Στην τελική ευθεία το business plan για το ελληνογερμανικό σχέδιο «ήλιος»…
Από το www.energypress.gr
Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η συνεργασία με γερμανικούς ομίλους για την αξιοποίηση του ελληνικού ήλιου, καθώς όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν τόσο προς το Βερολίνο όσο και προς την Κομισιόν, ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, για το είδος των προτεινόμενων επενδύσεων, και τη χρηματοδότησή τους.
Το υπό κατάρτιση σχέδιο, που πιθανότατα θα συζητηθεί και στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Καπφέρερ, ο οποίος καταφτάνει τη Πέμπτη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών, θα προβλέπει από δίκτυα για τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας στις βορειοευρωπαικές αγορές, μέχρι επενδύσεις γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομίλων στη χώρα για την κατασκευή φωτοβολταικών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και για τη δημιουργία εργοστασίων παρασκευής πάνελ ή άλλου συναφούς εξοπλισμού με προορισμό όχι μόνο την ελληνική, αλλά την ευρύτερη αγορά της ΕΕ και της ΝΑ Μεσογείου.
Πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο «δουλεύει» ειδική ομάδα που έχει συσταθεί γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό από τον υπ. ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου «σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τις πτυχές του στους Γερμανούς αλλά και στην Κομισιόν, η οποία επίσης από τη πλευρά της έχει συστήσει ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται το θέμα, και με την οποία βρισκόμαστε σε επαφή».
Το χρηματοδοτικό...
Στο χρηματοδοτικό σκέλος, που αποτελεί και το νούμερο ένα ζήτημα, το σχέδιο θα κάνει λόγο για πόρους που θα προέλθουν από τους ίδιους τους επενδυτές (το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να βάλει χρήματα), και από ξένες τράπεζες, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την αντίστοιχη γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων (KFW), της οποίας ένας από τους προνομιακούς τομείς δράσης είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τη τελευταία δεκαετία, ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος έχει χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε οικιακό επίπεδο, όπως το πρόγραμμα "100.000 ηλιακές στέγες" που λάνσαρε η γερμανική κυβέρνηση το 2003 για την διάδοση των οικιακών φωτοβολταικών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίσκεψη Καπφέρερ θα έχει ως αντικείμενο να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου, του γερμανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ. Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος πριν από σχεδόν ένα μήνα είχε πραγματοποιήσει συνδιάσκεψη στο Βερολίνο με πάνω από 30 εκπροσώπους των σημαντικότερων γερμανικών επιχειρηματικών συνδέσμων και μιλώντας με τον υπ. Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοίδη του είχε μεταφέρει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, για σειρά τομέων της ελληνικής οικονομίας, με πρώτο και καλύτερο, αυτόν της ενέργειας.
Μας ενδιαφέρουν τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας
Όπως έχει ήδη γράψει το "Energypress", οι λόγοι που οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για τον ελληνικό ήλιο, σχετίζονται τόσο με την αξιοποίηση της ενεργειακής τους τεχνογνωσίας, όσο και με την ανάγκη αναπλήρωσης της τροφοδοσίας τους σε ηλεκτρισμό από άλλες εναλλακτικές πηγές, αφού μέχρι και το 2022 έχουν πάρει την απόφαση να έχουν απεξαρτηθεί εντελώς από τα πυρηνικά (ως τότε θα πρέπει να έχει κλείσει και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας). Η ελληνική πλευρά ωστόσο, για να έχει ουσιαστικό κέρδος -από την όποια συμφωνία υπάρξει- θα πρέπει αυτή να περιλαμβάνει ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη για τη χώρα, και εν προκειμένω την παροχή τεχνογνωσίας και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, μέσω της ανάπτυξης στην Ελλάδα μιας ισχυρής φωτοβολταικής βιομηχανίας κατασκευής πάνελ και εξαρτημάτων.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, που το σχέδιο για παράδειγμα περιοριστεί στη χρηματοδότηση αγωγών για τη δημιουργία δικτύων μεταφοράς ηλιακού ηλεκτρικού ρεύματος από την Ελλάδα στη Γερμανία ή απλά στη ανάπτυξη μερικών μεγα- φωτοβολταικών πάρκων (χωρίς αυτά να συνοδευτούν από εγχώρια εργοστάσια κατασκευής του σχετικού υλικού), θα πρόκειται για μια ετεροβαρή συμφωνία, όπως εκτιμούν άνθρωποι του χώρου…
Δημοσίευση σχολίου