Η ΔΕΗ παίζει τα ρέστα με την «πράσινη» ενέργεια - Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές με σχέδια για μονάδες 3.000 MW ώστε να καταστεί πάλι ηγέτης στην αγορά
Από kozan.gr
Επενδυτικά σχέδια 3.000 MW στοχεύει να αναπτύξει η ΔΕΗ την τρέχουσα δεκαετία. Φωτοβολταϊκά πάρκα, εκτάσεις με ανεμογεννήτριες, γεωθερμική ενέργεια, μονάδα βιομάζας, υδροηλεκτρικούς σταθμούς αλλά και υβριδικά ενεργειακά έργα σε Ικαρία και Γαύδο, περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.
Σήμερα, με 20 αιολικά πάρκα, 15 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 9 φωτοβολταϊκούς, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 145 MW, κατέχει σημαντικό τμήμα της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Χώρο στον «χάρτη» των χωρών που αξιοποιούν τις ΑΠΕ διεκδικεί ύστερα από χρόνια αναβολών και ολιγωρίας η Ελλάδα. Ο ευρωπαϊκός στόχος τού 20 - 20 - 20 (20% της ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ, 20% εξοικονόμηση ενέργειας ως το 2020) δείχνει να είναι εφικτός. Για να επιτευχθεί θα πρέπει ως το 2020 να έχουν εγκατασταθεί περίπου 11.000 MW ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένα περίπου 2.400 MW.
«Το επενδυτικό πρόγραμμα των περίπου 3.000 MW είναι επιτεύξιμο αρκεί οι συνθήκες να διατηρηθούν θετικές για επενδύσεις» λέει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες AE κ. Γιάννης Τσιπουρίδης καθώς οι εφετινές επενδύσεις έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από τη διοίκηση της ΔΕΗ. «Εχουμε ήδη συμφωνητικά συνεργασίας με ομίλους όπως η ΤΕΡΝΑ, η Ρόκας, η ΕΛΙΚΑ AE του ομίλου Κοπελούζου, η EDF Energies Nouvelles και η κινεζική εταιρεία Sinovel Wind Energy Group» επισημαίνει. Και προσθέτει: «Μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό έχουμε βάλει ένα στοίχημα: να επαναφέρουμε τον ηγετικό ρόλο της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ».
Οι νέες μονάδες θα κατασκευαστούν σταδιακά την επόμενη δεκαετία και η επενδυτική δαπάνη υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Το νέο πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί την παραγωγή καθαρής ενέργειας από τη Γαύδο ως τη Ροδόπη και από τη Ρόδο ως την Κεφαλληνία. «Διαθέτουμε ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο μελλοντικών επενδύσεων εντός Ελλάδος και παράλληλα εξετάζουμε την ευρύτερη ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής» σημειώνει ο κ. Τσιπουρίδης.
Με τη δύναμη του ανέμου
Το πλούσιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας μας μπορεί, όπως αναφέρει ο ίδιος, «να οδηγήσει σε ενεργειακή ανεξαρτησία και οικονομική ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα καθαρότερο περιβάλλον».
Δύο αιολικά πάρκα με 145 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 360 MW, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, σχεδιάζονται για τη Ροδόπη. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Το πλέον φιλόδοξο ωστόσο έργο ΑΠΕ εντός των ελληνικών συνόρων, το οποίο ουσιαστικά αφορά ένα σύμπλεγμα αιολικών πάρκων, ισχύος 1.339 MW, προγραμματίζεται στην Κρήτη, στην Κάσο, στην Κάρπαθο και στη Ρόδο, με διασύνδεση στην ηπειρωτική χώρα. Περιλαμβάνει εννέα αιολικά πάρκα, χερσαία και υπεράκτια, και 490 ανεμογεννήτριες των 3 MW η καθεμία. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας στη ΡΑΕ.
