.

Οικολόγοι Πράσινοι Δυτικής Μακεδονίας: "Με ποια κριτήρια κάνει αναθέσεις ερευνών το Περιφερειακό Συμβούλιο;"


Μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων και των εξελίξεων, όπου την  παράσταση κλέβουν τα μεγάλα, τα λεγόμενα «μικρά θέματα» περνούν απαρατήρητα, εκτός κι αν  προσφέρονται επικοινωνιακά (π.χ  οι γνωστές αψιμαχίες για τον Πατριάρχη)

Δύο τέτοια θέματα ήρθαν προχτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) και αφορούσαν στην ανάθεση ισάριθμων ερευνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ή σε συνεργαζόμενους με αυτό  φορείς.
Το ένα ήταν η «Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας  Δυτ. Μακεδονίας (Π.Ε Φλώρινας) και του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκη) για το πρόγραμμα παρακολούθησης μετεωρολογικών & ποιοτικών παραμέτρων». Κόστος 60.000.
Κάνοντας μια μικρή παρένθεση να σημειώσουμε ότι στην Περιφέρεια μας υπάρχουν τέσσερα (!) τουλάχιστον «Κέντρα»:
·   Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΙ)
·   Κέντρο Περιβάλλοντος  (Π.Ε Κοζάνης)
·   Κέντρο Τεχνολογίας & Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΚΤΕΣΚ/ EKETA)
·   Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας.
Ορισμένα από αυτά έχουν να επιδείξουν έργο. Όμως το πώς συντηρούνται, πώς χρηματοδοτούνται, τι στοιχίζουν στον Τοπικό Πόρο και γενικότερα η σχέση κόστους / οφέλους για το καθένα είναι ένα θέμα για συζήτηση.
Το σημερινό ερώτημα όμως είναι  γιατί η Περιφέρεια καταφεύγει σε «Κέντρο» εκτός Δυτικής Μακεδονίας; Γιατί αναθέτει την έρευνα σε μια ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με έδρα το Λαγκαδά και εταίρο το Α.Π.Θ ; Ας μην ξεχνάμε ότι πλην των Κέντρων υπάρχουν και τα τοπικά Ανώτατα Ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας (με τα δύο Πολυτεχνικά Τμήματα, Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών και με εργαστήρια σχετικά με το θέμα) δεν μπορεί να καλύψει ένα μέρος τουλάχιστον  της έρευνας ; Το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας (με τμήματα Περιβάλλοντος, Πληροφορικής, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής), το ΚΤΕ Δ. Μακεδονίας (με τομείς Τεχνολογίας Πληροφορίας, Περιβάλλοντος,  Γεωργίας Κτηνοτροφίας), δεν  θα μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο της έρευνας;  
Με βάση τη σύμβαση, απώτερος σκοπός του έργου είναι  «η ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού από τους αγρότες της Π.Ε. Φλώρινας, με την εφαρμογή συμβουλευτικής άρδευσης μέσω on line υποστήριξης». Καμία αντίρρηση για το σκοπό, εφόσον μάλιστα συμβάλει και στην εξοικονόμηση νερού. Όμως  ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς και συγκεκριμένα «η μετατροπή του τρόπου μεταφοράς μετεωρολογικών και λοιπών δεδομένων από GSM σε GPRS» μπορεί να γίνει κάλλιστα από τους τοπικούς ερευνητικούς φορείς, μερικοί από τους οποίους έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές εφαρμογές στην τεχνολογία GPRS για συλλογή δεδομένων.

Υπογραμμίζουμε ότι η ένσταση μας αυτή δεν απορρέει από καμιά τοπικιστική διάθεση. Μακριά από μας τέτοιες λογικές. Γιατί όμως να μην προτιμηθεί ένα Ανώτατο ίδρυμα ή οργανισμός της περιοχής, με την προϋπόθεση βέβαια  ότι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ της δουλειάς και το ΚΟΣΤΟΣ θα είναι του ΙΔΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ;
Ή για να το θέσουμε κι αλλιώς : Γιατί απευθείας ανάθεση; Το ποσό των 60.000 επιβάλει διαγωνισμό. Μπορεί το κοστολόγιο να φαίνεται λογικό και να αφορά κυρίως νέο εξοπλισμό,  αλλά το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει μόνιμα να απαιτεί ανοιχτούς διαγωνισμούς. Κι όποιος είναι καλύτερος και φτηνότερος να προτιμάται. Ντόπιος ή μη. 

Και η δεύτερη έρευνα, η οποία ανατέθηκε στο ΑΠΘ, πάσχει από τα ίδια συμπτώματα στον τομέα της διαδικασίας. Αφορά «μελέτη αντικατάστασης της σόγιας στη διατροφή των αιγοπροβάτων στην Π.Ε. Φλώρινας». Κόστος 70.000.
Καμιά αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να ξεκινήσει από χρόνια. Για εισαγωγή ζωοτροφών πληρώνουμε κάθε χρόνο 500 – 700 εκ. ! Πρόκειται για άλλη μια παρενέργεια των καταστροφικών αγροτικών πολιτικών που ακολούθησαν τα κόμματα εξουσίας. Πάγιο αίτημα το οικολογικού κινήματος είναι η αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας (συχνά μεταλλαγμένης) με ντόπιες καθαρές ζωοτροφές υψηλής διατροφικής αξίας.
Όμως κι εδώ ανακύπτει το ίδιο ερώτημα: Γιατί η Περιφέρεια ανάθεσε τη μελέτη στο ΑΠΘ; Η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ) στη Φλώρινα δεν έχει το επιστημονικό δυναμικό και τη δυνατότητα να τη φέρει σε πέρας;
Υπενθυμίζουμε ότι τα Τμήματα της Φλώρινας, όπως και άλλα Τμήματα του ΤΕΙ Δ.Μ., αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Το ίδιο αμφίβολο είναι και το μέλλον του Πανεπιστημίου Δ.Μ. (για άλλους λόγους). Αν μεθαύριο κλείσει η ΣΤΕΓ θα πλημμυρίσουμε από δακρύβρεκτες ανακοινώνεις για τη σκοπιμότητα διατήρησης της Σχολής, το ρόλο της στην τοπική ανάπτυξη κλπ. Γιατί λοιπόν να μη διοχετεύσουμε περισσότερες ερευνητικές ευκαιρίες στην περιοχή, ώστε τα τοπικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα να αποδείξουν με χειροπιαστούς τρόπους (και επί ίσοις όροις πάντα) τη χρησιμότητα τους ; Γιατί στο κάτω - κάτω να μη δώσουμε κάποιες, έστω λίγες, δυνατότητες απασχόλησης σε νέους επιστήμονες της περιοχής που είναι σε απόγνωση ;

Και τελευταίο: Ενημερώνονται έγκαιρα τα ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Δ.Μ. για ΟΛΑ τα ερευνητικά έργα που ξεκινούν η Περιφέρεια και οι Δήμοι ? Προσκαλούνται να συμμετέχουν σε πάγια βάση ; Κι αν όχι, γιατί δε ζητούν τη θεσμοθέτηση μιας ΜΟΝΙΜΗΣ διαδικασίας ΕΓΚΑΙΡΗΣ ενημέρωσής από την Περιφέρεια αλλά και τους Δήμους ; Ας πάει «ο Μωάμεθ στο βουνό», αν δε γίνεται αλλιώς

Δεν αρκεί από το πρωί ως το βράδυ να καταγγέλλουμε το μνημόνιο ή να προσμένουμε λύσεις εξ ουρανού.  «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ  ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

8-7-2012


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου