.

Ραζήλ Μακρή: Ευθύνες στους Δήμους επιρρίπτει η ηγεσία της ΔΕΗ για τις καθυστερήσεις στον Τοπικό πόρο - Οι εξελίξεις για τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και το ζήτημα των απλήρωτων εργαζόμενων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΚΑ, ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΑΡΘΟΥΡΟ ΖΕΡΒΟ
«Ευθύνες στους Δήμους επιρρίπτει η ηγεσία της ΔΕΗ για τις καθυστερήσεις στον Τοπικό πόρο - Οι εξελίξεις για τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και το ζήτημα των απλήρωτων εργαζόμενων»


Τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ν. Κοζάνης, κ. Ραχήλ Μακρή με τον Πρόεδρο  της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό.
Η κ. Μακρή έθεσε το ζήτημα των καθυστερήσεων της καταβολής των ποσών του Τοπικού Πόρου (ΕΑΠ) στον Πρόεδρο της ΔΕΗ, ο οποίος απάντησε πως η καθυστέρηση οφείλεται στην καθυστέρηση και την ανεπάρκεια από πλευράς των Δήμων της κατάθεσης των τιμολογίων για τις δαπάνες τους που θα εξυπηρετηθούν από τον Τοπικό πόρο. Για το μέλλον του Τοπικού πόρου, την περαιτέρω αύξηση του ποσού, τον τρόπο απόδοσης του, αλλά και τον χειρισμό του από τους ΟΤΑ θα κατατεθεί σχετική ερώτηση στον πολιτικό προϊστάμενο και αρμόδιο Υπουργό, ώστε το αναπτυξιακό εργαλείο να είναι βιώσιμο και να λειτουργεί υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης του τόπου.
            Για την μεγάλη επένδυση της κατασκευής της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι η χρηματοδότηση είναι καθαρά ζήτημα πολιτικών αποφάσεων της Γερμανίας. Στην συνάντησή του με την κ. Μέρκελ του επισημάνθηκε ότι οι τράπεζές τους και συγκεκριμένα η KWF θεωρούν ότι το οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας είναι ασταθές και επικίνδυνο και γι αυτό το λόγο δεν επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν την επένδυση.
            Για τους απλήρωτους εργαζομένους στους ΑΗΣ ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν εισηγητής της εφαρμογής της κατάθεσης των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και των ελέγχων της μισθοδοσίας, ενώ ζήτησε από την κ. Μακρή την απόδοση όλων των στοιχείων, ώστε να παρέμβει προσωπικά για την άμεση αποπληρωμή των οφειλών στους εργαζομένους.
            Για τη 2η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ο κ. Ζερβός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της και θα πρέπει να σταματήσει, ωστόσο στις προθέσεις του είναι η παράταση της λειτουργίας της έως την Άνοιξη του 2013, ώστε να υποστηρίξει επαρκώς την θέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας, αφού αποτελεί το βασικό πυρήνα τροφοδότησης της πόλης, παρά τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών. 

            Παράλληλα, στη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον κ. Ζερβό συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στο παρόν και το μέλλον της επιχείρησης λόγω του σημαντικότατου ρόλου της ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που από την μία απειλείται από οικονομική κατάρρευση και από την άλλη από την τιμαριοποίηση της και το ξεπούλημα των στρατηγικής σημασίας δικτύων, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων λόγω του Μνημονίου .

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζήτησαν από την Διοίκηση της ΔΕΗ να αποσυνδέσει το μέλλον της εταιρίας από το αβέβαιο μέλλον της συγκυβέρνησης των προθύμων, δίνοντας έμφαση στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της επιχείρησης, επικεντρώνοντας σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και επιβίωσης της επιχείρησης, στην διαφάνεια της εταιρίας, στην προστασία των εργαζομένων και στην εξασφάλιση φθηνών τιμολογίων για τα ελληνικά νοικοκυριά και ειδικότερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιαννάκης και η Τομεάρχης Ενέργειας κ. Μακρή ζήτησαν από την Διοίκηση της ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει όλα τα επιχειρήματα που της παρέχει πλέον η Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη για να ανατρέψει το επιχειρούμενο από την συγκυβέρνηση ξεπούλημα της εταιρίας και των κοιτασμάτων λιγνίτη στους διεθνείς και εγχώριους καιροσκόπους του κλάδου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου