Η ΕΕ άνοιξε τον δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή
Την πρόταση της για την επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, παρουσίασε την Παρασκευή η Κομισιόν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το αν η ΕΕ μπορεί να επικυρώσει τη Συμφωνία πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες σε όλα τα κράτη - μέλη.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη δυναμική και το πνεύμα του Παρισιού και να διασφαλίσουμε την γρήγορη επικύρωση και εφαρμογή αυτής της ιστορικής συμφωνίας. Η σημερινή πρόταση αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση μας να καθοδηγήσουμε την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να οικοδομήσουμε μία σύγχρονη, βιώσιμη και φιλική προς το κλίμα οικονομία», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, Μιγκέλ Κανιέτε.
Στο πλαίσιο των στόχων για το 2030 που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2014 για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική (μείωση 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αύξηση της ενέργειας από ΑΠΕ και της ενεργειακής απόδοσης στο 27%) η Κομισιόν προτίθεται να προτείνει στα κράτη μέλη μέσα στους επόμενους μήνες στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στους τομείς που δεν καλύπτονται από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών (EU ETS), όπως οι μεταφορές, η γεωργία και τα κτίρια.
Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης τρόπους για τη χρήση των εδαφών στο πλαίσιο των στόχων για το 2030, καθώς και ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την κινητικότητα χαμηλού άνθρακα.
Οι προτάσεις της Κομισιόν αυτό το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του EU ETS, εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κλιματικής πολιτικής της Ενεργειακής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία του Παρισιού θα αρχίσει να ισχύει όταν θα την έχουν κυρώσει τουλάχιστον 55 χώρες από τις προέρχεται τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών. Η ταχεία επικύρωση και έναρξη ισχύος της Συμφωνίας είναι απαραίτητη, καθώς θα καταστεί σαφές ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται γρήγορα.
Σαράντα δύο κυβερνήσεις χωρών από τις οποίες υπολογίζεται ότι προέρχεται το 52% των παγκόσμιων εκπομπών έχουν υποσχεθεί να επικυρώσουν φέτος τη συμφωνία. Αν προστεθεί σε αυτές τις χώρες και η Ινδία, όπως διαβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ινδός πρωθυπουργός, Narendra Modi, κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, τότε το σχετικό ποσοστό θα αυξηθεί στο 56% περίπου.
Σε επίπεδο ΕΕ, οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί σε Γαλλία και Ουγγαρία, ενώ τουλάχιστον άλλες τέσσερις χώρες ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο τους επόμενους μήνες.
Βουλγαρία, Τσεχία και Κροατία είναι μεταξύ των κρατών μελών που δεν δείχνουν διατεθειμένες να επικυρώσουν τη Συμφωνία του Παρισιού μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης του EU ETS (δηλαδή να εγκριθούν οι αλλαγές για την τέταρτη φάση που αφορά την περίοδο 2021 - 2030), κάτι που προβλέπεται να γίνει προς τα τέλη του 2017.
Πηγη: energia.gr
Δημοσίευση σχολίου