Οι... ακτίνες της ενέργειας
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προγραμματίζει επίσης την εγκατάσταση αιολικού πάρκου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 119,6 MW, στο βόρειο τμήμα της Ανδρου με ανεξάρτητη ηλεκτρική διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα μέσω υπόγειου και υποβρυχίου καλωδίου περίπου 90 χιλιομέτρων στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσεως Παλλήνης.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πάρκο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2014 και θα προσφέρει δυνατότητα ηλεκτροδότησης του νησιού, πέραν της υφιστάμενης μέσω Εύβοιας. Επιπλέον, το 1,7% των ακαθάριστων εσόδων του θα πηγαίνει στον δήμο της Ανδρου ενώ το 1% θα αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές του νησιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Τα σχέδια δημιουργίας του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 200 MW στην κοζάνη, είχαν ανακοινωθεί πριν από περίπου έναν χρόνο από τον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Το έργο θα αναπτυχθεί σε περιοχή 5.200 στρεμμάτων στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και αφορά επένδυση 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η παραγωγή του σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται να καλύπτει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών, ενώ η λειτουργία του θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπής 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συλλεκτών. Το έργο βρίσκεται στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού. «Η επιλογή στρατηγικού εταίρου θα γίνει με βάση την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά και σύμφωνα με τη συνολική βαθμολογία της κάθε προσφοράς. Στόχος είναι οι τελικές προσφορές να έχουν υποβληθεί στο τέλος Μαρτίου, ώστε να επιλεγεί ανάδοχος και η κατασκευή να ξεκινήσει εντός του 2012» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Η Μεγαλόπολη των πάνελ
Ενα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW, θα κατασκευαστεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων εντός του λιγνιτωρυχείου της Μεγαλόπολης. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους και η ετήσια παραγωγή του υπολογίζεται περίπου σε 70.000.000 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει το 20% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης των νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας.
Η λειτουργία του υπολογίζεται να συμβάλει στην αποφυγή εκπομπής 70.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και 250 τόνου διοξειδίου του θείου ετησίως. Ο διαγωνισμός για τη «Μελέτη, Προμήθεια, Μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 39 MW και 11 MW στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας» έχει κατακυρωθεί στην εταιρεία J&P Αβαξ ΑΕ. Ωστόσο, για την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει προηγουμένως να εξευρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση η οποία θα εξασφαλίζει την ικανοποιητική για την επιχείρηση απόδοση του έργου.
Επίσης, φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής ισχύος 28,7 MW σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΔΕΗ σε εκτάσεις που βρίσκονται σε επτά βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ). Δύο μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 30 MW, θα κατασκευαστούν και σε εκτάσεις της ΔΕΗ στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα. Προγραμματίζεται ακόμη και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες κτιρίων της ΔΕΗ στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη (27 στέγες συνολικής ισχύος 1 MW).
Υβριδικά ενεργειακά έργα σε Ικαρία και Γαύδο
Το Υβριδικό Ενεργειακό Εργο Ικαρίας συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές ΑΠΕ, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. «Η επιτυχής λειτουργία του υβριδικού ενεργειακού έργου στην Ικαρία μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για την υιοθέτηση παρόμοιας μορφής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε ενεργειακά αυτόνομα, μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Λέσβος και η Ρόδος, αλλά ακόμη και στο εξωτερικό» επισημαίνει ο κ. Τσιπουρίδης.
Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Συνδυάζει την εκμετάλλευση των υδάτων που υπερχειλίζουν από το υφιστάμενο φράγμα στο Πέζι, με την αξιοποίηση της αιολικής παραγωγής. Αποτελείται από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς (Προεσπέρας 1,05 MW και Κάτω Προεσπέρας, 3,1 MW), ένα αντλιοστάσιο και το Αιολικό Πάρκο Στραβοκουντούρας (2,7 MW).
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και με εταιρείες) προχωρεί και στην υλοποίηση Υβριδικού Σταθμού ΑΠΕ στη Γαύδο, ο οποίος θα περιλαμβάνει τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ερευνητικό έργο με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού (σε ποσοστό τουλάχιστον 80%) από φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.
Υδροηλεκτρικά πρωτεία
Εχοντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (παραγωγής 184 GWh το 2011), η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρεί στην υλοποίηση και νέων έργων. Ηδη κατασκευάζονται τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Εργα Ιλαρίωνα στην κοζάνη (4,8 MW με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 22 GWh), Αλατόπετρας στα Γρεβενά (4,95 MW και 14,3 GWh προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή) και Μεσοχώρας Τρικάλων (ισχύος 1,6 MW με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 10 GWh). Η κατασκευή του τελευταίου αναμένεται να ξεκινήσει μετά την πλήρωση του ταμιευτήρα του ομώνυμου φράγματος.
Επίσης, έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής και έχουν προχωρήσει οι οριστικές μελέτες προκειμένου να ακολουθήσουν οι δημοπρατήσεις κατασκευής για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Εργα:
* Μακροχώρι ΙΙ στην Ημαθία, ισχύος 4,84 MW και με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 9,3 GWh.
* Σμόκοβο ΙΙ στην Καρδίτσα, 3,2 MW, με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 5,5 GWh.
* Πουρνάρι ΙΙΙ, στην Αρτα, ισχύος 0,7 MW και με ετήσια παραγωγή 3,4 GWh.
* Λάδωνα, στην Αρκαδία, ισχύος 10 MW και προβλεπόμενης παραγόμενης ετήσιας ενέργειας 29,7 GWh.
* Καλαμά, ισχύος 5,7 MW και προβλεπόμενης παραγόμενης ετήσιας ενέργειας 19,7 GWh.
Τα συγκεκριμένα έργα ανήκουν στη ΔΕΗ - ΤΕΡΝΑ ΑΕ, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμμετέχει κατά 49%.
Επιπλέον έχουν δρομολογηθεί η ανακαίνιση και αναβάθμιση του σταθμού στον Λούρο.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί και την ανάπτυξη σειράς σημαντικών υδροηλεκτρικών έργων, όπως στο Τέμενος της Δράμας (15 MW με μέση ετήσια παραγωγή 62 GWh). Οταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο στην κατηγορία του στον ελλαδικό χώρο.
Γεωθερμία και βιομάζα
Ηλεκτρισμός με τη βοήθεια της γης μας
Η ελληνική γεωθερμική αγορά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδιάζει την εκμετάλλευση του δυναμικού πέντε γεωθερμικών πεδίων, στη Λέσβο, στην Κίμωλο, στα Μέθανα, στη Νίσυρο και στη Μήλο.
Το σύμπλεγμα Μήλου - Κιμώλου - Πολύαιγου έχει το μεγαλύτερο γεωθερμικό πεδίο με θερμοκρασία ρευστού άνω των 300°C και υψηλή πίεση (25 bar). Η Νίσυρος έχει το δεύτερο μεγαλύτερο γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας με θερμοκρασία ρευστού άνω των 350°C.
Το γεωθερμικό πεδίο Λέσβου δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί πλήρως, εκτιμάται ωστόσο ότι είναι χαμηλότερης ενθαλπίας από τα υπόλοιπα.
Στην Πτολεμαΐδα
Αίτηση για μονάδα παραγωγής βιομάζας στην περιοχή της Πτολεμαΐδας κατέθεσε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Για την υλοποίηση του έργου απαιτούνται 20-25 στρέμματα για την εγκατάσταση του σταθμού και των αποθηκευτικών χώρων και 100.000 στρεμμάτων γης για την παραγωγή της πρώτης ύλης (αγριαγκινάρα, μίσχανθος, ινώδες σόργος). Η ετήσια παραγωγή θα φτάνει τις 186.150 MWh (μεγαβατώρες) και το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Η καύση της βιομάζας περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του θείου και έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα.
14/3/12, 4:20 μ.μ.
Για να δούμε τι θα γίνει και με τα φωτοβολταικα...Ελπίζω όλα αυτά να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον, όσο και σε κάθε Έλληνα πολίτη.