.

SOS από τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια - Κινδυνεύει το Παν. Δυτ. Μακεδονίας;

Ξεκίνησε το χειμερινό εξάμηνο σε όλα τα τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και ο χειμώνας όπως διαφαίνεται θα είναι "βαρύς". Μαζί με το εξάμηνο όμως, ξεκίνησαν και τα προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσης. Πολλά Περιφερειακά Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και ήδη από τις πρώτες μέρες της νέα ακαδημαϊκής χρονιάς, οριακά φαίνεται να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες τους.

  Οι φήμες για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις Τμημάτων και ολόκληρων Ιδρυμάτων ακόμη δεν έχουν κοπάσει με τους πρυτάνεις και τους προέδρους Τμημάτων πάντως να διαψεύδουν προς το παρόν αυτές τις φήμες.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των Πανεπιστημίων είναι κυρίως τα νεοϊδρυθέντα, καθώς στερούνται βασικών υποδομών και δυνατότητας φιλοξενίας πανεπιστημιακών Σχολών. Οι ελλείψεις αφορούν από εργαστηριακές υποδομές έως και εγκαταστάσεις σίτισης και στέγασης φοιτητών (Εστίες, Λέσχες κλπ). Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ενοικιαζόμενες σε μια εποχή που το ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών πασχίζουν να περικόψουν κρατικές δαπάνες.

Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν τελικά υπάρχει περίπτωση συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων σχολών και τμημάτων της ελληνικής Περιφέρειας ή εάν πρόκειται για αβάσιμες φήμες.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Χατζηπαντελής, έκανε έκκληση προς τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας και τους Δημάρχους Κοζάνης και Φλώρινας για να ζητήσει για ακόμη μια φορά την στήριξή τους.

Ο κ. Χατζηπαντελής θέλοντας να υπερασπιστεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που πρωταγωνιστεί στα δημοσιεύματα ως ένα από τα βασικά υποψήφια για κατάργηση ή συγχώνευση, έσπευσε για ακόμη μια φορά να δηλώσει ότι αυτά τα δημοσιεύματα αποτελούν μόνο φήμες και τίποτε άλλο.

Όμως, ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της άποψης του κ. Χατζηπαντελή, τα κτιριακά του Πανεπιστημίου στη περιοχή ΖΕΠ της Κοζάνης, δεν έχει ακόμη ισχύ, τουλάχιστον έως σήμερα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ERGON blog, η σύμβαση για την ένταξη του έργου των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ δεν έχει υπογραφεί ακόμη από την αρμόδια αρχή.

πηγή: ERGON blog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου