.

Ενέργεια: Αρχισαν τα... «όργανα» για τις εξαγγελίες Λαφαζάνη [Σε Ελασσόνα και Δράμα...]

Aντιμέτωπη με τις τοπικές κοινωνίες της Ελασσόνας και της Δράμας θα βρεθεί η κυβέρνηση στην περίπτωση που επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τα σενάρια για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη στις περιοχές αυτές.

Τα σενάρια αυτά ήρθαν στην επιφάνεια μετά τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, για πάγωμα της διαδικασίας που αφορά τη δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».

Θεωρήθηκε δηλαδή ότι η κοινοτική επιταγή για άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, η οποία σήμερα μονοπωλείται από τη ΔΕΗ θα μπορούσε να ικανοποιηθεί με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των δύο λιγνιτικών κοιτασμάτων σε τρίτους, έναντι της δημιουργίας και ιδιωτικοποίησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», που θα κατέληγε στο ίδιο αποτέλεσμα.Στον σχεδιασμό του ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη και του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά υποχρέωση συμμόρφωσης στους κανόνες ανταγωνισμού που ισχύουν στην Ε.Ε., κατέληξε η προηγούμενη κυβέρνηση αφού τελεσιδίκησαν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας και της ΔΕΗ για τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση από τη δημόσια επιχείρηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική παραχώρησης των κοιτασμάτων λιγνίτη, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου. Σε δήλωσή του σημειώνει τα εξής: «Με έκπληξη και απορία διάβασα σενάρια τα οποία επαναφέρουν στο προσκήνιο τις προτάσεις οι οποίες υποστηρίζουν πως πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα αναξιοποίητα κοιτάσματα λιγνίτη σε Δράμα και Ελασσόνα.

Με δεδομένη την αντίθεσή μας σε κάθε σχετική ενέργεια και κουβέντα, καλώ τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να βάλει μια και καλή τέλος σε κάθε σχετική συζήτηση, κόβοντας την όρεξη στα συγκεκριμένα συμφέροντα που επιδιώκουν την καταστροφή της περιοχής. Απλά υπενθυμίζω πως κάτι τέτοιο θα μας βρει όλους καθολικά απέναντι».
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη προσπάθεια που είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια συνάντησε την πλήρη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων τους στη Βουλή, ακόμη και αυτών που κατείχαν υπουργικό αξίωμα στην κυβέρνηση.

Έτσι μετά από ανταλλαγή επιστολών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα κοινοτικά όργανα, προκρίθηκε η λύση της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και δύο λιγνιτικοί σταθμοί (Αμύνταιο, Μελίτη) καθώς και δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία τους. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχανόταν το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, αλλά και το συνολικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην προμήθεια.

Έτσι πλέον μετά την οριστική απόφαση της νέας κυβέρνησης να ακυρώσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης στον ενεργειακό τομέα, θα πρέπει οι αρμόδιοι υπουργοί να βρουν νέους τρόπους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα έναντι της Ε.Ε.


euro2day

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου