.

Στόχο το 25% του ηλεκτρισμού το 2030, βάζει η βιομηχανία φωτοβολταϊκών

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών προέβλεψε ότι τα φωτοβολταϊκά θα αντιστοιχούν στο 15% της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη μέχρι το 2030, ή 25% σε περίπτωση «ριζικής αλλαγής».

Ωστόσο οι βιομηχανίες φωτοβολταϊκών έπρεπε να αντικρούσουν και τα επιχειρήματα ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη ζήτηση και την παραγωγή ηλεκτρισμού, και ότι είναι υπερβολικά εξαρτημένες από τις ετήσιες επιδοτήσεις ύψους 60δις €.
Ο Philippe Vermeulen, γενικός μάνατζερ της εταιρείας επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας EnerVest Belgium, είπε στην EurActiv ότι τα διαφορετικά συστήματα επιδοτήσεων σε διάφορες χώρες αποτελούν το βασικό εμπόδιο προς μια ανταγωνιστική αγορά φωτοβολταϊκών.
«Είναι καταστροφικά για την στρατηγική επενδύσεων και την αξιοπιστία των αγορών», είπε χαρακτηριστικά.
Όπου λάμπει ο ήλιος και φυσάει ο άνεμος
Ο Tom Howes, αναπληρωτής επικεφαλής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κομισιόν, είπε ότι η βιομηχανία ζητά προσέγγιση στον εν λόγω τομέα βασισμένη στη λογική: «εκεί όπου λάμπει ο ήλιος και φυσάει ο άνεμος», προτείνοντας να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά στον ευρωπαϊκό Νότο και τα αιολικά πάρκα στο Βορρά.
Ωστόσο η διευθύντρια πολιτικής του Συνδέσμου, Frauke Thies, είπε ότι αυτό δεν αποτελεί την πιο αποδοτική προσέγγιση.
«Εάν κάνουμε μια συνολική πιο κατανεμημένη προσέγγιση, η πρόσθετη ικανότητα φωτοβολταϊκών που θα χρειαστούμε είναι 10%, ωστόσο αυτό θα μειώσει τη συμφόρηση στο δίκτυο κατά 75%, τόνισε, προσθέτοντας ότι «μερικές φορές ό, τι φαίνεται η πιο προφανής λύση δεν είναι και η πιο αποδοτική».
Η ηλιακή ενέργεια έχει επίσης γρήγορο ρυθμό διάχυσης και επομένως, είναι δύσκολο να αποθηκευτεί. Μια πιο ομοιόμορφη κατανομή των ηλιακών πάνελ θα παρέχει στις πόλεις και κωμοπόλεις μια άμεσα χρησιμοποιήσιμη πηγή ενέργειας, σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Όταν εξετάζεις πού θα τοποθετήσεις τα φωτοβολταϊκά, κοίτα πού χρειάζεσαι υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια, διότι σε αυτό το πλαίσιο τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ ευέλικτα», είπε ο Simon Müller, αναλυτής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Πιο ανταγωνιστική αγορά
Ο αναλυτής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας σημείωσε ότι η έννοια της «ανταγωνιστικότητας» για τις ανανεώσιμες ενέργειες αλλάζει.
Πριν, επεσήμανε, προσδιοριζόταν μόνο από την παραγωγή κιλοβάτ ανά ώρα παραγωγής, κάτι που δεν ήταν βολικό λόγω των διακυμάνσεων.
Ωστόσο τώρα οι βελτιώσεις στην απόδοση σημαίνουν ότι το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώνεται σταθερά στα €2.31 ανά βατ. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι το κόστος θα μειωθεί περαιτέρω στο €1.30 ανά βατ το 2022.

Πηγη: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου