.

Αυτόνομη σύνδεση φυσικού αερίου για κάθε διαμέρισμα

Τη δυνατότητα αποσύνδεσης από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας και εγκατάστασης αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο σε διαμερίσματα δίχως την έγκριση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

Η ρύθμιση, που συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες αλλά συναντά αρκετές αντιδράσεις, εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα με τις πολυκατοικίες που έχουν κεντρική θέρμανση, αλλά λόγω ασυμφωνίας των ενοίκων ή αδυναμίας κάποιων να αγοράσουν πετρέλαιο, τελικά όλα τα διαμερίσματα μένουν χωρίς θέρμανση.
Η νέα διάταξη καταργεί την υφιστάμενη υποχρέωση, που απορρέει από το καταστατικό της πολυκατοικίας, για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών (50%+1) της δυνατότητας ενός διαμερίσματος να αποκτήσει αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο ή άλλου τύπου αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Το σημαντικότερο όμως είναι, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ότι η ρύθμιση θα προβλέπει πως όσοι ήδη έχουν εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου στο διαμέρισμά τους, αλλά και όσοι θα εγκαταστήσουν από εδώ και πέρα, δεν θα υποχρεούνται στις κοινόχρηστες χρεώσεις των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών τους.
Προϋπόθεση Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μοναδική προϋπόθεση για την εγκατάσταση ανεξάρτητου καυστήρα φυσικού αερίου θα είναι η ύπαρξη δικτύου της ΕΠΑ στην οδό που βρίσκεται η πολυκατοικία.
Ωστόσο, στην τελική της μορφή η ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους όρους. Και τούτο γιατί πολλοί ιδιοκτήτες και φορείς, που τους εκπροσωπούν, εκτιμούν ότι με την αυτονόμηση κάποιων διαμερισμάτων θα αυξηθεί το οικονομικό βάρος που θα κληθούν να μοιραστούν οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας, όπως κοινόχρηστα, κόστος θέρμανσης κ.λπ. Επιπρόσθετα ανησυχούν μήπως προκληθούν νομικές προσφυγές και διεκδικήσεις.
Κύκλοι της ΠΟΜΙΔΑ είχαν αναφέρει ότι η ρύθμιση θα μπορούσε να περιλαμβάνει όρο σύμφωνα με τον οποίο ο ιδιοκτήτης που επιθυμεί να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει τους συνιδιοκτήτες, να ζητήσει να τεθεί στη συνέλευση αίτημα για μετατροπή σε κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο και μόνον όταν η απάντηση είναι αρνητική να έχει το δικαίωμα αυτονόμησης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου