.

Από τις Βρυξέλλες ανοίγει ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα

Την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων στην ενέργεια θα συζητήσουν σήμερα με κοινοτικούς στις Βρυξέλλες στελέχη του ΥΠΕΝ που μεταβαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες του "Εnergypress" στη βελγική πρωτεύουσα.

Ταυτόχρονα όμως θα έχουν και μια πρώτης τάξεως ευκαίρια να "τεστάρουν" από κοντά τις κοινοτικές προθέσεις ως προς την αντιπρόταση Σκουρλέτη αναφορικά με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (17% της ΔΕΗ, 65% της ΔΕΠΑ και 35% των ΕΛΠΕ), και την αξιοποίησή τους με όχημα το χρηματιστήριο, και όχι μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Στις Βρυξέλλες πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να γίνει για πρώτη φορά αναλυτική ενημέρωση στους καθ’ ύλιν αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους της φιλοσοφίας του ΥΠΕΝ για τις τρεις αυτές αποκρατικοποίησεις.

Στην επίσημη ατζέντα ωστόσο, τα βασικά θέματα αφορούν κυρίως την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της ΔΕΗ και των πελατών της στην Υψηλή Τάση, την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, και τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του κοινοτικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα τιμολόγια ΥΤ

Αναφορικά με το θέμα των τιμολογίων στην υψηλή τάση (ΥΤ), πρόσφατα η ΔΕΗ είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία 53 εκ των 61 βιομηχανιών της κατηγορίας αυτής, έχουν υπογράψει μαζί της νέες συμβάσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ των νέων βιομηχανιών που έβαλαν την υπογραφή τους στα συμβόλαια με τη ΔΕΗ περιλαμβάνεται η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η οποία είχε διαπραγματευτεί επί μακρόν τους όρους προμήθειάς της, όπως και η χαρτοποιία ΜΕΛ. Πλέον η ΔΕΗ εμφανίζεται να έχει υπογράψει συμβάσεις με μερικούς από τους μεγαλύτερους ομίλους-πελάτες της, και συγκεκριμένα με τους Βιοχάλκο, Τιτάν, Ηρακλή, ΕΛΠΕ, Μotor Oil, και ΜΕΛ.

Σε εκκρεμότητα ωστόσο παραμένουν οι δύο μεγαλύτεροι, δηλαδή η Αλουμίνιον της Ελλάδος, με τις γνωστές επί μακρόν διαπραγματεύσεις και η Λάρκο, με τα δικά της σοβαρά – αν όχι ανυπέρβλητα – προβλήματα. Τουλάχιστον στη μία από τις δύο περιπτώσεις, υπάρχει σύμφωνα με τις πληροφοριες του "Energypress", σοβαρή πρόοδος. Οσο για την εικόνα που μεταφέρεται από το ΥΠΕΝ για το σύνολο των πελατών ΥΤ της ΔΕΗ, είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο. Θυμίζουμε ότι ήταν τον Ιούνιο όταν η γενική συνέλευση της ΔΕΗ εξουσιοδότησε τη διοίκηση για την υπογραφή συμβάσεων με τους καταναλωτές ΥΤ.

Ανοιγμα αγοράς φυσικού αερίου

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου, έπρεπε μέχρι τον Ιούνιο του 2016 η ΡΑΕ να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.

Ειδικά το άνοιγμα της αγοράς, δηλαδή ο λειτουργικός και νομικός διαχωρισμός των δικτύων διανομής και εμπορίας των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), είναι από τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που έχουν πέσει πολύ έξω από πλευράς χρονοδιαγραμμάτων. Βάσει του 3ου Μνημονίου (ν.4336/2015), θα έπρεπε ο διαχωρισμός των παραπάνω δραστηριοτήτων, να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017, ωστόσο προκειμένου να συμβεί αυτό, οφείλει μέχρι τότε η ΡΑΕ να έχει προβεί στην έγκριση μιας σειράς από κωδίκων.

Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, και χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΕΠΑ Αττικής. Τόσο ο κώδικας διαχείρισης όσο και ο κανονισμός τιμολόγησης της ΕΠΑ έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ από τα μέσα Νοεμβρίου του 2015, και άρα η Αρχή θα έπρεπε μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, να τους έχει εγκρίνει. Εννέα όμως μήνες μετά την αρχική υποβολή τους, αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί.

Target Model

Οσο για τις ρυθμίσεις γύρω από το Target Model, λέγεται ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας. Το νομοσχέδιο που αποτελεί πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ε.Ε. θα αποτελέσει από εδώ και πέρα το "ευαγγέλιο" λειτουργίας της ηλεκτρικής αγοράς. Θα περιλαμβάνει τις νέες αγορές στον ηλεκτρισμό, όπου εκτός από αγορές φυσικής παράδοσης, θα υπάρχουν και αγορές χρηματιστηριακών προϊόντων. Για παράδειγμα στη λεγόμενη "προθεσμιακή αγορά", οι συνθήκες θα είναι τέτοιες ώστε οι προμηθευτές να μπορούν να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της αγοράς και να προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα στους πελάτες τους.

Πάντως όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, το νομοσχέδιο θα περιγράφει τα βήματα, τους στόχους αλλά και τις αλλαγές στην αγορά του ηλεκτρισμού. Στη συνέχεια ωστόσο, θα ανατεθεί η εκπόνηση των διαφόρων κωδίκων, κειμένων αλλά και της απαραίτητης υποδομής κλπ στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή τη ΡΑΕ, τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου