.

Το ΥΠΕΚΑ μελετά την αποσύνδεση του ρεύματος από τους φόρους υπέρ τρίτων

Την αποσύνδεση του λογαριασμού ρεύματος από οποιαδήποτε επιβάρυνση που δεν αφορά το κόστος για το ηλεκτρικό, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τονίζεται ότι μόνο τα τέλη και οι φόροι υπερ τρίτων (ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κτλ) αντιπροσωπεύουν το 35-40% της συνολικής επιβάρυνσης των καταναλωτών.

Μαζί με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβλήθηκαν λόγω Μνημονίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50-60%.

Τονίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2013 στο λογαριασμό του ηλεκτρικού θα ενσωματώνεται το κόστος της κατάργησης των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή σε εφαρμογή σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 19-38%. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί στην αύξηση κατά 28,9% του μεσοσταθμικού κόστους της ΔΕΗ το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει η επιχείρηση στη ΡΑΕ.

Στόχος είναι οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μέσα στο φθινόπωρο ώστε να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του έτους. Οι αποφάσεις αυτές θα «ξεφουσκώσουν» τον λογαριασμό του ρεύματος και θα αφήσουν περιθώρια για την αύξηση των τιμολογίων, με περιορισμένη επιβάρυνση για τον καταναλωτή.

Πηγη: skai.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου