.

«Πωλητήριο» σε 2 - 3 μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, μαζί με Βεύη και swaps...

Από το www.energypress.gr

«Πωλητήριο» σε δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του ατμοηλεκτρικού της σταθμού στο Αμύνταιο Φλώρινας, θα περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρόταση που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση προς την Κομισιόν για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιγνίτη σε τρίτους.

Πρόκειται για εκκρεμότητα την τακτοποίηση της οποίας ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου δεσμεύθηκε προ μηνός απέναντι στους κοινοτικούς επιτρόπους Ενέργειας και Ανταγωνισμού να έχει τακτοποιήσει και θέσει σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού απορρέει από τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο μνημόνιο, και τα χρονικά περιθώρια έχουν ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός από την πώληση μονάδων, η τελική ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει άλλα δύο μέτρα, την μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες του ορυχείου της Βεύης, καθώς επίσης ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ (τα γνωστά swaps δηλαδή) με ισόποσης ποσότητας εταιρειών ηλεκτρισμού από γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία ή Ιταλία.

Γιατί το Αμύνταιο...

Οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν βρίσκονται στην τελική τους φάση, και πρώτες στη λίστα για πώληση, έπειτα από την αποτίμηση της αξίας των μονάδων της στην οποία προχώρησε η ΔΕΗ, βρίσκονται αυτές του ΑΗΣ Αμυνταίου (καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η κάθε μία). Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό» τους ορυχείο, το οποίο προφανώς, σε περίπτωση πώλησής τους, θα τις «συνοδεύσει», πιθανότατα μέσα από μια μακροχρόνια σύμβαση εκμετάλλευσης. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι μονάδες αυτές χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αλλιώς θα πρέπει να αποσυρθούν από το 2013 – 2014, λόγω των ποσοτήτων ρύπων που εκπέμπουν.

Στο «σχήμα» θα ενταχθεί και η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια είναι τεράστιο (στη β' και τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει πέντε σχήματα). Το «πακέτο» θα συμπληρωθεί από ποσότητες ενέργειας παραγόμενης από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τις οποίες η επιχείρηση θα ανταλλάξει μέσω διεθνών διαγωνισμών με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (π.χ. φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών. Αρχικά η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν στο 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θέση από την οποία φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει.

Πως κατέληξε στο σημερινό μοντέλο

Υπενθυμίζεται ότι η προκάτοχος του κ. Παπακωσταντίνου, Τίνα Μπιρμπίλη, μαζί με τον ίδιο , τότε ως υπουργό Οικονομικών, με την αναγγελία πριν από μερικούς μήνες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που συμπεριελάμβανε και τη ΔΕΗ, είχαν αποστείλει επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας της να παγώσει η διαδικασία ανταλλαγών ενέργειας (τα swaps) ενόψει της πώλησης μονάδων και της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Το επιχείρημά τους ήταν ότι δεν είναι δυνατόν, σε μια στιγμή που η ΔΕΗ βρίσκεται προς πώληση, να αποδυναμωθεί, παραχωρώντας το 40% της λιγτνιτικής της παραγωγής. Η Κομισιόν παρείχε πράγματι στη κυβέρνηση περίοδο ανοχής μερικών μηνών, στη διάρκεια των οποίων η ελληνική πλευρά κατέληξε στο σημερινό μοντέλο.

Οπως έχει ωστόσο γράψει το "Εnergypress", κατά τις συναντήσεις του τον Ιούλιο με τον κ. Αλμούνια, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέσπασε και μια παραχώρηση: Να μην αποτελέσει «σιδηρού κανόνα» η παραχώρηση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού, όπως προέβλεπε η παλαιότερη απόφαση των Βρυξελλών. Δηλαδή η Κομισιόν, ενόψει και των ευρύτερων εξελίξεων που αφορούν στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, θα αξιολογήσει τη συνολική πρόταση ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη και, υπό προϋποθέσεις, θα αποδεχτεί κινήσεις (όπως η πώληση 2-3 μονάδων) ακόμα και αν, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, δεν θα αφορούν στο 40% του λιγνιτικού δυναμικού.

Πάντως, ακόμη και αν πουληθούν οι συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ , στις προθέσεις Παπακωσταντίνου είναι η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης ινα προχωρήσει κανονικά, αλλά όχι μέσω του χρηματιστηρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, παρά μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου