Το μεγάλο παράδοξο: Οι εκπτώσεις της ΔΕΗ μπορεί να φέρουν μπροστά τις πωλήσεις μονάδων
Η προαναγγελία έγινε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη στη βουλή, ωστόσο σήμερα αναμένεται να εξειδικευτούν οι εκπτώσεις που θα κάνει η ΔΕΚΟ στους συνεπείς πελάτες της μειώνοντας το κόστος του ρεύματος κατά 15%.
Η σχετική απόφαση η οποία έχει προγραμματιστεί να περάσει και από το ΔΣ της εταιρείας, συμπίπτει χρονικά με τις αποκαλύψεις για το πλήρες περιεχόμενο των ρυθμίσεων για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που έγιναν με τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ.
Και ενώ εν πολλοίς η απόφαση δεν προσθέτει κάποια περαιτέρω γνώση για τον τρόπο που θα γίνουν οι δημοπρασίες, τα χρονοδιαγράμματα και τα μερίδια που θα πρέπει να παραχωρηθούν από τη ΔΕΗ (βέβαια στην εν λόγω απόφαση ορίζονται συγκεκριμένα ανώτατα μερίδια για τη ΔΕΚΟ και άρα καθορίζονται τα μερίδια που θα πρέπει να έχουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές) ωστόσο ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.
Εν προκειμένω η κρίσιμη λεπτομέρεια αφορά στην υποχρέωση να ληφθούν εναλλακτικά δομικά μέτρα σε περίπτωση που οι δημοπρασίες δεν πετύχουν το στόχο τους δηλαδή να δώσουν πρόσβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές σε ενέργεια. Πως μεταφράζονται τα εναλλακτικά δομικά μέτρα; Η απόφαση δεν ορίζει κάτι συγκεκριμένο, κάτι που κατά πληροφορίες αποτέλεσε και αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ωστόσο το γεγονός ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ έρχονται ως εναλλακτικό μεταβατικό μέτρο για την πρόσβαση τρίτων στο φθηνό μείγμα καυσίμου της ΔΕΗ και αντικαθιστούν το σενάριο της πώλησης του 30% της ΔΕΗ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών.
Και εδώ εντοπίζεται το μεγάλο παράδοξο της όλης υπόθεσης: σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ θα πρέπει για να αποφευχθούν τα εναλλακτικά δομικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους η ΔΕΗ να μην έχει μερίδιο μεγαλύτερο από 87,24%, που σημαίνει ότι οι ιδιώτες προμηθευτές θα πρέπει να έχουν μερίδιο 12,76%. Με απλά λόγια οι ιδιώτες προμηθευτές από 8,62% θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν το μερίδιό τους πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να μην ενεργοποιηθεί το Plan B.
Αδύνατον; Με τους ρυθμούς που είχαν μέχρι τώρα οι ιδιώτες προμηθευτές στο ρεύμα, όχι. Από τις αρχές του έτους θυμίζουμε ότι είχαν πετύχει από μερίδιο κάτω από 5% να κερδίσουν μέχρι τον Απρίλιο πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο η απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών για τους πελάτες της, αλλάζει τα δεδομένα και πιθανόν να περιορίσει σημαντικά τις διαρροές προς τον ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε να μην εκπληρωθεί ο όρος του 12,76% ήδη από το 2016.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ εάν διαπιστωθεί αποτυχία στην επίτευξη του στόχου, τότε θα πρέπει μέσα σε τέσσερα εξάμηνα από το εξάμηνο αναφοράς να έχουν ληφθεί τα εναλλακτικά δομικά μέτρα. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη για τους γνωρίζοντες στην αγορά μεταφράζεται σε έναρξη των πωλήσεων μονάδων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέτυχε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να καλύψει με … «δημιουργική ασάφεια» το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο energypress, η κίνηση της ΔΕΗ να μειώσει κατά 15% τα τιμολόγιά της που έγινε για να περιορίσει τις απώλειες μεριδίου προς τον ανταγωνισμό, μπορεί να αποδώσει σε πρώτη φάση, στη συνέχεια όμως μπορεί να καταστεί ο κρίσιμος παράγοντας για να κινηθούν διαδικασίες αναδιάταξης της αγοράς κατά τρόπο ριζικότερο από εκείνον που προσπαθεί να αποφύγει η επιχείρηση.
energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου