.

Σπάρτακος: Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του Κ. Μητσοτάκη σχετικά με τη νέα σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ

Μόνο αμφιβολίες και πλείστα ερωτήματα περί του δημοκρατικού πνεύματος του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να δημιουργεί ο απόηχος της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ζητώντας διακαώς να πληροφορηθεί τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου σε ό,τι αφορά τη νέα ΕΣΣΕ της ΔΕΗ.

Αφού παρήλθαν ημέρες δώδεκα από την υπογραφή της Σύμβασης, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε (συνεπικουρούμενος από σωματεία και παρατάξεις που πραγματικά ¨αξίζουν συγχαρητήρια¨ για την ταύτισή τους με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ),  να αδράξει την πένα για να συντάξει μία Επίκαιρη ερώτηση που: αφήνει σαφείς αμφιβολίες ότι ο πρώην υπουργός σέβεται το δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν, που σαφώς αμφισβητεί το δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να διαπραγματεύονται για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, που προκλητικώς αμφισβητεί αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και καταστατικές διαδικασίες χρησιμοποιώντας απαράδεκτους όρους όπως (μεταξύ άλλων) «υπεξαίρεση» και «διαπλοκή», που θέτει εν αμφιβόλω Νόμους του Ελληνικού κράτους.
Έχοντας, δε, αποφανθεί ότι «η ΔΕΗ καταλήγει να επιλύει μόνη της, χαριστικώς για τους συνδικαλιστές, ένα τουλάχιστον αμφισβητούμενο –νομικώς και ηθικώς - ζήτημα, απεμπολώντας τα δικαιώματά της»,  ζητά/προτείνει από τους υπουργούς- ή από το Ελληνικό Δημόσιο- να δώσουν εντολή στη Διοίκηση της ΔΕΗ να ασκήσει αίτηση αναίρεσης στο συμβούλιο Επικρατείας σε ότι έχει να κάνει με την απόφαση του Εφετείου Κοζάνης για τη χορήγηση του επιδόματος βάρδιας.
Το δε γεγονός ότι με χειρίστου είδους εκφράσεις του τύπου «τάχα η ΔΕΗ ισχυρίστηκε» ότι η χορήγηση του επιδόματος βάρδιας εφαρμόστηκε επειδή της επιβλήθηκε δικαστική απόφαση, όχι μόνο αλγεινή εντύπωση και απογοητευτική εικόνα μπορούν να δημιουργούν αλλά στην ουσία εγείρουν θέμα αμφισβήτησης -από τον κ. Μητσοτάκη- αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Αν ο κ. Μητσοτάκης μέμφεται τη ΔΕΗ επειδή συμμορφώθηκε με μία απόφαση, μας είναι αδύνατο να σκεφτούμε τι θα έπραττε στην αντίθετη περίπτωση. 
Σαφώς και τέτοιου είδους παρεμβάσεις όχι απλά δεν τιμούν έναν εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργό αλλά τον προσβάλουν και τον εκθέτουν σφόδρα.  Βεβαίως, από την άλλη, είναι γνωστό ότι ο γόνος της γνωστής οικογένειας -που συντηρεί την βεντέτα της με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ από το 1992-  ασμένως αποδέχτηκε την πρόταση της Τρόικας για την κατάργηση του Συνδικαλιστικού Νόμου.
 Ή μήπως νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι η οικογενειοκρατία γεννά δικαιώματα και  επιτρέπει παρεμβάσεις και παρεμβολές σε θεσμοθετημένες διαδικασίες και δημοκρατικά κεκτημένα;
Ας μας πει ο κ. Μητσοτάκης (τελικώς) :
  • Ποια είναι η εκτίμησή του για τα όσα ορίζει  ο Νόμος 1876/1990 περί ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων; Βελτιώνουν ή όχι τις εργασιακές σχέσεις;
  • Έχει κατανοήσει ότι από τη νέα ΕΣΣΕ δεν προκύπτει καμία αύξηση μισθών, καμία αύξηση τιμολογίων και σίγουρα, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Από πότε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ακολουθούν τις καταστατικές τους διατάξεις για να εκτελούν ληφθείσες αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, θα πρέπει να αιτούνται την άδειά του; Δεν γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι η παρακράτηση των δύο ευρώ που προβλέπει η νέα σύμβαση, αποτελεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου που στις 23.1.2015 υπερψήφισε την πρόταση για την παρακράτηση των 2 ευρώ  ενώ μόλις πριν από μερικές ημέρες (3,4 & 5 Μαρτίου), περισσότεροι από 3120 εργαζόμενοι επί συνόλου 3340 (ήτοι ποσοστό συμμετοχής 93,4%) συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία του Συνδικάτου επιβεβαιώνοντας έμπρακτα (και με τον πιο σαφή τρόπο) ότι επικροτούν και αποδέχονται  τις προσπάθειές του. Το δε γεγονός ότι τα 2 ευρώ παρακρατούνται προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή του βεβαιωμένων χρεών της ΓΕΝΟΠ (δάνειο, πρόστιμο εφορίας) μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης μάλλον δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.
  • Έχει υπόψη του ο κ. Βουλευτής τον Νόμο 2224/94 περί συνδικαλιστικών αδειών ή διαλανθάνει εσκεμμένα, της προσοχής του; Σε τελική ανάλυση, αν ο κ. Μητσοτάκης ενοχλείται τόσο πολύ  από τα όσα ορίζονται στον 2224/94 τότε, αντί να στρέφεται με τόσο μένος κατά των 5 ατόμων που αφορά η συγκεκριμένη υπόθεση, ας κάνει κάτι καλύτερο. Ας προσφύγει στα αρμόδια όργανα αμφισβητώντας την συνταγματικότητα του Νόμου.
Η Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ ΓΕΝΟΠ, της συντριπτικής πλειοψηφίας των  Πρωτοβαθμίων Σωματείων της και της ΔΕΗ, είναι μία σύμβαση με πραγματικό θετικό πρόσημο που σημαίνει ότι καμία προσπάθεια απαξίωσης, σπίλωσης, παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού, δεν μπορεί να την αγγίξει.
Το δικαίωμα των εργαζόμενων να διεκδικούν την βελτίωση των εργασιακών τους σχέσεων είναι κάτι που ο κ. Μητσοτάκης όχι απλά δεν θα έπρεπε να αμφισβητεί και να απαξιώνει καταθέτοντας επίκαιρες ερωτήσεις, αλλά να το επικροτεί και να το προτείνει καθώς μόνο μία τέτοια στάση μπορεί να αποδεικνύει άκρατη δημοκρατική νοοτροπία».  

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου