.

Έκθεση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μειώσει στο μισό εκπομπές και εισαγωγές φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από χώρες όπως η Ρωσία κατά το ήμισυ καθώς και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 49%, αν βελτιώσει την ενεργειακή της αποδοτικότητας, υποστηρίζει μια νέα έκθεση.
Τα αποτελεσματικά μέτρα στον ενεργειακό εφοδιασμό, τη βιομηχανία και τα κτίρια θα είναι καλά για το κλίμα και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, αναφέρει η μελέτη της Ecofys.
Οι μειώσεις 49% σε άνθρακα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, πάνε «πολύ πέρα ​​από» τις προβλέψεις για το Πλαίσιο της ΕΕ για το 2030 για το κλίμα και την ενέργεια, αναφέρει η έκθεση.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα (23-24 Οκτωβρίου) για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πακέτο, το οποίο καλεί για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 30% και 27% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
>>Διαβάστε σχετικά: Ελληνοκυπριακό όχι σε δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση για το 2030;
Η ενεργειακή ασφάλεια θα είναι επίσης στην ατζέντα μετά την κρίση Ουκρανία. Η Φινλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία είναι πλήρως εξαρτημένες από τις εισαγωγές από τη Ρωσία.
Η απάντηση της ΕΕ στην κρίση αναχαιτίστηκε από τους φόβους ότι η Ρωσία, μέσω του κρατικού μονοπωλίου της Gazprom, θα αυξήσει οι τιμές ή απλά θα κλείσει τις στρόφιγγες.
Η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου της ΕΕ είναι απίθανη, ακόμη και όταν συμπεριληφθεί το σχιστολιθικό φυσικό αέριο ως πιθανή πηγή. Ορισμένες χώρες της ΕΕ, κυρίως η Πολωνία, διερευνούν τις δυνατότητες του σχιστολοθικού αερίου.
Όμως, η έκθεση αναφέρει ότι παράγοντες όπως το κόστος παραγωγής, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το μέγεθος των αποθεμάτων και η ανεπαρκής τεχνολογική ανάπτυξη θα εμποδίσει την ΕΕ να έχει σημαντική παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου πριν από το 2030.
Μέτρα
Η έκθεση Increasing the EU’s Energy Independence: A No-Regrets Strategy for Energy Security and Climate Change συνέκρινε τη δυναμική των μέτρων με τις τωρινές ευρωπαϊκές προβλέψεις,
Μια μείωση 58% στην κατανάλωση αερίου από τα κτίρια από το 2030, ίση με το 23% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώνεται σήμερα από την ΕΕ, θα μπορούσε να γίνει μέσω της μόνωσης, τη βελτίωση των συστημάτων θέρμανσης και περισσότερα στοιχεία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.

Μια μείωση κατά 20% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία, ίση με το 5% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώνεται σήμερα, θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αύξηση της συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, πιο αποδοτική θέρμανση και καλύτερα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης.
Με την υπόθεση ρεαλιστικής ανάπτυξης, η κατανάλωση φυσικού αερίου από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 63%, ίσο με το 19% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώνεται σήμερα από την ΕΕ, ενισχύοντας και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο προτεινόμενος στόχος της ΕΕ για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα το 2030 είναι 27%.

EurActiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου