Θρίλερ για την Πτολεμαϊδα V
Σε θρΐλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, το μεγαλύτερο εν εξελίξει έργο υποδομής στη χώρα, που έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Hitachi. Την ώρα που η συγκέντρωση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων έχει προκαλέσει ήδη καθυστερήσεις, με το χρονοδιάγραμμα να κινδυνεύει να τεθεί εκτός και τη ΔΕΗ να βρίσκεται μπροστά στην απειλή να πληρώσει ποινικές ρήτρες, ο αρμόδιος υπουργός ΠΑΠΕΝ άνοιξε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του τιμήματος.
Παράλληλα, σοβαρό ζήτημα τίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες και για τα 400 εκ. που πρέπει να καταβάλει η Επιχείρηση ώστε να λειτουργήσει η χρηματοδοτική φόρμουλα για το έργο των 1,39 δις ευρώ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Π. Λαφαζάνης, δήλωσε από την Κοζάνη ότι η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή της μονάδας, καθώς θα είναι αντιρυπογόνα και θα ενισχύσει την ενεργειακή προοπτική της χώρας, ενώ ανακοίνωσε και την υπογραφή δύο εκ των απαιτούμενων αδειών.
Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί το τίμημα της κατασκευής, με σκοπό τη μείωση του. Δεδομένου ότι η υπογραφείσα σύμβαση προβλέπει συγκεκριμένους όρους μια τέτοιο πρωτοβουλία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν δεν μείνει στο πεδίο των εξαγγελιών, εκτιμάται πως θα προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες και περαιτέρω καθυστερήσεις.
Το χρονοδιάγραμμα ήδη κινείται οριακά και το Σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ Σπάρτακος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, με επιστολή προςτον Π. Λαφαζάνη, με τον οποίο, σημειωτέον, διατηρεί άριστες σχέσεις. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν «η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η καθυστέρηση έκδοσης της άδειας εγκατάστασης αλλά και της πολεοδομικής άδειας, σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα κληθεί μετά τις 29 Μαρτίου 2015 να πληρώσει ποινικές ρήτρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιχείρηση», καλώντας τον ΥΠΑΠΕΝ να δράσει άμεσα «προτού δημιουργηθούν ρευστές και επισφαλείς καταστάσεις».
Ήδη έχουν περάσει δύο χρόνια από την έγκριση της σύμβασης (29 Μαρτίου 2013), με συνολικό χρόνο υλοποίησης 70 μήνες σε δύο φάσεις: 20-24 μήνες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας με καταληκτική ημερομηνία την 29η Μαρτίου 2015 και 50 μήνες για την κατασκευή και εμπορική λειτουργία της μονάδας.
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και οι εργασίες ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, όπως προβλέπει ο τελευταίος προγραμματισμός, προκύπτει άλλο μεγάλο ζήτημα, καθώς η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει άμεσα 200 εκ. και άλλα 200 εκ. σε διάστημα 6 μηνών. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για νο ισχύσει το συμφωνημένο με τους πιστωτές σχέδιο χρηματοδότησης. Δηλαδή μέσω μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού δανείου 739 εκ.με τη συμμετοχή ξένων τραπεζών, την «ομπρέλα» της ΕΤΕπ και την κάλυψη του γερμανικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Εuler Hermes.
Σε ενημερωτικό σημείωμα της ΔΕΗ προς τη Γ.Σ. των μετόχων, το 2013, τονιζόταν πως «για τα ίδια κεφάλαια η εταιρία έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε σημαντικό βαθμό από ίδιους πόρους διαχειριζόμενη κατάλληλα το επενδυτικό της πρόγραμμα και τις διαθέσιμες χρηματοροές μη αποκλεισμένης της προσφυγής στις κεφαλαιαγορές».
Η καταβολή των 400 εκ., όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρείται δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν πλέον ξεπεράσει τα 2 δις, διογκώνοντας το ήδη ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, που θα επιδεινωθεί και από την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ενώ οι προοπτικές νέου δανεισμού, λόγω υπέρμετρης αύξησης του κόστους, είναι περιορισμένες.
Η ΔΕΗ, πέρυσι άντλησε από τις αγορές μέσω δύο ομολόγων 700 εκ. (500 εκ. με επιτόκιο 5,5% και 200 εκ. με 4,75%), ενώ έχει «τραβήξει» και 300 εκ. από την ΕΤΕπ.
Η νέα μονάδα όμως, έχει και άλλο ανοιχτό μέτωπο, με οικολογικές οργανώσεις, όπως η WWF, αλλά και με παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης που δήλωσε ότι «δεν είναι εθνικά επωφελής» και ότι η επένδυση «δεν είναι βιώσιμη».
Διοίκηση και εργαζόμενοι της ΔΕΗ αποδίδουν τις αντιδράσεις σε σκοπιμότητες τονίζοντας ότι οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς πετυχαίνεται μείωση της κατανάλωσης λιγνιτών κατά 40% και μεγάλες μειώσεις των εκπομπών ρύπων.
Πηγη: Deal News
Δημοσίευση σχολίου