.

Πίσω έχει η… Βεύη την επενδυτική ουρά


Παρά τη φιλολογία περί εξάντλησης των αποθεμάτων, αλλά και την «επίθεση» που δέχεται ο μοναδικός ορυκτός ενεργειακός πόρος, σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ο ελληνικός λιγνίτης αναδεικνύεται σε «πολύφερνη νύφη» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του εγχώριου ενεργειακού παραγωγικού δυναμικού.
Με γοργούς ρυθμούς
Η συμφωνία της ΔΕΗ με τον κινεζικό όμιλο CMEC, έδωσε το σήμα εκκίνησης για τη νέα επενδυτική κίνηση της ελληνικής επιχείρησης, ενώ αναδεικνύει και τις προοπτικές που διαφαίνονται από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου καυσίμου, τόσο σε επίπεδο ορυχείων, όσο και στην παραγωγή ηλεκτρισμού.
Όπως όλα δείχνουν, η ελληνο-κινεζική συνεργασία προχωρά με γοργούς ρυθμούς, μετά από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ των δύο επιχειρήσεων, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που έκλεισαν κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.
Με περιβαλλοντικούς όρους
Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης της ΔΕΗ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα συσταθεί κοινή επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει το σχέδιο για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη της Φλώρινας, αξιοποιώντας τα κοιτάσματα της περιοχής.
Οι Κινέζοι δεσμεύονται να αξιοποιήσουν το τοπικό παραγωγικό δυναμικό, αλλά και τους πιο σύγχρονους όρους περιβαλλοντικής προστασίας, ούτε ώστε η νέα μονάδα να συμβάλλει στην ανάπτυξη τόσο της τοπικής, όσο και της εθνικής οικονομίας.
Μάλιστα, με την έναρξη λειτουργίας της «Μελίτης ΙΙ», θα αποσυρθούν παλαιότερες και πιο ρυπογόνες μονάδες, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων, που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Διεκδικούν μερίδιο
Τη συνεργασία της ΔΕΗ με τον κινεζικό όμιλο παρακολουθούν στενά οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία σε ανάλογα έργα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι στην τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, παραβρέθηκαν ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Δημήτρης Κούτρας της «Άκτωρ», η οποία είναι ο εκμισθωτής του ορυχείου της Βεύης, απ’ όπου θα τροφοδοτείται η νέα μονάδα.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι οι ιδιώτες επιχειρηματίες δεν θα περιορισθούν στην τροφοδοσία του νέου σταθμού, αλλά θα διεκδικήσουν μερίδιο στην κοινοπραξία.
Ελληνικός λιγνίτης και Gazprom
Μαζί με το κινεζικό ενδιαφέρον και με μικρή χρονική διαφορά, εκδηλώθηκε και η πρόθεση των Ρώσων να επενδύσουν στον ελληνικό λιγνίτη, όπως ανέδειξε σε δημοσίευμά της, την προηγούμενη εβδομάδα, η ιστοσελίδα fmvoice.gr (φωτογραφία).
Στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού και κυβερνητικών παραγόντων, στο περιθώριο της ΔΕΘ, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβορκόβιτς συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα το ενδεχόμενο η Gazprom να αναλάβει την εκμετάλλευση αποθεμάτων λιγνίτη στη χώρα μας, έναντι των αντισταθμιστικών έργων, που προέβλεπε η αρχική σύμβαση (του 1987 μεταξύ Ελλάδας και Σοβιετικής Ένωσης), για τις καθυστερήσεις στην εισαγωγή αερίου στην ελληνική πλευρά, εκκρεμότητες οι οποίες διατηρούνται έως σήμερα, 30 χρόνια μετά.
Στην «Προμηθέας Gas»
Το θέμα έχει ανοίξει από προηγούμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών Πάνου Σκουρλέτη και Αλεξάντρ Νόβακ, ενώ όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ειδική ομάδα στελεχών της Gazprom ανέλαβε να μελετήσει τις λεπτομέρειες της πρότασης. Το σίγουρο είναι ότι σε περίπτωση που προκύψουν τα κατάλληλα στοιχεία (οικονομικά και τεχνικά) για τη ρωσική επένδυση, το έργο θα το αναλάβει η «Προμηθέας Gas», η κοινή εταιρία που διαθέτουν στην Ελλάδα ο ρωσικός κολοσσός και ο όμιλος Κοπελούζου.
Στα ρωσικά δημοσιεύματα, ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το ποια πλευρά πρότεινε πρώτη το συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς το πρακτορείο RIA Novosti, επικαλούμενο πηγές της Gazprom, υποστηρίζει ότι αποτελεί ρωσική πρόταση, ενώ η εφημερίδα Kommersant ισχυρίζεται ότι διατυπώθηκε από την ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο καλής θέλησης και προώθησης των ελληνορωσικών σχέσεων.
Πάντως, η Gazprom δεν διαθέτει εκτεταμένες δραστηριότητες στην αξιοποίηση ορυχείων στερεών καυσίμων, καθώς ειδικεύεται στην παραγωγή φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου. Ωστόσο, τα μεγέθη και η οικονομική επιφάνεια που διαθέτει, της επιτρέπουν να κάνει το επόμενο βήμα…
Στη ζυγαριά…
Το έντονο (αλλά όχι ξαφνικό) ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τον ελληνικό λιγνίτη καταδεικνύει τον πλούτο που διαθέτει η χώρα σε ορυκτά, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για την αξιοποίησή του, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Οι επιπτώσεις της καύσης για την παραγωγή ηλεκτρισμού μπορεί να αποτελούν αντικίνητρο, ωστόσο ο λιγνίτης αποτελεί το μόνο εγχώριο καύσιμο, αλλά και ένα σοβαρό εργαλείο για τη χώρα, ώστε να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις στις τιμές των εισαγόμενων καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου