.

Επιστολή Γ. Ζεμπιλιάδου προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Πτολεμαϊδα 5

Κύριε Πρόεδρε,


Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα η μελέτη της WWF η οποία βάζει στο στόχαστρο τον λιγνίτη και τη 5η Μονάδα της ΔΕΗ, ζητώντας την ακύρωση της επένδυσης, ενώ σε ιστοσελίδα  του διαδικτύου, τέθηκε προς ψήφιση από την κοινή γνώμη, το ζήτημα της επένδυσης της 5ης Μονάδα, προκειμένου να μαζευτούν υπογραφές για να μη γίνει η Μονάδα.

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής Αχαϊας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ κ. Νικολόπουλος, καταθέτει ερώτημα προς τον υπουργό κο Λαφαζάνη και ζητά να μη κατασκευαστεί η Μονάδα V. Παρά το γεγονός ότι το ερώτημα αυτό φαίνεται να αποσύρεται στη συνέχεια με κοινή δήλωση των βουλευτών κ.κ  Κάτανα  και Νικολόπουλου, τα ερωτήματα και η ανησυχία παραμένουν.

Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και η στάση δύο θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής για το θέμα της 5ης Μονάδας.

Κατ΄ αρχήν της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Ουζουνίδου και κατά δεύτερον του εκλεγμένου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Δημάρχου Κοζάνης κου Ιωαννίδη.

Η κα Ουζουνίδου σε πρόσφατη ολοσέλιδη συνέντευξή της στην εφημερίδα ΧΩΝΙ (Κυριακή 1 Μαρτίου) κάνει εκτενέστατη αναφορά για ότι αρνητικό συνδέεται με τη ΔΕΗ, αλλά ούτε μια αναφορά για τη 5η Μονάδα και την ανάγκη άμεσης υλοποίησης της επένδυσης, ενώ όλως περιέργως κλείνει το άρθρο με αναφορά στην ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Ο κος Ιωαννίδης στην εκπομπή της 6ης Μαρτίου του west channel “Forum επικαιρότητας” για το μέλλον της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ότι η 5η  Μονάδα «δεν είναι εθνικά επωφελής» ότι η επένδυση «δεν είναι βιώσιμη» και έθεσε θέμα επίσης για τη μεταλιγνιτική περίοδο με αναφορά στην ανάγκη στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέση που πάγια έχει άλλωστε η παράταξη των οικολόγων από την οποία προέρχεται.

Κύριε Πρόεδρε

Ο συνδυασμός της ΕΛΠΙΔΑΣ, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά υποστηρίζει  ότι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ αποτελεί τον πυρήνα μιας αναπτυξιακής πολιτικής για ένα βιώσμο μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Χώρας.

Πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ  και τα λιγνιτωρυχεία,  στηρίζουν σήμερα κατά κύριο λόγο την τοπική οικονομία ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ το οικονομικό μέγεθος αυτής της λειτουργίας, ειδικά στη σημερινή κρίσιμη στιγμή που η Δυτική Μακεδονία παλεύει να βγει από τον κύκλο μιας ύφεσης στην οποία μπήκε από το 2008.
Η τοπική οικονομία πρέπει να διατηρήσει τα έσοδα και τι θέσεις εργασίας, στον τομέα της Ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει η πίστωση χρόνου για να δημιουργήσουμε τα επόμενα 5 χρόνια, σταθερούς οικονομικούς πόρους με το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα στην Περιφέρεια.
Ταυτόχρονα όμως τονίζαμε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να παραμείνει όπως έχει γιατί ήδη οδηγείται σε απαξίωση και κατάρρευση.
Η επιχείρηση έχει άμεσα ανάγκη από επενδύσεις και η 5η Μονάδα, η Μελίτη ΙΙ, η αναβάθμιση όλων των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, γιατί έτσι μόνο θα διασφαλισθεί και το υπόλοιπο επενδυτικό πρόγραμμα της περιοχής που αφορά στις Μετεγκαταστάσεις και τις Τηλεθερμάνσεις.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου