.

Συνάντηση για τον οδικό άξονα Ε65

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης συναντήθηκε σήμερα με τους Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή και τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Θύμιο Στάϊκο με θέμα την πορεία των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης και ιδίως του άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65).


Μετά τη συνάντηση ο Σταύρος Καλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συζητήσαμε σήμερα την πορεία των συμβάσεων παραχώρησης και ειδικότερα του άξονα Ε-65, η σύμβαση του οποίου είχε κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων με το Ν.3597/2007».
Η κατασκευή του άξονα έχει διακοπεί από τον Ιανουάριο του 2011, κυρίως διότι ανεστάλη η χρηματοδότηση του Παραχωρησιούχου από τις δανείστριες τράπεζες, λόγω των προβλημάτων που αυτές αντιμετωπίζουν. Έκτοτε χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη, καθώς τα οικονομικά δεδομένα του 2007 (όταν υπεγράφη η σύμβαση) είναι τελείως διαφορετικά από τα σημερινά. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο στο σύνολό του, βρίσκονται υπό συζήτηση το τελευταίο διάστημα, μεταξύ του ειδικού διαπραγματευτή Ευθύμιου Βιδάλη, τον οποίο έχει ορίσει ο Πρωθυπουργός και του Παραχωρησιούχου.
Οποιαδήποτε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Παραχωρησιούχο, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τις Τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούν το έργο και θα κρίνουν τη βιωσιμότητά του, ώστε να συνεχίσουν να το χρηματοδοτούν, και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το υπουργείο συνεχίζει τις προσπάθειές του ώστε να επανεκκινήσουν τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής τόνισε ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση όλων των πλευρών να προχωρήσει το έργο, παρά τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου