Σκανδιναβικό μοντέλο για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές
Σκανδιναβικό μοντέλο για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, εξετάζει η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι περιουσιακά στοιχεία, στα οποία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν ακόμη και ποσοστά δημοσίων επιχειρήσεων όπως του ΑΔΜΗΕ, θα ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα ενός νέου Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου.
Πρόκειται για ένα Sovereign Wealth Fund όπου θα εισφερθούν πολλά από τα "ασημικά" του κράτους, προκειμένου να αξιοποιηθούν με διάφορα εργαλεία χρηματοδότησης όπως νέα είδη securities, αλλά πάντως όχι μέσω πώλησης.
Αν και ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνης ανακοίνωσε την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, αυτό δε σημαίνει ότι στο κυβερνητικό επιτελείο δεν επεξεργάζονται τρόπους αξιοποίησής του, μέσα από νέες χρηματοδοτικές λύσεις, με την εισφορά ποσοστού του σε ένα υπό δημιουργία Sovereign Fund.
Βέβαια πρόκειται ακόμη για ακατέργαστα σχέδια, πρόωρες ιδέες ή απλές εισηγήσεις που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών, δίνουν ωστόσο ένα στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων γι’ αυτόν το νέο κρατικό φορέα που σχεδιάζεται να συσταθεί. Δεν αποκλείεται πάντως το σκεπτικό πίσω από το νέο σχήμα να περιγράψει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή η νέα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη.
Θα πρόκειται για κάτι σαν το "Government Pension Fund of Norway" που αποτελείται από δύο sovereign funds, τα έσοδα των οποίων, από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, αλλά και της κρατικής ακίνητης και κινητής περιουσίας, θα καλύπτουν μελλοντικές ανάγκες της Κοινωνικής Ασφάλισης. Εξάλλου, στόχος είναι στο νέο αυτό φορέα να ενταχθούν και τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση ορυκτού και εθνικού πλούτου της χώρας.
Βαφτίσια δεν έχουν ακόμη γίνει, ωστόσο κυκλοφορούν διάφορα ονόματα, από "Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας" μέχρι "Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης", όπως αναφέρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Επικεφαλής του θα είναι ένας ειδικός Γενικός Γραμματέας αξιοποίησης κρατικής περιουσίας, κάτω από τον οποίο θα βρίσκεται η διοίκηση του Ταμείου.
Προς το παρόν πάντως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει, δηλαδή υπό τους κ.κ. Κονδύλη και Μπουχώρη, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη είχε ζητήσει τις παραιτήσεις τους.
Μεσολάβησαν ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες παρεμβάσεις των δανειστών, αλλά και η ηπιότερη στάση που φαίνεται να ακολουθεί η κυβέρνηση στις ιδιωτικοποιήσεις. Σημειωτέον ότι κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλέστηκε χθες δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακυρώσει ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί" χωρίς να διευκρινίσει ποιες εννοεί.
Σε κάθε περίπτωση, οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να θεωρούνται "τελειωμένες", όχι όμως και η με διαφορετικό τρόπο αξιοποίηση κάποιων εταιρειών όπως ο ΑΔΜΗΕ.
Πηγη: energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου