.

Επιστολή ''Σπάρτακου" στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου με θέμα «Παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες



Κύριε Υπουργέ
Η χώρα μας, όπως είναι γνωστό, μετά και από τις σχετικές αποφάσεις (5ης Μαρτίου 2008 και 4ης Αυγούστου 2009) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε:

● Να χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων Δράμας, Ελασσόνας, Βεύης και Βεγόρας, μέσω διαγωνισμών σε άλλες επιχειρήσεις, πλην της ΔΕΗ, εκτός αν δεν υποβληθεί άλλη αξιόπιστη προσφορά.

● Να απαγορεύσει στους κατόχους δικαιωμάτων εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων Δράμας, Ελασσόνας και Βεγόρας να πωλούν τον εξορυσσόμενο λιγνίτη στη ΔΕΗ, εκτός εάν δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη προσφορά αγοράς ποσοτήτων, για όσο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ κατέχει δικαιώματα εκμετάλλευσης για περισσότερο από το 60% του συνόλου των αποθεμάτων λιγνίτη, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.

Είναι επίσης γνωστό, ότι η ΔΕΗ Α.Ε. έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -κατά των αποφάσεων της Επιτροπής- με τα αποτελέσματα αυτής της προσφυγής να αναμένονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εκτίμηση του Σωματείου ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ –μετά τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί και τις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί- είναι ότι, οι όποιες αποφάσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας που αφορούν τη ΔΕΗ Α.Ε, θα πρέπει να ληφθούν, μετά και την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κύριε Υπουργέ

Μετά και την ψήφιση από τη Βουλή του «εφαρμοστικού νόμου (3986/2011) του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», όπου για τη ΔΕΗ προβλέπεται «διάθεση έως 17% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή πώληση περιουσιακών στοιχείων, με την παράλληλη διατήρηση του ελέγχου επί της διοίκησής της» -ως περιουσιακά στοιχεία εννοούνται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής- αντιλαμβάνεται κανείς την κρισιμότητα των υπό διαμόρφωση καταστάσεων με τα όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Το Σωματείο ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨, σε μια προσπάθεια να προβεί σε λεπτομερή, επακριβή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της κατάστασης, προγραμματίζει τη διοργάνωση ημερίδας (μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου) με θέμα: «παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες – οι εξελίξεις στη ΔΕΗ Α.Ε. μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου», στην οποία και σας προσκαλούμε να είστε ο κεντρικός εισηγητής.

Περαιτέρω, στόχος της διοργάνωσής μας είναι, μέσα από την ενημέρωση που θα γίνει, να καταφέρουμε να λάβουμε αποφάσεις, να δρομολογήσουμε δράσεις και να προσδιορίσουμε μέτρα προκειμένου να «θωρακίσουμε» την περιοχή μας, η οποία και θα είναι ο άμεσος αποδέκτης των μελλούμενων, που κατά την κρίση μας είναι άκρως δυσμενή από πολλές απόψεις και με πολλές προεκτάσεις.

Είμαστε σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως τις ανησυχίες του Συνδικάτου, των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας για τα εν λόγω ζητήματα και ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι η πρόσκλησή μας θα τύχει της θετικής σας ανταπόκρισης.

Για το Σωματείο Παραγωγής
Ηλεκτρικής Ενέργειας ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨
Ο Πρόεδρος Ο Γεν . Γραμματέας

Γιώργος Αδαμίδης Κωνσταντίνος Βασιλειάδης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου