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει».

Επί του πρακτέου, ουδεμία σημασία έχει το ποιος θα διαχειρισθεί τον Πόρο. Σημασία έχει το Πώς και όχι το Ποιοι. Η Αρχή της Επικουρικότητας επιτάσσει να προσπαθήσουν να επιλύσουν το πρόβλημα, καταρχήν, αυτοί που πραγματικά το βιώνουν. Και αυτοί, δεν είναι άλλοι από τους Ενεργειακούς Δήμους. Ουσιαστικά, ο βαρύγδουπος όρος «Αρχή της Επικουρικότητας» δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκλεπτυσμένη και ακαδημαϊκή απόδοση του λαϊκότατου «αν δεν μπορείς να ξυθείς μόνος σου, μην περιμένεις κανέναν να σε ξύσει καλύτερα».

Αυτό σημαίνει ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες από την πλευρά των Ενεργειακών Δήμων. Με κάλεσαν πρόσφατα σε συνέδριο στην Κίνα και η πρόσκληση αναφερόταν, βεβαίως εκ παραδρομής, στην Municipality of Western Macedonia, δηλαδή στον Δήμο Δυτικής Μακεδονίας για τους λιγότερο αγγλομαθείς. Που να φανταστούν οι έρμοι οι Κινέζοι ότι 300.000 άνθρωποι έχουμε δεκατόσους δήμους και δημάρχους, περιφερειακές ενότητες, ενεργειακούς δήμους, δυνητικά ενεργειακούς δήμους και πάει λέγοντας.

Θέλω με αυτό να τονίσω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της μεμονωμένης και αποσπασματικής αναπτυξιακής προσπάθειας σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Κανένας δήμος της περιοχής μας δεν διαθέτει την δυναμική να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και να πυροδοτήσει ένα περιφερειακό αναπτυξιακό ντόμινο. Είμαστε μια συνοικία της Αθήνας, ένα οικοδομικό τετράγωνο του Λονδίνου, μια «πολυκατοικία» της Νέας Υόρκης ή της Μόσχας, σε μια επικίνδυνα παγκοσμιοποιημένη οικονομία!

Χρειαζόμαστε μια οριζόντια, ξεκάθαρη και στοχευμένη περιφερειακή στρατηγική σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Χρειαζόμαστε μια κάθετη και εξειδικευμένη ανάλυση των στόχων και των πολιτικών σε επίπεδο δήμων. Χρειαζόμαστε μια ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ, αλληλοσυμπληρούμενη και προστιθέμενης αξίας πρακτική υλοποίησης.
Χρειαζόμαστε όλα αυτά που ανάγουν μια απλή γεωγραφική και διοικητική ενότητα σε Περιφέρεια της Ευρώπης.

Ευάγγελος Καρλόπουλος
Χημικός Μηχανικός

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επιστολή ''Σπάρτακου" στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου με θέμα «Παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες



Κύριε Υπουργέ
Η χώρα μας, όπως είναι γνωστό, μετά και από τις σχετικές αποφάσεις (5ης Μαρτίου 2008 και 4ης Αυγούστου 2009) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε:

● Να χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων Δράμας, Ελασσόνας, Βεύης και Βεγόρας, μέσω διαγωνισμών σε άλλες επιχειρήσεις, πλην της ΔΕΗ, εκτός αν δεν υποβληθεί άλλη αξιόπιστη προσφορά.

● Να απαγορεύσει στους κατόχους δικαιωμάτων εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων Δράμας, Ελασσόνας και Βεγόρας να πωλούν τον εξορυσσόμενο λιγνίτη στη ΔΕΗ, εκτός εάν δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη προσφορά αγοράς ποσοτήτων, για όσο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ κατέχει δικαιώματα εκμετάλλευσης για περισσότερο από το 60% του συνόλου των αποθεμάτων λιγνίτη, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.

Είναι επίσης γνωστό, ότι η ΔΕΗ Α.Ε. έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -κατά των αποφάσεων της Επιτροπής- με τα αποτελέσματα αυτής της προσφυγής να αναμένονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εκτίμηση του Σωματείου ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ –μετά τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί και τις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί- είναι ότι, οι όποιες αποφάσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας που αφορούν τη ΔΕΗ Α.Ε, θα πρέπει να ληφθούν, μετά και την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κύριε Υπουργέ

Μετά και την ψήφιση από τη Βουλή του «εφαρμοστικού νόμου (3986/2011) του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», όπου για τη ΔΕΗ προβλέπεται «διάθεση έως 17% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή πώληση περιουσιακών στοιχείων, με την παράλληλη διατήρηση του ελέγχου επί της διοίκησής της» -ως περιουσιακά στοιχεία εννοούνται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής- αντιλαμβάνεται κανείς την κρισιμότητα των υπό διαμόρφωση καταστάσεων με τα όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Το Σωματείο ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨, σε μια προσπάθεια να προβεί σε λεπτομερή, επακριβή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της κατάστασης, προγραμματίζει τη διοργάνωση ημερίδας (μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου) με θέμα: «παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες – οι εξελίξεις στη ΔΕΗ Α.Ε. μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου», στην οποία και σας προσκαλούμε να είστε ο κεντρικός εισηγητής.

Περαιτέρω, στόχος της διοργάνωσής μας είναι, μέσα από την ενημέρωση που θα γίνει, να καταφέρουμε να λάβουμε αποφάσεις, να δρομολογήσουμε δράσεις και να προσδιορίσουμε μέτρα προκειμένου να «θωρακίσουμε» την περιοχή μας, η οποία και θα είναι ο άμεσος αποδέκτης των μελλούμενων, που κατά την κρίση μας είναι άκρως δυσμενή από πολλές απόψεις και με πολλές προεκτάσεις.

Είμαστε σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως τις ανησυχίες του Συνδικάτου, των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας για τα εν λόγω ζητήματα και ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι η πρόσκλησή μας θα τύχει της θετικής σας ανταπόκρισης.

Για το Σωματείο Παραγωγής
Ηλεκτρικής Ενέργειας ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨
Ο Πρόεδρος Ο Γεν . Γραμματέας

Γιώργος Αδαμίδης Κωνσταντίνος Βασιλειάδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

 Πανεπιστημιο Ιωαννίνων - Ψύξη κτιρίων με τη χρήση τέφρας

Από το www.kala-nea.gr

Μία εναλλακτική μέθοδο που μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο τη χρήση κλιματιστικών στα κτίρια, μελετά μία ομάδα του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκτιμώντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε καλό δρόμο και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τρόπου παθητικού δροσισμού των κτιρίων.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας Δημήτρης Καραμάνης, μαζί με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Ευτύχιο Βαρδουλάκη και τη φοιτήτρια Γεωργία Αντωνοπούλου μελέτησαν την ανεκμετάλλευτη τέφρα που παράγουν οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της χώρας, ως υλικό εξατμιστικού δροσισμού κτιρίων και υπαίθριων χώρων. Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το κοινωφελές ίδρυμα Λάτση στο πλαίσιο του προγράμματός του για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα, βρήκε πως η ενσωμάτωση της τέφρας στα δομικά υλικά του κτιρίου μπορεί να βελτιώσει τις θερμικές συνθήκες, λειτουργώντας σαν έμμεσος εξατμιστικός δροσισμός, δηλαδή ψύχοντας το κέλυφός του.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση χαρακτηρίστηκαν διάφορα είδη τέφρας από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) της χώρας, ενώ δείγμα ιπτάμενης τέφρας μετατράπηκε σε ζεόλιθο τύπου NaP1. Τα πειράματα προσρόφησης υγρασίας της δεύτερης φάσης της μελέτης υπέδειξαν την αποδοτικότητα της τέφρας για εφαρμογές εξατμιστικού δροσισμού κτιρίων, καθώς η ιπτάμενη τέφρα περιόρισε την αύξηση της θερμοκρασίας στις επιφάνειες του υλικού με προσομοιωμένο φως, με διαφορά 8°C στη βάση της τροποποιημένης ιπτάμενης τέφρας σε σχέση με τη βάση του σκυροδέματος ή του κενού χώρου. Για πάχος υλικού μικρότερο από 3 cm, καθώς και για την πρωτογενή ιπτάμενη τέφρα, οι διαφορές θερμοκρασίας βρέθηκαν μικρότερες, ενώ μειώθηκαν ακόμα περισσότερο στην περίπτωση της υπολειμματικής τέφρας.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε με την τρίτη φάση του έργου, σύμφωνα με την οποία η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορεί να επιτευχθεί με μίξη της τέφρας είτε με κάποιο αδρανές υλικό, είτε με συνθετικό χώμα πράσινων οροφών, είτε με υλικά νανοσυνθέσεων υψηλής προσροφητικής ικανότητας υγρασίας και επιπλέον περιβαλλοντικών διεργασιών.

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Καραμάνης τόνισε πως η αξιοποίηση της τέφρας για τον παθητικό δροσισμό των κτιρίων βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και ο ίδιος και οι συνεργάτες του θέλουν να είναι απόλυτα σίγουροι πριν προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Ένα από τα σημεία των ερευνών που θα ακολουθήσουν, είναι η ασφάλεια της εφαρμογής, καθώς προαπαιτείται η αξιολόγηση της επικινδυνότητας της τέφρας για τη δημόσια υγεία.

Η συνεχής έκθεση στην ιπτάμενη τέφρα μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις και αναπνευστικές διαταραχές, οπότε η ανάλυσή της και η απομάκρυνση τοξικών στοιχείων είναι απαραίτητη. Η μελέτη δείχνει, πάντως, πως όλες οι τέφρες, εκτός από εκείνη της Πτολεμαΐδας, ξεπερνούν τα όρια επικινδυνότητας και κατά συνέπεια απαιτείται η αραίωσή της με κάποιο αδρανές υλικό. Αν η έρευνα, πάντως, τελεσφορήσει, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία πραγματική επανάσταση, καθώς οι παραδοσιακοί μηχανισμοί δροσισμού των κτιρίων, όπως το air condition, παρουσιάζουν κάποια βασικά προβλήματα.

Αυτά εντοπίζονται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού η λειτουργία των κλιματιστικών απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, ενώ ευθύνονται για το φαινόμενο της θερμικής νησίδας στα αστικά κέντρα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μαυροπηγή: Ραγδαία επιδείνωση του ρήγματος και νέες μετακινήσεις εδαφών

Από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Έντονη κινητικότητα των επιστημόνων και συσκέψεις επί συσκέψεων για να προληφθούν τα χειρότερα.

Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών στο ορυχείο Μαυροπηγής και των ρωγματώσεων στα σπίτια του ομώνυμου οικισμού.

Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη προέκυψε από αυτοψία που διενήργησε χτες η επιστημονική ομάδα του ΙΓΜΕ και της ΑΝΚΟ, με επικεφαλής τον διευθυντή Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ Νίκο Νικολάου και τον προϊστάμενο του γεωλογικού τμήματος της ΑΝΚΟ. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι στο μέτωπο της εξόρυξης του ορυχείου εξελίσσεται ραγδαία το γεωλογικό φαινόμενο του μεγάλου ρήγματος μήκους ενός χιλιομέτρου που είχε εμφανιστεί πέρυσι και έφτασε στις παρυφές του χωριού, ενώ διευρύνθηκαν και οι ρωγματώσεις σε οκτώ σπίτια της Μαυροπηγής. Υπενθυμίζεται ότι την άμεση συνάρτηση του ρήγματος με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ είχε διαπιστώσει σε μελέτη του το ΑΠΘ, η οποία εκπονείται κατόπιν παραγγελίας του πρώην δήμου Πτολεμαΐδας, από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Θεόδωρο Τσάπανο.

Η νέα εξέλιξη προκάλεσε έντονη κινητικότητα στα επιτελεία των μελετητικών ομάδων που παρακολουθούν το φαινόμενο της Μαυροπηγής, αλλά και στους θεσμικούς φορείς, όπως στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και στον δήμο Εορδαίας. Αμέσως μετά την προαναφερόμενη αυτοψία, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, στην οποία συμμετείχαν οι προαναφερόμενοι επιστήμονες Νικολάου και Νικολαΐδης του ΙΓΜΕ και της ΑΝΚΟ αντιστοίχως, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Γιάννη Σόκουτη, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή και του κ. Τσάπανου. Οι επιστήμονες ενημέρωσαν τον θεσμικό εκπρόσωπο για την ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου.

Ο Γ. Σόκουτης ζήτησε γραπτώς τα όσα προφορικά του είπαν οι επιστήμονες, γι’ αυτό σήμερα ο Ν. Νικολάου, θα παραδώσει στον αντιπεριφερειάρχη γραπτή έκθεση για την υφιστάμενη κατάσταση στην Μαυροπηγή.

Πάντως, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα της συνεργασίας των επιστημονικών ομάδων ΙΓΜΕ – ΑΠΘ και ΔΕΗ, ώστε «να βάλουμε κάτω όλα τα στοιχεία και να καταλήξουμε σε μία κοινή επιστημονική προσέγγιση», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζεται από τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Σόκουτη ευρεία επιστημονική και θεσμική σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα. Θα συμμετέχουν ο αντιπεριφερειάρχης, οι επιστημονικές ομάδες ΙΓΜΕ, ΑΝΚΟ, ΑΠΘ και ΔΕΗ, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, ο δήμος Εορδαίας και η Τοπική Κοινότητα Μαυροπηγής. Στο μεταξύ σήμερα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας της πρώην νομαρχίας Κοζάνης θα μεταβεί στο χωριό, προκειμένου να «χαρακτηρίσει» τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε σπιτιού.

Υπενθυμίζεται ότι καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των ρωγματώσεων των σπιτιών γίνεται από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, η οποία διαπίστωσε ρήγματα σε πολλά σπίτια, με πιο επικίνδυνα τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο βουνό.
«Το αίτημα της άμεσης δημοσίευσης του ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις και για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε άλλο γιατί μπορεί να θρηνήσουμε θύματα», δήλωσε στον «Π» ο Γ. Σόκουτης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Με μέτρο το κλιματιστικό

Από το www.deltiokairou.gr

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αντέξει κανείς χωρίς κλιματιστικό, όταν η θερμοκρασία χτυπάει σαραντάρια. Η χρήση του όμως θέλει μέτρο. Διαβάστε τι προτείνουν οι ειδικοί.

Το κλιματιστικό είναι παντού: στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο. Όση ζέστη κι αν κάνει έξω όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το ρυθμίζετε σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τους 25 βαθμούς Κελσίου, αφού και στους 25 βαθμούς η διαφορά εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας είναι μεγάλη, και θα σας κάνει να νιώθετε ευχάριστα, χωρίς να επιβαρύνετε σημαντικά το περιβάλλον και την τσέπη σας.

Είναι γνωστό ότι τα κλιματιστικά μηχανήματα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Το μέσο κλιματιστικό λειτουργεί στα 1.000 Watt, εκπέμποντας περίπου 650 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι σας κοστίζει περίπου 0,10 ευρώ την ώρα.

Μια καλή εναλλακτική λύση είναι οι ανεμιστήρες. Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε όμως τη ζωή σας χωρίς κλιματιστικό, χρησιμοποιήστε το με μέτρο και επιλέξτε πάντα τα μοντέλα που έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση, δηλαδή είναι κλάσης Α.

Συντηρήστε το

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού από ειδικευμένους τεχνικούς εξασφαλίζει αποδεδειγμένα την αποτελεσματικότερη λειτουργία του με το μικρότερο δυνατό κόστος και αποτελεί βασική προϋπόθεση, ώστε ο αέρας που παρέχει η μονάδα να είναι πεντακάθαρος και απόλυτα ασφαλής για την υγεία σας.

Επιπλέον η τακτική συντήρηση επιτρέπει τη γρήγορη ανάπτυξη των επιθυμητών επιπέδων θερμοκρασίας και υγρασίας στο χώρο που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Γ. Παπακωνσταντίνου προς Ε.Ε.: Έτσι θα ανοίξουμε την αγορά λιγνίτη

Από το www.energypress.gr

Τις νέες θέσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς του λιγνίτη, δηλαδή την ουσιαστική εγκατάλειψη των περίφημων swaps που από ισοδύναμη λύση μετατρέπονται σε συμπληρωματικό μέτρο και την άμεση προώθηση της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ συζήτησε χθες στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο έλληνας υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε ως επικρατέστερο σενάριο για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη, αυτό της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και παράλληλα «υποβάθμισε» - κατά τις ίδιες πληροφορίες – το μέτρο των ανταλλαγών ενέργειας σε «συμπληρωματικό» των πωλήσεων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την την κρίσιμη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον επίτροπο ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια. Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση των λιγνιτών είχε ξεκινήσει ακριβώς μετά από έρευνα της ΓΔ Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Το θέμα των λιγνιτών και όχι μόνο θα συζητηθεί σύμφωνα με τις ίδιες πλρηοφορίες και σήμερα με τον επίτροπο ενέργειας Γκ. Ότινγκερ, τον οποίο συναντά ο κ. Παπακωνσταντίου.

Στις Βρυξέλλες πάντως χθες και σήμερα ο έλληνας υπουργός δεν αναμένεται να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όπως πχ το ποιες μονάδες και πόσης ισχύος θα διατεθούν προς πώληση. Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες αναμένεται να εμφανιστούν σαφώς διαλλακτικότερες και πιο «ανεκτικές» με δεδομένο ότι εξαρχής στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ως μέτρα είχαν προταθεί είτε οι πωλήσεις μονάδων, είτε η πώληση ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες ή η εκχώρηση νέων ορυχείων λιγνίτη σε ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε χθες και αναμένεται και σήμερα να ανακοινώσει επισήμως ότι δεν επιμένει στη λύση των swaps ως ισοδύναμη λύση απέναντι στα μέτρα της Κομισιόν και αποδέχεται πλέον την πρόταση για πωλήσεις μονάδων.

Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει το περιεχόμενο των επαφών που είχε με τους επιτρόπους και κυρίως τις βασικές αρχές του μοντέλου για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη που θα υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με το θέμα της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη, η χώρα μας είναι ήδη εκπρόθεσμη, ως προς τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι της Επιτροπής, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα πιεστικά τα χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες κινήσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανέςπωλήσεις λιγνιτικών μονάδων είναι ανεξάρτητες και δε συνδέονται με την πώληση του 17% της ΔΕΗ που επίσης προωθείται με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να προχωρήσει σχέδιο πώλησης θυγατρικών εταιρειών όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ή οι εταιρείες για τα δίκτυα που θα δημιουργηθούν με το νέο νόμο για την ενέργεια.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...