.

Μειώνονται τα πρόστιμα των αυθαιρέτων

Από www.news247.gr

Αναπροσαρμογή προστίμων για τα αυθαίρετα με κοινωνικά κριτήρια. Ελάφρυνση κόστους τακτοποίησης για την Α' κατοικία. Αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιοχές με ακριβή αντικειμενική αξία.

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωσταντίνου, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες, έπειτα από σχετικά αιτήματα που υπέβαλαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και άλλοι φορείς

Ο κ. Παπακωσταντίνου προανήγγειλε μία διαφοροποίηση μεταξύ των προστίμων που αντιστοιχούν σε διαφορετικά είδη αυθαιρεσίας. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μείωση των προστίμων σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, καθώς και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα των αυθαιρετούχων.

Αντιθέτως, σε περιοχές με ακριβότερες αντικειμενικές αξίες, στις οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι άνθρωποι έχουν αυθαιρετήσει, όχι επειδή υπήρχε κάποια ανάγκη, αλλά επειδή το επέλεξαν», τα πρόστιμα θα αυξηθούν. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να λάβει το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία ένα τμήμα των εισπράξεων από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, ο κ. Παπακωσταντίνου επισήμανε ότι είναι σημαντική η ευρύτερη συναίνεση, κυρίως από τη ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ έχει προτείνει περιορισμό των προστίμων σε ειδικές κατηγορίες αυθαιρέτων, όπως στην πρώτη κατοικία (μέχρι ορισμένα τετραγωνικά), καθώς και σε κτήρια τα οποία έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ.).

Το ΤΕΕ έχει χαρακτηρίσει επίσης αναγκαία την αύξηση του αριθμού των δόσεων, όπως αυτές καθορίζονται από το σχέδιο νόμου το οποίο έχει ήδη κατατεθεί, προκειμένου να «δελεάσουν» τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων να ενταχθούν στη ρύθμιση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου