.

Ζητούνται απαντήσεις για τη «μαύρη τρύπα» της ΔΕΗ


Aπό το energypress.gr...

Υπό τη σκιά της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, η οποία φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί περισσότερο μετά τις «κουτσουρεμένες» αυξήσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση για τα τιμολόγια, πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη επίσημη παρουσία του επικεφαλής της επιχείρησης Α. Ζερβού, ενώπιον των μέσων ενημέρωσης για το 2012.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, ο οποίος είχε ζητήσει αυξήσεις της τάξης του 15 έως 20% για τα τιμολόγια προειδοποιώντας μάλιστα για κίνδυνο στάσης πληρωμών, θα κληθεί σήμερα να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τα οικονομικά της επιχείρησης και τη δυνατότητά της να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της και πολύ περισσότερο να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση απαραίτητη για την υλοποίηση μεγάλων νέων επενδύσεων όπως η Πτολεμαΐδα 5.
Ταυτόχρονα, η πρώτη επίσημη παρουσία του κ. Ζερβού, γίνεται σε μια περίοδο που αναθερμαίνεται η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από την Κομισιόν το σαφές χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την υπόθεση της πώλησης των λιγντικών μονάδων. Πιθανόν, λοιπόν σήμερα ο κ. Ζερβός να παρουσιάσει – εάν υπάρχει – το πλάνο με το οποίο προσέρχεται η ΔΕΗ στη συζήτηση περί πώλησης μονάδων. Μια συζήτηση που δεν είναι άσχετη και με το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΗ, καθώς στην ανακοίνωση για τα τιμολόγια το ΥΠΕΚΑ εμμέσως «υποσχέθηκε» μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις να κατευθυνθεί για τη μείωση του χρέους της επιχείρησης.
Το πρόβλημα
Να θυμίσουμε ότι το συνολικό ποσό των δανείων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ εντός του 2012 φτάνει το 1,2 δις, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ λήγουν στο πρώτο τρίμηνο. Η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για αναχρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα μείωνε το δανεισμό της σε ποσοστό 10 έως 20%. Η κατάσταση ωστόσο περιπλέχθηκε μετά την υποβάθμιση της ΔΕΗ από την Standard & Poor’s, σε CCC από Β- .
Ο οίκος μάλιστα προειδοποιώντας ότι μπορεί να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω την αξιολόγησή του είχε αναφερθεί και σε «πιθανή αδυναμία της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Σημειώνεται ότι το χρέος της ΔΕΗ βρίσκεται στα χέρια κυρίως ελληνικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Αναλυτές
Εκτός όμως από την Standard & Poor’s  σχεδόν το σύνολο των αναλυτών είχαν θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση «τις γενναίες αυξήσεις στα τιμολόγια» για την ανάκαμψη της επιχείρησης. Ωστόσο από τις αυξήσεις 9,2% που εγκρίθηκαν μόλις το 1,1% είναι το καθαρό όφελος της ΔΕΗ, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες για χρηματοδότηση της εταιρείας.

Η μετοχή
Ενδεικτική της αρνητικής πορείας των οικονομικών αλλά και της απογοήτευσης που προκλήθηκε από την ανακοίνωση των αυξήσεων για τα τιμολόγια ήταν και η πορεία της μετοχής της εταιρείας. Στις 23 Δεκεμβρίου και ενώ είχε ήδη διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αρνηθεί στη ΔΕΗ τις αυξήσεις είχε ζητήσει, η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στα 3,53 ευρώ, οδηγώντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 818 εκατ. ευρώ, (την Πέμπτη είχε φτάσει στα 870 εκατ. ευρώ). Πριν τέσσερα χρόνια η τιμή της μετοχής της εταιρείας βρισκόταν στα 35 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 8,1 δις ευρώ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου