.

«Μητέρα των μαχών» η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Διαβατήριο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Ελλάδας, αλλά και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με την πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών. Το μεγάλο «στοίχημα» για την επιτυχία του προγράμματος αποτελεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της αγοράς Eνέργειας. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στη διάρκεια των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων όσο και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε «παράθυρο» για μερική ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων με στόχο το άνοιγμα της οικονομίας στον «ιατρικό τουρισμό». Τόνισε μάλιστα ότι «το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί στο ακέραιο».

Στοίχημα
Η πώληση μέρους της ΔΕΗ αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο χρονικό διάστημα, το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας «η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης τον πλέον πρόσφορο για το δημόσιο συμφέρον τρόπο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες». Είναι σαφές ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά είναι δεδομένο, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση στο συνολικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να εντάξει και τη ΔΕΗ.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο ρύθμισης των επιμέρους αγορών ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «θα υπάρξει άμεση προώθηση και υλοποίηση σειράς θεσμικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς, όπως η σύσταση Ρυθμιστικών Αρχών Λιμένων, Αερολιμένων, Αυτοκινητοδρόμων, Διαχείρισης Υδάτων και Αποχέτευσης, αλλά και η άμεση λήψη των αναγκαίων διοικητικών αποφάσεων».

Στάδια
Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος αυτή θα γίνει σε στάδια.

Αρχικώς ειδικό βάρος θα δοθεί στην ολοκλήρωση των έξι αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες ήδη εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες (Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιόπη, Αφάντου).

Κατά δεύτερον, θα υπάρξει άμεση εκκίνηση εννέα ακόμη αποκρατικοποιήσεων (sales leaseback 28 Ακινήτων, ΕΥΑΘ, ΕΛ.ΠΕ., ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛ.ΤΑ., ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ), οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας, καθώς και δεκατριών ακόμη αποκρατικοποιήσεων, πχ. λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ.λπ., οι οποίες διαμορφώνονται τώρα.

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Η αξιοποίηση της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ, προσβλέποντας τόσο στην ενίσχυση των εσόδων του ΕΣΥ όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού.

Αναφορικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο δίνοντας έτσι μεγαλύτερες υπεραξίες και στο ίδιο το Ελληνικό.

Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα της επανέναρξης των μεγάλων έργων που έχουν βαλτώσει. Όπως σημείωσε «λόγω της ιδιαίτερης σημασίας τους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, και ιδιαίτερα για την περιφερειακή ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 τις διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των έργων των αυτοκινητοδρόμων, βάζοντας ξανά εμπρός επενδύσεις 4,5 δισ. ευρώ».

Δημόσιο - ιδιώτες
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αφορά κατά 90% σε πώληση δικαιωμάτων γης και παραχώρηση υποδομών. Είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις σε μεγάλη κλίμακα, και κατ' αυτόν τον τρόπο η μεγαλύτερη οικονομική μεταρρύθμιση στη χώρα, η οποία θα τροφοδοτήσει δυναμικά την ανάπτυξή της. Στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή άνω των 80.000 δημόσιων ακινήτων από 30 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους και συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.

Αναφερόμενος στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας για το πρόγραμμα, ο υπουργός σημείωσε ότι «η μείωση της αβεβαιότητας θα έλθει από τις συγκροτημένες ενέργειες της κυβέρνησης, θα βοηθήσει ουσιαστικά στην προσέλκυση των επενδυτών και θα δώσει νέα ορμή στις αποκρατικοποιήσεις».

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση θα εισαγάγει άμεσα μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως, για παράδειγμα, η θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Τέλος ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη φιλοσοφία και τα οφέλη από τις αποκρατικοποιήσεις και σημείωσε πως «το πρόγραμμα θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και θα προσθέσει θέσεις εργασίας. Θα βοηθήσει στο να αλλάξει η Ελλάδα αντίληψη απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό και θα της δώσει νέα ορμή και αυτοπεποίθηση. Κάθε ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα ευρώ λιγότερο από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα βάθαιναν περισσότερο την ύφεση και την κοινωνική κρίση στη χώρα. Είναι προφανές ότι θα υπάρχει συνεχής πολιτική στήριξη και αδιάλειπτη διευκόλυνση του όλου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από την κυβέρνηση, ώστε τα χρονοδιαγράμματα που θα συμφωνηθούν να τηρηθούν στο ακέραιο».

Πηγη: Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου