.

ΔΕΗ: "Διευκρινίσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Μηδενική επιβάρυνση για τους καταναλωτές"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΕΗ ΑΕ ενημερώνει ότι, κατόπιν εξάμηνης διαπραγμάτευσης, την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 υπογράφηκε μεταξύ της Διοίκησης της Επιχείρησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με άμεση ισχύ και τριετή διάρκεια.
Η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: 

 σε καμμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές, 
 δεν επιφέρει μισθολογική αύξηση και 
 φυσικά, δεν προκαλεί ουδεμία απολύτως επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Ειδικότερα, με αφορμή αναφορές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με την παροχή σε είδος «τροφείου» σε εργαζομένους της ΔΕΗ ΑΕ, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα: 
Η εν λόγω παροχή δεν θα είναι σε χρήμα, αλλά θα είναι σε είδος με πρώτη εφαρμογή την κάλυψη της δαπάνης έως κατ΄ανώτατο όριο 6 ευρώ ημερησίως ανά εργαζόμενο του κόστους σίτισης στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ καντίνες και κυλικεία. 
Η επέκταση του μέτρου στους λοιπούς εργαζόμενους της ΔΕΗ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και μετά από μελέτη των τεχνικών πλευρών του ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη διασπορά των μονάδων της ΔΕΗ σε ολόκληρη την Ελλάδα. 
Εάν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως και σε πλήρη έκταση, το ετήσιο κόστος του εκτιμάται ότι θα δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας (ΔΕΗ ΑΕ), δηλαδή σε 2,3% περίπου του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και στο 0,25% του ετήσιου τζίρου της. 
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία πενταετία το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί σε άνω των 2,8 δισεκ. ευρώ αθροιστικά ή άνω των 700 εκατ. Ευρώ τον χρόνο. 
Τέλος, επισημαίνεται ότι, η παροχή ειδών σίτισης σε προσωπικό που απασχολείται σε βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις προβλέπεται εδώ και δεκαετίες από τη νομοθεσία και αποτελεί πάγια πρακτική για πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας. 
Εξάλλου, με την υπογραφείσα ΣΣΕ επιχειρείται και δίνεται λύση σε διοικητικές εκκρεμότητες, που δημιουργούσαν δυσλειτουργίες στην Επιχείρηση και έπρεπε να αντιμετωπισθούν, όπως οι ρυθμίσεις για επίδομα ευδόκιμης παραμονής, για τη μισθολογική εξέλιξη, για τους χρόνια ασθενούντες και για τις προσαυξήσεις βάρδιας. 

Αυτές οι ρυθμίσεις – που σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν συμμόρφωση προς δικαστικές αποφάσεις – δεν δημιουργούν καμμία πρόσθετη μισθολογική επιβάρυνση, ούτε, βεβαίως, δημιουργούν οποιαδήποτε επιβάρυνση στους καταναλωτές. 

  
                                                     Πρόσθετες διευκρινίσεις 
Πέραν των ανωτέρω, για τη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διευκρινίζονται και τα κατωτέρω: 

Επίδομα ευδόκιμης παραμονής και επίδομα παραμονής: Πρόκειται για εσωτερικές διοικητικές ρυθμίσεις που κωδικοποιούν υπάρχουσες διατάξεις του Κανονισμού Κατάστασης Κανονισμού προσωπικού ΔΕΗ – που έχει ισχύ νόμου- οι οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται από το 1973 και δεν συνεπάγονται καμία μισθολογική επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι το Επίδομα ευδόκιμης παραμονής και επίδομα παραμονής πλέον δίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Μισθολογική εξέλιξη: Όσον αφορά την επέκταση μισθολογικών κλιμακίων όλων των Κατηγοριών κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο, πέραν του ότι αυτή συνδέεται με αυστηρή αξιολόγηση, προβλέφθηκε λόγω της δραματικής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ρητά ορίζεται ότι θα ισχύσει μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει. 

Απασχολούμενοι στα καταστήματα: Χορήγηση μιας ημέρας άδειας ανά τρίμηνο στους απασχολούμενους με την εξυπηρέτηση πελατών. Ημερήσια καταβολή €5 στους απασχολούμενους με την εξυπηρέτηση πελατών η οποία όμως θα ισχύσει μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει. 

Χρόνια ασθενούντες: Για τους χρόνια ασθενούντες η καταβολή των προσαυξήσεων βάρδιας προβλεπόταν από τη Σύμβαση του 2012, ενώ με την παρούσα συλλογική σύμβαση επιταχύνεται η διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος καταβολής στους δικαιούχους. Η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει. 

Προσαυξήσεις Βάρδιας: Σε συμμόρφωση με τελεσίδικη δικαστική απόφαση η ΔΕΗ χορηγεί την προσαύξηση βάρδιας στους δικαιούχους συνδικαλιστές. Η ρύθμιση αυτή δεν επιφέρει καμία πρόσθετη μισθολογική επιβάρυνση. 

Εισφορά υπέρ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/ΚΗΕ: Αφορά έκτακτη εισφορά που συμφωνήθηκε από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία υπέρ της Δευτεροβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης και η ΔΕΗ όπως όλες οι επιχειρήσεις – σύμφωνα με τη νομοθεσία, διευκολύνει την απόδοση αυτής μέσω του συστήματος μισθοδοσίας . 


                                                                                                 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου