.

ΠΑΣΚ Διπλ. Μηχανικών Δυτ. Μακεδονίας-ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης & θέρμανσης


Με πρόσφατη απόφαση το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην εξίσωση για τα νομικά πρόσωπα των φόρων που επιβάλλονται στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης. Με την απόφαση αυτή οι Δημοτικές Επιχειρήσεις που παρέχουν τηλεθέρμανση πρέπει πλέον να χρησιμοποιούν αποκλειστικά πετρέλαιο κίνησης, καταβάλλοντας το σημαντικά αυξημένο φόρο. Όλες επίσης οι επιχειρήσεις πρέπει πλέον να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης για τη θέρμανση των εγκαταστάσεών τους.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης επιβάλλεται ήδη φόρος και ότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι ακριβότερη λόγω πρόσθετων φόρων, η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών δημιουργεί προφανείς όρους ανισότητας φορολογίας σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας και όλης της Βόρειας και ορεινής Ελλάδας γενικότερα.

Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης συζητείται από ετών για την καταπολέμηση του λαθρεμπόριου στα καύσιμα, σε συνδυασμό με τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Με τον τρόπο όμως που εφαρμόζεται σήμερα, χωρίς πρόβλεψη επιστροφής του υπερβάλλοντα φόρου, πλήττει ιδιαίτερα άνισα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Δημιουργεί μια ανακατανομή εισοδήματος από τους κατοίκους της Βόρειας και γενικά της ορεινής προς τους κατοίκους της Νότιας Ελλάδας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, όπως κι αν ονομάζεται, τελικά προσλαμβάνει χαρακτηριστικά φόρου τόπου κατοικίας για τους κατοίκους της Βόρειας και της ορεινής Ελλάδας.

Είναι τουλάχιστον παράλογο το κράτος να επιβάλλει στον κάτοικο π.χ. της Πτολεμαΐδας να πληρώνει αναλογικά πολύ περισσότερους φόρους για να ζεσταθεί, επειδή, έχοντας να αντιμετωπίσει χειμερινή περίοδο επτά μηνών και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, επέλεξε να ζεσταίνεται από δίκτυο τηλεθέρμανσης που το διαχειρίζεται Δημοτική Επιχείρηση και καίει πετρέλαιο κίνησης, ενώ ταυτόχρονα ο κάτοικος της νότιας Ελλάδας, με τις πολύ ελαφρύτερες κλιματικές συνθήκες, έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης!

Επίσης, πώς θα ανταγωνιστεί μια επιχείρηση π.χ. της Φλώρινας ή της Καστοριάς μια αντίστοιχη ομοειδή της Νότιας Ελλάδας όταν, λόγω της παρατεταμένης χειμερινής περιόδου και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, πληρώνει πάρα πολύ περισσότερο φόρο χρησιμοποιώντας πετρέλαιο κίνησης για τη θέρμανση των εγκαταστάσεών της; Αυτό τον αυξημένο φόρο είναι υποχρεωμένη να τον μετακυλήσει στην τιμή των προϊόντων της και να γίνεται έτσι μη ανταγωνιστική!

Ήδη, με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και την αυξημένη ανεργία, έχει καταγραφεί στροφή των καταναλωτών προς άλλα καύσιμα, π.χ. ξύλα και pellets, ακόμα και προς την -ενεργειακά τραγική για τη χώρα- θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, έχει ήδη ξεκινήσει συστηματική ξύλευση των δασών, που αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις από την ερχόμενη άνοιξη. Και προειδοποιούμε έγκαιρα ότι υπάρχει κίνδυνος κοινωνικών εντάσεων από αντιπαραθέσεις των πληττόμενων κατοίκων με τους υπαλλήλους των τοπικών δασαρχείων, που εύλογα θα προσπαθούν να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη υλοτόμηση!

Με τον τρόπο που εφαρμόζεται η εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, αντί να αποτελέσει μέτρο περιορισμού του λαθρεμπορίου, αποτελεί μέτρο που καθιστά το πετρέλαιο ένα απαγορευτικά ακριβό μέσο θέρμανσης. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται από το κράτος είτε να αναζητούν φθηνό λαθραίο ή ναυτιλιακό πετρέλαιο, είτε να στραφούν μαζικά στην αλλαγή συστήματος θέρμανσης, με αποτέλεσμα να απαξιωθούν οι επενδύσεις που έγιναν σε καυστήρες/λέβητες πετρελαίου, να απαιτηθούν νέες επενδύσεις σε άλλα συστήματα θέρμανσης, τα δάση να αποψιλωθούν, οι βιότοποι της άγριας πανίδας να περιοριστούν δραστικά, και τελικά και το κράτος να χάσει σημαντικά ποσά από τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης που δεν θα εισπράξει. Είναι μια εντελώς εσφαλμένη πολιτική, όπου όλοι χάνουν!

Είναι απόλυτη ανάγκη να θεσμοθετηθεί άμεσα, πριν την εκπνοή της χειμερινής περιόδου, μηχανισμός επιστροφής του υπερβάλλοντα φόρου για τις επιχειρήσεις, ενώ οι Δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης να εξαιρεθούν του πεδίου εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης. Οι ανάγκες θέρμανσης των κτηρίων συνδέονται άμεσα με την επιφάνεια των χώρων και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας έχει δώσει ήδη εδώ κι ένα χρόνο σχετικά στοιχεία για τη απαιτούμενη δαπάνη για θέρμανση. Τα στοιχεία επιφάνειας των χώρων υπάρχουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ : όπως χρησιμοποιήθηκαν για να επιβληθεί το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, μπορεί αντίστοιχα να βρεθούν κατάλληλοι συντελεστές της αναγκαίας θέρμανσης ανά τετρ. μέτρο για κάθε περιοχή και με βάση τις αποδείξεις δαπανών για πετρέλαιο να θεσπιστεί μηχανισμός επιστροφής του υπερβάλλοντα φόρου, ενδεχομένως και με συμψηφισμό με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Καλούμε όλους τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να συνεργαστούν και να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία, ενδεχομένως σε συνεργασία και με άλλους βουλευτές της Βόρειας και ορεινής Ελλάδας, για να καταθέσουν σχετική πρόταση νόμου, η οποία να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή και να γίνει η επιστροφή του υπερβάλλοντα φόρου αναδρομικά από 15 Οκτωβρίου 2011.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση ή θετική έκβαση της σχετικής πρωτοβουλίας, καλούμε τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας να μπουν επικεφαλής κινητοποιήσεων του λαού της περιοχής.


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΑΝΑΠΛΗΡ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

(Τ.Υ.) (Τ.Υ.)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου