.

Τι προβλέπει η “λίστα” της τρόικας για τις αλλαγές στις ΑΠΕ

Το προσωρινό πάγωμα των φωτοβολταϊκών στις στέγες, το ξεκαθάρισμα των παλαιών αδειών ΑΠΕ και τη ρύθμιση του «τέλους ΑΠΕ» ώστε μέχρι το τέλος του 2013 να έχει εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ περιλαμβάνει, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η λίστα των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών, που στην πραγματικότητα είναι το νέο χρονοδιάγραμμα των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Όσον αφορά τη συνολική μεταρρύθμιση για τον τομέα των ΑΠΕ, επανέρχεται η προοπτική αλλαγής του συστήματος στήριξης με την υιοθέτηση του feed in premium και ασκείται πίεση για προσαρμογή των εγγυημένων τιμών και έλεγχο των ενισχύσεων.Όπως αναφέρει το κείμενο των προαπαιτούμενων δράσεων με το οποίο η τρόικα ελέγχει την πρόοδο του μνημονίου (στοιχείο καθοριστικό για την εκταμίευση της δόσης), μέσα σε μια βραχυπρόθεσμη προοπτική η κυβέρνηση θα πρέπει:

1. Να εξασφαλίσει από τον Οκτώβριο του 2012 και μετά ότι ο ΛΑΓΗΕ θα δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ με προβολές καθ ‘όλο το 2013.

2. Μέχρι τον Νοέμβριο να ακυρώσει όλες τις αχρησιμοποίητες άδειες για κάθε εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν περάσει τις σχετικές προθεσμίες και να παγώσει προσωρινά τις νέες αιτήσεις για φ/β στις στέγες.

3.Να ρυθμίσει το «τέλος ΑΠΕ» κάθε έξι μήνες (τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο 2013) έτσι ώστε να εξαλειφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ (του ΛΑΓΗΕ) μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2013.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο κείμενο, για να επιτύχει μια μακρά και σταθερή μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών, η κυβέρνηση θα πρέπει:

1.Να υποβάλλει μέχρι το τέλος του έτους στις υπηρεσίες της Κομισιόν ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έτσι ώστε να είναι πιο συμβατό με τις εξελίξεις στην αγορά και την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξετάσει:

- Τις επιλογές που ισχύουν για το καθεστώς στήριξης, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στις ταρίφες και την εξέταση συστήματος feed-in-premium. Επίσης σε συνδυασμό με ένα ανώτατο όριο για τον αριθμό των αδειών, και των ενισχύσεων που πρέπει να παρέχονται ανά τεχνολογία.

- Τις τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις του κόστους για όλες τις σχετικές τεχνολογίες

- Ένα βιώσιμο και διαφανές πλαίσιο για την τακτική προσαρμογή του Τέλους ΑΠΕ

2. Να υιοθετήσει τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2ο τρίμηνο του 2013.

Πηγή: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου