.

«Λιώνουν» τη ΔΕΗ για τον λιγνίτη

Από το fmvoice.gr, γράφει ο Κώστας Ψωμιάδης

Είναι η μόνη ενεργειακή πρώτη ύλη που διαθέτει η χώρα μας. Είναι το μόνο καύσιμο που μπορεί να στηρίξει το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Αλλά είναι και ο μόνος ενεργειακός πόρος που δεν ελέγχεται από ιδιώτες και κυρίως από ξένους…

Εδώ, στην fmvoice.gr, το είχαμε πει (από τις εκπομπές «Τάση Ενέργειας») και το είχαμε γράψει (τελευταίο σχόλιο του «Μετασχηματιστή» στο Black Out) πολλές φορές: Οι ιδιώτες δεν ενδιαφέρονται για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Θέλουν τον ίδιο τον λιγνίτη.

Εκεί «παίζεται» το μεγάλο παιχνίδι της ιδιωτικοποίησης και για το λόγο αυτό έχουν «λιώσει» την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, οδηγώντας την ακόμη και στο 1,3 δισ. ευρώ, στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Στο κλείσιμο της Πέμπτης, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ, αλλά και πάλι είναι πολλές φορές μικρότερη από την εκτιμώμενη αξία των ακινήτων της επιχείρησης.

Ένα ατράνταχτο στοιχείο που αποτελεί και το βασικό λόγο για τον οποίο κανείς υπουργός ή κυβερνητικός παράγοντας δεν πρέπει ούτε να διανοείται να πουλήσει τη ΔΕΗ, αποτελεί η εγγραφή στη λογιστική κατάσταση του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με την οποία τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της Επιχειρησιακής Μονάδας Ορυχείων υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ!

Με άλλα λόγια, η αξία των εκτάσεων, του εξοπλισμού και των έργων που έχει υπό την ιδιοκτησία της η ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία είναι μεγαλύτερη από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Εάν λοιπόν, ένας ιδιώτης επενδυτής (λίγη σημασία έχει εάν είναι Έλληνας ή ξένος) δώσει 40 εκατ. ευρώ και αγοράσει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ (τόσο αξίζει με χθεσινές τιμές) γράφει αμέσως στις δικές του λογιστικές καταστάσεις εξαπλάσια αξία παγίων!!!

Αλλά το σημαντικότερο είναι αυτό που δεν έχει πει κανείς μέχρι τώρα: Το μοναδικό (και σπάνιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο) στερεό καύσιμο που διαθέτει η χώρα μας θα το παραδώσουμε σε ιδιώτες, για να το διαχειρίζονται ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα και αδιαφορώντας για την κάλυψη των εγχώριων ενεργειακών αναγκών.

Εάν ο ιδιώτης βρει αγοραστή που θα δίνει διπλάσια τιμή στο εξωτερικό, δεν θα το σκεφτεί: Θα στείλει το λιγνίτη στον πελάτη του κι ας ξεμείνουν οι μονάδες της ΔΕΗ από πρώτη ύλη! Ποιος θα τον αποτρέψει; Αυτοί που θα ξεπουλήσουν μία ολόκληρη επιχείρηση μπιρ παρά (εληνιστί για μία δεκάρα);

Για το λιγνίτη και μόνο, λοιπόν, έχει στηθεί όλο αυτό το σκηνικό. Και μέσα στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση στους συνδικαλιστές (δεν είναι όλοι τους «τα καλύτερα παιδιά, αλλά…), ώστε να μην έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία για να αποσπάσουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, ο λιγνίτης είναι θέμα που αφορά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Όλοι έχουμε λόγο και όλοι θα πρέπει να απαιτήσουμε να μην ξεπουληθεί ούτε αυτός, ούτε η μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρησης της χώρας μας.

Διαφορετικά, θα επιστρέψουμε στην εποχή του σπαρματσέτου, σε μία χώρα που δεν θα είναι απλώς πάμφτωχη, ούτε απλώς εξαθλιωμένη. Θα είναι ταυτοχρόνως και λεηλατημένη!

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου