.

ΥΠΑΠΕΝ: Ανακοίνωση για το πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές & Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης»

Συνάντηση με τον Υπουργό Αναπληρωτή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη είχαν σήμερα το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δήμων που επιλέχθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος «Πράσινες Αγροτικές & Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, προκειμένου να του εκφράσουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ουδέποτε έλαβαν τα χρήματα που τους αναλογούν.
Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη, υπο τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι: Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος, Σερβίων Βελβεντού Μιλτιάδης Ζορμπάς, και οι Αντιδήμαρχοι Μαλεβιζίου Θανάσης Κύρκος και Σητείας Γιάννης Δρακάκης.
Το Πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές & Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» επιδιώκει την ισόρροπη, αειφόρο, περιφερειακή ανάπτυξη, τη δημιουργία πρωτοπόρων οικονομιών, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών «απομονωμένων κοινοτήτων», τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας την ενίσχυση των διαφόρων μορφών τουρισμού και την εξοικείωση με πρακτικές Πράσινης Ανάπτυξης, με άμεσο αποτέλεσμα όλων αυτών αλλά και στόχο τη συγκράτηση και την αύξηση του παραγωγικού πληθυσμού.
Απώτερος στόχος είναι, η υλοποίηση ενός νέου Πρότυπου Πράσινης Ανάπτυξης, που δημιουργεί δυνατότητες μεγάλης προστιθέμενης αξίας και προοπτικές στην τοπική οικονομία, οδηγώντας στο μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας ή/και εκπομπών CO2, με απώτερο σκοπό την επαναληψιμότητα των παραπάνω πιλοτικών Δράσεων για όλη την επικράτεια.
Το πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» προκηρύχθηκε ως ένα πιλοτικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 με χρηματοδοτική κάλυψη από το Ε.Π. Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και Φορέα διαχείρισης του προγράμματος το ΚΑΠΕ.
Στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν 42 προτάσεις, ενώ αξιολογήθηκαν θετικά μόνο 7 που είχαν τους πληρέστερους και πλέον ωφέλιμους φακέλους.
Oι εκπρόσωποι των επιλεγμένων δήμων εξήγησαν στον Υπουργό Αναπληρωτή Γιάννη Τσιρώνη ότι η θετική αξιολόγηση των επτά προτάσεων έτυχε θερμής υποδοχής απο το σύνολο των κατοίκων των επιλεγμένων κοινοτήτων, και οι δήμοι ανταποκρίθηκαν πλήρως στην διαδικασία ωρίμανσης των έργων, στο περιορισμένο χρονικό περιθώριο των έξι μηνών που όριζε το πρόγραμμα (έως την 31/12/2013), διαθέτοντας για το σκοπό αυτό ανθρώπινο δυναμικό και πολύτιμους οικονομικούς πόρους. «Μέχρι σήμερα όμως καμία πράξη δεν εντάχθηκε ενώ οι σχετικές διαδικασίες παρουσιάζουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης από την πλευρά του δεσμεύθηκε να ασχοληθεί με το θέμα και να δει σε ποιό σημείο του μηχανισμού προέκυψε το κώλυμα που εμποδίζει τα χρήματα του προγράμματος να φτάσουν στους επιλεγμένους δήμους, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται νέα συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσιρώνης: «Το πρόγραμμα: Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης, είναι πραγματικά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να είναι πιλότος και για δεκάδες άλλες κοινότητες της Ελλάδας. Ήδη ξέρουμε ότι κοινότητες σε χώρες με πολύ μικρότερο απόθεμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως είναι το Güssing στην Αυστρία), είναι ήδη τελείως ανεξάρτητες από ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα να έχουν φτηνή δική τους ενέργεια.
Η δική μας κατεύθυνση», σημείωσε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ «είναι πάντα προς την αυτοπαραγωγή. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε ενεργειακούς κολοσσούς, θέλουμε κάθε κοινότητα να είναι ενεργειακά αυτάρκης. Αυτό θα αποτελέσει πυλώνα και εφαλτήριο ανάπτυξης.
Είναι κρίμα που το εν λόγω πρόγραμμα δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί στην προηγούμενη χρονική περίοδο. Η υπαιτιότητα όμως δεν ήταν των δημάρχων, καθώς αυτοί ήταν καθόλα έτοιμοι. Ο προκάτοχός μου τους είχε μιλήσει για έλλειψη των απαιτούμενων κονδυλίων, καθώς και του απαιτούμενου χρόνου ολοκλήρωσης αυτών.
Γι’ αυτό το λόγο είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά σύντομα – επειδή οι άνθρωποι έχουν ήδη προχωρήσει και έχουν κάνει αρχικές δαπάνες- θα πρέπει να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα και για άλλες περιοχές».
Το αρχικό πρόγραμμα ήταν για 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επτά κοινότητες που επελέγησαν συμπλήρωσαν μόνο 37 εκατομμύρια ευρώ. «Από αυτά αν αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ, ο οποίος επιστρέφεται ουσιαστικά στο κράτος, μιλάμε για ένα πολύ μικρότερο ποσό. Με τις εκπτώσεις που μπορεί να γίνουν μάλιστα η πραγματική δαπάνη μπορεί να μην υπερβαίνει τα 21 εκατομμύρια ευρώ.
Μακάρι να υπήρχαν και άλλες κοινότητες που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν ώστε να είχαμε την πλήρη κάλυψη του προγράμματος», είπε εμφατικά ο Γιάννης Τσιρώνης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου