.

Στο Αμβούργο σήμερα κλιμάκιο της ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση της Πτολεμαΐδας V…

Από το www.energypress.gr

Στο Αμβούργο, την έδρα του "Hermes", του μηχανισμού εξασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων με εγγύηση του γερμανικού Δημοσίου, παρουσιάζει σήμερα κλιμάκιο της ΔΕΗ το μεγαλόπνοο έργο της λιγνιτικής της μονάδας Πτολεμαΐδα V, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ.
Ένα "οκέυ" του Hermes Cover (όπως για την ακρίβεια ονομάζεται ο μηχανισμός), θα σημάνει τόσο για την "KFW" - τη γερμανική τράπεζα επενδύσεων με την οποία η ΔΕΗ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή- όσο και για άλλες γερμανικές ή ξένες τράπεζες τις οποίες έχει προσεγγίσει για να χρηματοδοτήσουν το 50% του έργου, ότι υπάρχει η εγγύηση για την κάλυψη του κινδύνου απώλειας των όποιων πιστώσεων αυτές παράσχουν για την υλοποίησή του.
Γι’ αυτό και μια θετική απάντηση από τα στελέχη του credit export agency της Γερμανίας κατά τη σημερινή συνάντησή τους με το κλιμάκιο της ΔΕΗ (στελέχη κυρίως των οικονομικών υπηρεσιών) που βρίσκεται από χθες στο Αμβούργο, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τύχη της Πτολεμαΐδας V.
Γιατί πέφτει το βάρος στο Hermes ;
Οσο για το ερώτημα γιατί όλο το βάρος των προσπαθειών της ΔΕΗ εστιάζεται στην εξασφάλιση εγγυήσεων από το "Hermes", η απάντηση είναι ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικά σήμερα, κάθε γερμανική τράπεζα που θέλει να χρηματοδοτήσει έργα στο εξωτερικό απαιτεί (πόσο μάλλον αν η επένδυση αφορά στην Ελλάδα) τη χρήση του συγκεκριμένου μηχανισμού για να προχωρήσει σε συμφωνία.
Της παρέχει κάλυψη έναντι της περίπτωσης αδυναμίας πληρωμής των δανειακών κεφαλαίων που χορηγεί, τόσο έναντι οικονομικών κινδύνων (αφερεγγυότητας πελατών, επισφάλειες- customers risks), όσο και έναντι του ρίσκου που συνεπάγεται το να επενδύει κανείς σε χώρες με δημοσιονομική κατάσταση σαν της Ελλάδας (country risks).
Το «οκέυ» επομένως από το "Hermes" αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσει στο δεύτερο βήμα, το κλείσιμο δηλαδή συμφωνίας χρηματοδότησης για τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ με γερμανικές τράπεζες (ανάμεσα στις οποίες και η KFW).
«Από εκεί και πέρα, έχοντας στα χέρια μας ένα τόσο γερό χαρτί, όπως μια συμφωνία με ξένες τράπεζες, θα είναι πιο εύκολο να εξευρεθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια», απαντούν κύκλοι της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι ούτως ή άλλως οι πρώτες εκταμιεύσεις προς τον ανάδοχο προβλέπεται να ξεκινήσουν από το 2014 και μετά, εννοώντας δηλαδή ότι υπάρχει ένα κάποιο χρονικό περιθώριο για να εξασφαλισθούν οι όποιες χρηματοδοτήσεις.
Ανοικτό το σενάριο της συνεργασίας...
Εκείνο ωστόσο το σενάριο που παραμένει πάντα ανοικτό, χωρίς φυσικά να επιβεβαιώνεται επισήμως (για ευνόητους λόγους), είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΕΗ με ιδιώτη. Άλλωστε η "προτροπή" που έχει απευθύνει προς τη ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου ότι "αν δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τα έργα, συνεργαστείτε με ιδιώτες", δεν είναι κάτι το καινούργιο για τους ανθρώπους της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έργο της Πτολεμαΐδας V, εξετάζεται σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους επίπεδα, για τα οποία απλώς δεν έχει ακόμη έρθει η ώρα να γίνουν ανακοινώσεις.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου