.

Παραγωγή ρεύματος από κοπριές στην Ημαθία

Στη μοναδική στη Β. Ελλάδα χοιροτροφική μονάδα, η οποία βρίσκεται στο Καμποχώρι Ημαθίας και παράγει ρεύμα από βιοαέριο, αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή στο ΑΠΘ, Αβραάμ Καραγιαννίδης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα: «Βιώσιμη διαχείριση Βιομηχανικών Περιοχών: Παρουσίαση μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας».
Η συγκεκριμένη μονάδα παράγει και πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ αξιοποιώντας τις κοπριές των 10.000 γουρουνιών!!!

Το κόστος εγκατάστασής της μονάδας ανήλθε στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ και ο ιδιοκτήτης της αποβλέπει στην απόσβεσή της, εντός μιας πενταετίας. Το χοιροτροφείο παράγει 250 KW/ώρα εκ των οποίων τα 80 με 110 KW χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες τις δικές του και τα υπόλοιπα πωλούνται στο δίκτυο της ΔΕΗ. Στις προθέσεις μάλιστα του ιδιοκτήτη του χοιροτροφείου είναι τα επόμενα χρόνια να αξιοποιήσει τα υπολείμματα και των υπολοίπων χοιροτροφείων της περιοχής (δηλ. τα απόβλητα τους και τα υποπροϊόντα φυτικής προέλευσης), ώστε έτσι να αυξήσει τη δυναμικότητα της μονάδας βιοαερίου και να παράγει περισσότερο ρεύμα.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννίδη, «σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 120 βιομηχανίες που έχουν προχωρήσει στην ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων τους».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα δύο Εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γενικής και Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών και Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, στο πλαίσιο του έργου «Mediterranean Eco-Industrial Development – MEID», το οποίο υλοποιείται μέσω του προγράμματος MED (Europe in the Mediterranean).

Πηγη: Αδέσμευτος Τύπος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου