.

IRENA: Τα φ/β μπορούν να καλύψουν ως και το 13% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης ως το 2030

Το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 θα μπορούσε να αυξηθεί στο 13%, αντί του 2% που είναι σήμερα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις ΑΠΕ (IRENA).
Στο πλαίσιο της διεθνούς κλαδικής έκθεσης Intersolar Europe, ο IRENA έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση "Letting in the Light: How Solar Photovoltaics Will Revolutionize the Electricity System", όπου τονίζεται ότι η φωτοβολταϊκή βιομηχανία είναι έτοιμη για μαζική επέκταση, κυρίως λόγω της μείωσης κόστους.

Εκτιμάται ότι η φωτοβολταϊκή ισχύς μπορεί να φτάσει τα 1.760-2.500 GW ως το 2030, από τα 227 GW που είναι σήμερα.

«Σε πρόσφατες αναλύσεις που έκανε ο IRENA διαπιστώθηκε ότι η μείωση κόστους σε φωτοβολταϊκά και αιολικά θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με περαιτέρω μειώσεις που θα αγγίξουν ως και το 59% ειδικά στα φωτοβολταϊκά μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Adnan Z. Amin.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι σε αυτή την έκθεση «διαπιστώνεται ότι οι μειώσεις κόστους στα φωτοβολταϊκά, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορούν να οδηγήσουν σε δραματική επέκταση της φωτοβολταϊκής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μετάβαση σε ένα ηλεκτρικό σύστημα που βασίζεται στις ΑΠΕ είναι σε εξέλιξη, με τα φωτοβολταϊκά να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο».

Εστιάζοντας στην τεχνολογία, την οικονομία, τις εφαρμογές, τις υποδομές, την πολιτική και τις επιπτώσεις, η έκθεση παρέχει μια επισκόπηση της παγκόσμιας φωτοβολταϊκής βιομηχανίας και τις προοπτικές της για το μέλλον. Ειδικότερα επισημαίνονται τα εξής:

Ισχύς: Η φωτοβολταϊκή ισχύς είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Αντιπροσώπευσε το 20% του συνόλου των νέων εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής το 2015. Την τελευταία 5ετία, η ισχύς της έχει αυξηθεί από τα 40 GW στα 227 GW.

Κόστος: Το κόστος της φωτοβολταϊκής ενέργειας ανέρχεται στα 5-10 σέντς του δολαρίου ανά κιλοβατώρα (kWh) σε Ευρώπη, Κίνα, Ινδία, Ν. Αφρική και ΗΠΑ. Το 2015 σημειώθηκαν ρεκόρ χαμηλών τιμών σε Ην. Αραβικά Εμιράτα (5,84 σέντς/kWh), Περού (4,8 σέντς/kWh) και Μεξικό (4,8 σέντς/kWh). Τον περασμένο Μάιο σε δημοπρασία στο Ντουμπάι κατατέθηκε προσφορά για 3 σέντς την kWh.

Επενδύσεις: Τα φωτοβολταϊκά αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 50% του συνόλου των επενδύσεων στον κλάδο των ΑΠΕ. Το 2015, οι επενδύσεις παγκοσμίως έφθασαν τα 67 δισ. δολ. για φωτοβολταϊκά στέγης, τα 92 δισ. για φωτοβολταϊκά εξαιρετικά μεγάλης ισχύος, και τα 267 εκατ. για συστήματα εκτός δικτύου.

Θέσεις εργασίας: Ο κλάδος απασχολεί σήμερα συνολικά 2,8 εκατ. υπαλλήλους στο στάδιο της κατασκευής, εγκατάστασης και συντήρησης ενός φωτοβολταϊκού.

Περιβάλλον: Η παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας έχει οδηγήσει σε μείωση του CO2 ως και 300 εκατ. τόνους το χρόνο. Το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει και τους 3 γιγατόνους ετησίως ως το 2030.

Κατά τον Amin «η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί άνω του 50% ως το 2030, κυρίως σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες. Για να καλυφθεί η ζήτηση αυτή οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές που θα επιτρέψουν στα φωτοβολταϊκά να αναπτυχθούν πλήρως».

Δείτε όλη την έκθεση εδώ.

www.b2green.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου