.

1η Ιουλίου του 2013 η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ - Πόσο επηρεάζει την πιστοληπτική της ικανότητα


Από το energypress.gr...

Η επιστολή Ζερβού προς τον ΥΠΕΚΑ για τα τιμολόγια που διαβάσατε για πρώτη φορά στο EnergyPress, πιθανότατα θα είναι και η τελευταία φορά που διοικητής της ΔΕΗ απευθύνεται προς το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας για το θέμα των τιμολογίων.
Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που  κατατέθηκε στη βουλή την Τρίτη για τα επείγοντα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, η δυνατότητα του αρμόδιου υπουργείου να καθορίζει τα τιμολόγια της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση θα ισχύσει μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2013.
Ως γνωστόν, το μνημόνιο προέβλεπε την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ρεύματος ώστε αυτά να είναι κοστοβαρή και να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ήδη τα τιμολόγια της μέσης τάσης ( η υψηλή έχει απελευθερωθεί από το 2008) είναι ελεύθερα από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Ωστόσο για λόγους κοινωνικής μέριμνας, στη χαμηλή τάση είχε αποφασιστεί να δοθεί χρονική παράταση στη δυνατότητα να καθορίζονται τα τιμολόγια από το αρμόδιο υπουργείο.
Η διαδικασία αυτή θα αλλάξει καθώς όπως αναφέρει η σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο  «τα τιμολόγια προμήθειας της ΔΕΗ για τη χαμηλή τάση μέχρι την 30/6/2013 εγκρίνονται μετά από γνώμη της ΡΑΕ με αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες δύνανται να έχουν αναδρομική ισχύ».
Μια πρώτη γεύση των αλλαγών που συνεπάγεται για τη ΔΕΗ η απελευθέρωση των τιμολογίων, δόθηκε από τις πρόσφατες αυξήσεις που εγκρίθηκαν. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει αυξήσεις 20% και η ΡΑΕ μετά από έλεγχο του αιτήματος της ΔΕΗ είχε εγκρίνει και είχε εισηγηθεί αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος 12,7% .Τελικά οι αυξήσεις που εγκρίθηκαν ήταν χαμηλότερες, αν και όπως διευκρινίστηκε από τον Α. Ζερβό τη Δευτέρα τα ποσοστά που ζήτησε η ΔΕΗ, εκείνα που ανακοινώθηκαν από τη ΡΑΕ και οι τελικές αυξήσεις που δόθηκαν δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα μεταξύ τους καθώς περιλαμβάνουν και άλλες χρεώσεις πλην του ανταγωνιστικού εσόδου της ΔΕΗ. Με απλά λόγια,  με το άνοιγμα των τιμολογίων της χαμηλής τάσης, ανοίγει ο δρόμος για τη ΔΕΗ να διαμορφώνει ελεύθερα τα τιμολόγιά της σε όλες τις κατηγορίες, κάτι που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδότησης των επενδύσεών της.
Αναλυτές
Χαρακτηριστική της σημασίας που αποδίδουν οι αναλυτές στο θέμα των τιμολογίων ήταν η πρόσφατη έκθεση της J.P. Morgan  που ανέφερε ότι «οι μελλοντικές εξελίξεις των τιμολογίων της ΔΕΗ έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις πρόσφατες αποφάσεις για τις αυξήσεις που ισχύουν. Ιδιαίτερα όσο παραμένει ασαφές κατά πόσον η διοίκηση της επιχείρησης θα μπορέσει να μεταφέρει στην κατανάλωση το επιπλέον κόστος από την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, σύμφωνα με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2013».
Αλλά και η UBS σε έκθεσή της που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ανέφερε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν είναι αρκετές. Τέλος και η Standard and Poors που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ είχε κάνει ειδική μνεία στο θέμα των τιμολογίων, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ένα εφαρμοστούν οι αλλαγές του μνημονίου στα τιμολόγια της επιχείρησης τότε αλλάζουν επί το θετικότερο οι προοπτικές της επιχείρησης.
Εξάλλου και η μετοχή της εταιρείας μετά τις ανακοινώσεις των  τιμολογίων αλλά και τις διευκρινίσεις Ζερβού τη Δευτέρα βρέθηκε να χάνει πάνω από 6% της αξίας της, εξέλιξη που αποδόθηκε από τους αναλυτές της αγοράς, ακριβώς στο ότι η ΔΕΗ δεν πήρε τις αυξήσεις που ήθελε, ενώ και ο ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε δηλώσεις αποκλείοντας νέες αυξήσεις μέσα στο 2012.
Είναι προφανές, ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή αλλάζει τα δεδομένα και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων ακόμη και σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ και την αξιολόγησή της από οίκους και αναλυτές.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου