.

Ερώτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα με θέμα το "Πετρέλαιο Θέρμανσης" υπέβαλαν τριανταένα βουλευτές. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.
Κύριοι Υπουργοί
Το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί τον εφιάλτη των φτωχών ελληνικών νοικοκυριών, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η 15η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και με τιμή διυλιστηρίου 643,00, Ειδικό φόρο Κατανάλωσης από τα 60,00 ευρώ σήμερα στα 329,00 ευρώ, με εμπορικό κέρδος 70,00 ευρώ και ΦΠΑ (23%), δηλαδή 239,70, η τιμή λιανικής ανά 1000 λίτρα από 950,80 που είναι σήμερα θα πάει στα 1281,70.
Αν λοιπόν αγοράζαμε σήμερα πετρέλαιο θέρμανσης θα το πληρώναμε 1,28 ευρώ το λίτρο.
Σίγουρα αντιλαμβάνεστε ότι η τιμή αυτή στο πετρέλαιο θέρμανσης θα «τσουρουφλίσει» κυριολεκτικά την κάθε οικογένεια και ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και άλλες ομάδες συμπολιτών μας που είναι φτωχοί.
Κάποιες πληροφορίες στα ΜΜΕ και στα διάφορα Blogs μιλούν για επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί από την κυβέρνηση στα φτωχά νοικοκυριά.
Όμως υπάρχει ένα θέμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Οι περιοχές της Βορείου Ελλάδας καθώς και πολλές περιοχές με μεσαίο και υψηλό υψόμετρο, έχουν θερμοκρασίες πολύ χαμηλές και απαιτείται θέρμανση για 6 και 7 μήνες.
Τον χειμώνα 2011-2012 τόσο στην Πέλλα όσο και σε όλες τις περιοχές της Βορείου Ελλάδος, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές και για μεγάλη διάρκεια και ανάγκασαν τα νοικοκυριά να καταναλώνουν συνεχώς πετρέλαιο, ξύλα, pellets, κλπ.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές των καυσόξυλων έχουν από πέρσι εκτιναχθεί στα ύψη, 110-130 ευρώ ο τόνος τα ξύλα (απαιτούνται 20 -25 τόνοι ξύλα) και 0.20-0.30 ευρώ το κιλό τα pellets.
Πρέπει ακόμη να λάβετε υπόψη σας, ότι ένα διαμέρισμα στην πόλη και δη στην Αθήνα θα κάψει πολύ λιγότερο από ένα σπίτι στο χωριό (μονοκατοικία) την οποία το ψύχος την περιβάλλει πανταχόθεν.
Ένα σπίτι στο χωριό και σε υψόμετρο, χρειάζεται σίγουρα 25 τόνους ξύλα δηλ. τουλάχιστον 2.750,00 ευρώ για θέρμανση.
Πετρέλαιο, απαιτούνται 3 τόνοι σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και 4 τουλάχιστον τόνοι σε περιοχές με μεσαίο και μεγάλο υψόμετρο.
Δηλαδή για 3000 λίτρα με τιμή 1,40 ευρώ, απαιτούνται 4.200,00 ευρώ.
Πάντοτε με συντηρητική καύση.
Επειδή το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι ο «εφιάλτης» όλων των νοικοκυριών, αλλά ακόμη περισσότερο των νοικοκυριών στην Βόρεια Ελλάδα την Ήπειρο, την Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές όλης της χώρας μας με υψόμετρο.
Επειδή έχετε τις θερμοκρασίες και την διάρκεια του περσινού χειμώνα στις διάφορες περιοχές από την Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Επειδή πρέπει να στηριχθούν οι φτωχοί συμπολίτες μας (αγρότες, κτηνοτρόφοι, συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, εργάτες, ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, άνεργοι κ.α.).
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

1. Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης;
2. Ποιες κατηγορίες συμπολιτών μας θα στηριχθούν και με ποιόν τρόπο;
3. Ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής των συμπολιτών μας που θα υποστηριχθούν από την πολιτεία;
4. Ποιο θα είναι το ύψος της χρηματικής υποστήριξης;

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου