.

Οι Γερμανοί προτείνουν εγκαταστάσεις γεωθερμίας για τα ορυχεία της Πτολεμαΐδας

Στο πρόσφατο συνέδριο για ενεργειακούς Δήμους (9 & 10/7) που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα, ο Γερμανός εισηγητής Θόρστεν Πίετς (παρουσία του απεσταλμένος της Άγκελα Μέρκελ, κοινοβουλευτικού υφυπουργού Χανς Γιόακιμ Φούχτελ) παρουσίασε την πρόταση της χρήσης τεχνολογιών γεωθερμίας για την αξιοποίηση και αποκατάσταση των παλαιών ορυχείων της περιοχής.

Ο κ. Πίετς παρουσίασε την πρότασή του βασιζόμενος στην σχετική τεχνογνωσία από την περιοχή Λάουζιτς στη Γερμανία, ενώ το παράδειγμα αυτό δεν φάνηκε να είναι άγνωστο και στους έλληνες εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Όπως επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου, Μάκης Ιωσηφίδης "αντίστοιχες εφαρμογές λειτουργούν και στην Πολωνία", όπως διαπίστωσε ο ίδιος από κοντά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου τόνισε: «Σήμερα, είναι ευκαιρία συνολικά ν' αντιμετωπιστεί η περιοχή των Ορυχείων της Πτολεμαϊδας με πλήρη αποκατάσταση του χώρου και προσέλκυση επενδυτών με δεδομένο ότι, το περιβάλλον ευνοεί σε εύκολα υλοποιήσιμες επενδύσεις και μάλιστα ιδιαίτερα κερδοφόρες».

Ο κ. Φούχτελ αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα συνεργασίας που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, με έμφαση στις ΑΠΕ και στην αποκατάσταση παλαιών ανενεργών βιομηχανικών περιοχών, τομέα στον οποίο οι Γερμανοί έχουν τεράστια εμπειρία.

«Αναζητούμε το νομικό πλαίσιο της συνεργασίας με τους γερμανικούς δήμους καθώς στην Ελλάδα ο «Καλλικράτης» σχεδόν απαγορεύει κάτι τέτοιο, λόγω των περιορισμών στη δημιουργία εταιρειών. Θα συνεργαστούμε γι αυτό το θέμα με το υπουργείο εσωτερικών ενώ στο μεταξύ ανακοινώσαμε την πρόθεση του δήμου μας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δύο εκτάσεις του δήμου Αμυνταίου, 600 και 1100 στρεμμάτων αντίστοιχα» δήλωσε ο κ. Ιωσηφίδης.

πηγή: ERGON blog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου