.

Τέλη του 2018 ξεκινά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα εμπορίας εκπομπών

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν, την περασμένη Τρίτη, για να αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ από το τέλος του 2018, τρία χρόνια νωρίτερα από ό, τι προβλέπει η πρόταση της Επιτροπής.
Σύμφωνα με το Euractiv, με την εν λόγω μεταρρύθμιση, εκατομμύρια άδειες πλεονάσματος άνθρακα θα αποσυρθούν από την αγορά και θα τοποθετηθούν στο λεγόμενο αποθεματικό για την σταθερότητα της αγοράς.
Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ είναι η προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου χρεώνοντας για το δικαίωμα να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά η ασθενής οικονομική ανάπτυξη έχει μειώσει τη βιομηχανική παραγωγή και τη ζήτηση ενέργειας, δημιουργώντας ένα πλεόνασμα πάνω από 2 δισ. αδειών.
Το μέτρο που αποφασίστηκε στοχεύει στην άνοδο των τιμών του άνθρακα στην αγορά άνθρακα της ΕΕ, την μεγαλύτερη στον κόσμο, και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Αλλά η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου αγνόησε τις κλήσεις από πράσινες ΜΚΟ και κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι πίεσαν για προγενέστερη ημερομηνία έναρξης.
«Κάθε χρόνο που θα αναβάλουν την έναρξη του νέου αποθεματικού, το πλεόνασμα θα αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Το πλεόνασμα που είναι αποπνικτικό αυτή τη στιγμή στην αγορά άνθρακα της ΕΕ, θα γίνει σε κάποιο σημείο αφόρητα υψηλό, τόσο πολύ ώστε να μπορεί να φέρει την αγορά άνθρακα της ΕΕ στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Θα είναι στο χέρι τους να διασφαλίσουν ότι θα ξεκινήσει από το 2017, αλλά και να βεβαιώσουν ότι είναι μια μόνιμη λύση σε αυτούς τους τοξικούς τόνους», δήλωσε ο Υπεύθυνος Πολιτικής της Carbon Market Watch, Femke de Jong.
Ευρωβουλευτές και ΜΚΟ συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο τη Δευτέρα πριν από την ψηφοφορία για να ζητήσουν την πρόωρη έναρξη της πολιτικής.
Οι ακτιβιστές λένε επίσης ότι αυτά οι «τοξικοί τόνους» θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ συνολικά. Εάν η Ευρώπη δεν δράσει, λένε, οι χώρες θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.
«Το σύστημα εμπορίας εκπομπών έχει συσσωρεύσει τεράστια υπερπροσφορά δικαιωμάτων εκπομπής και δεν δίνει την τιμή του άνθρακα που χρειαζόμαστε. Εάν αυτό δεν εξεταστεί στις Βρυξέλλες, στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα αναλάβουν την υπόθεση στα χέρια τους και θα εξετάσουν πολιτικές για τη φορολογία του άνθρακα, πρότυπα για τον τομέα της ενέργειας. Γι ‘αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως», δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος της WWF για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική, Sam Van des plas.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου