.

Λ. Ιωαννίδης: Μια πρόταση για την προετοιμασία της Μεταλιγνιτικής περιόδου

Πριν από περίπου 2 μήνες σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σκουρλέτης με θέμα τα προβλήματα της Δυτ. Μακεδονίας, είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε όλοι οι τοπικοί φορείς τις απόψεις για τα προβλήματα της περιοχής και τις ενδεδειγμένες λύσεις. Αποτέλεσμα εκείνης της συνεδρίασης ήταν η υιοθέτηση της πρότασης του Υπουργού για την συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα μελετήσει το θέμα και θα καταθέσει προτάσεις.
Σε εκείνη την συνάντηση η πρόταση του Δήμου Κοζάνης ήταν, πριν την συγκρότηση ομάδας έργου από πολιτικά πρόσωπα, η συγκρότηση επιστημονικής ομάδας εργασίας που εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος θα υποβάλει έκθεση για την μεταλιγνιτική περίοδο και με βάση τα αποτελέσματα εκείνης της δουλειάς θα ξεκινούσαν οι πολιτικές συζητήσεις και η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών.
Το σκεπτικό της πρότασης ήταν η επιστημονική ομάδα, να συλλέξει και να επεξεργαστεί όλες τις σχετικές εργασίες που έχουν έως τώρα πραγματοποιηθεί, να μελετήσει όλα τα δεδομένα, να αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους υπό όλα τα πιθανά σενάρια, να προτείνει συγκεκριμένο οδικό χάρτη και τομείς της οικονομίας που θα πρέπει να στηριχθούν, να μελετήσει όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και να αξιολογήσει την ευρωπαϊκή εμπειρία και να προτείνει πιθανές συνεργασίες με φορείς και οργανώσεις του εξωτερικού.
Ήδη φορείς , έχουν κάνει αξιόλογη δουλειά και μελέτες στον παραπάνω τομέα και θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια σχετική ομάδα εργασίας, ενώ μπορούν να αναζητηθούν και συνεργασίες από άλλους επιστημονικούς φορείς της χώρας.
Παρά το ότι εκείνη η πρόταση δεν έγινε τελικά δεκτή, εκτίμηση μου είναι πως θα πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα άμεσα καθώς τα προβλήματα είναι ήδη εδώ. Ήδη πρότεινα τόσο στο Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, όσο και στο Περιφερειάρχη να προχωρήσουμε άμεσα στην συγκρότηση της παραπάνω επιτροπής στέλνοντας και σχετική επιστολή.
Εν κατακλείδι, η περιοχή έχει εδώ και καιρό εισέλθει σε μια μεταβατική φάση και σήμερα ζούμε τις αρχικές συνέπειες του γεγονότος ότι δεν έχει γίνει η ανάλογη προετοιμασία. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τόσο όλοι οι φορείς, αλλά και η κοινωνία ότι απαιτείται πλέον εγρήγορση και καλή προετοιμασία. Κυρίως όμως χρειάζεται συνεργασία και σωστός και άμεσος σχεδιασμός. Θεωρώ πως είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούμε και από κοινού να σχεδιάσουμε την παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της περιοχής. Και όπως έχει δείξει η Ευρωπαϊκή Εμπειρία, η συνεργασία είναι το κυρίαρχο στοιχεία για επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας.

Λευτέρης Ιωαννίδης
Δήμαρχος Κοζάνης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου