.

Tο πακέτο Γιούνκερ στέλνει το φυσικό αέριο σε νέες περιοχές στην Ελλάδα

Με τα χρηματοδοτικά κεφάλαια του περίφημου πακέτου Γιούνκερ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο της ΔΕΠΑ για επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές με χρήση της τεχνολογίας του συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG.

Όπως έγινε γνωστό, η επενδυτική πρόταση της ΔΕΠΑ περιλήφθηκε στη λίστα των πρώτων 42 έργων που υποβλήθηκαν προς έγκριση για να ενταχθούν στα επιλέξιμα projects του περίφημου πακέτου"Investin Europe". Με ύψος 280 εκατ. ευρώ, το συγκεκριμένο project αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις και ένα από τα πιο σημαντικά έργα, που μπορεί να αποκτήσει νέα ώθηση και να επιταχυνθεί εφόσον εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, η πρόταση αφορά τη χρηματοδότηση της επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές και τη δημιουργία απομονωμένων δικτύων που θα τροφοδοτούνται με πεπιεσμένο φυσικό αέριο CNG. Επίσης, εξετάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις η δημιουργία ειδικής υποδομής για την υποδοχή υγροποιημένου αερίου LNG σε πόλεις με λιμενικές εγκαταστάσεις.
Η πιθανή ένταξη του πλάνου της ΔΕΠΑ στο πακέτο Γιούνκερ ανοίγει τον δρόμο ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν τα έργα ανάπτυξης των δικτύων διανομής που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε νέες περιοχές και σε επιλεγμένες πόλεις. Συγκεκριμένα, οι πρώτες υποψήφιες πόλεις να υποδεχθούν συμπιεσμένο φυσικό αέριο CNG, με τις οποίες η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία, είναι η Πάτρα, η Άμφισσα, η Λειβαδιά, το Καρπενήσι στη Στερεά Ελλάδα και η Βέροια και η Ορεστιάδα στη Β. Ελλάδα. Μάλιστα, στις συγκεκριμένες πόλεις και περιφέρειες έχει ήδη γίνει αρκετή δουλειά σε επίπεδο προετοιμασίας, ενώ, εφόσον δοθεί εγκαίρως το "πράσινο φως" των Βρυξελλών, τότε εκτιμάται ότι η έναρξη κατασκευής των αναγκαίων υποδομών μπορεί να γίνει ακόμα και στα μέσα του 2017.
Σημειώνεται ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΠΑ αναμένεται να παρουσιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χρήση του φυσικού αερίου στη Δ. Ελλάδα. Ο σχεδιασμός προβλέπει σε πρώτη φάση τη δημιουργία στην Κόρινθο εγκατάστασης από όπου θα τροφοδοτείται η Πάτρα με συμπιεσμένο φυσικό αέριο - CNG (Compressed Natural Gas).
Πώς γίνεται η τροφοδοσία
Στα δίκτυα που αναμένεται να δημιουργηθούν με την αξιοποίηση των κεφαλαίων του πακέτου Γιούνκερ, το φυσικό αέριο με τη μορφή CNG θα μεταφέρεται με ειδικά οχήματα στους χώρους των χρηστών, που θα είναι κυρίως βιομηχανίες ή άλλοι μεγάλοι πελάτες. Σε δεύτερη φάση, που προσδιορίζεται για το 2019, σχεδιάζεται η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και σε άλλες υποδομές, όπως λιμάνια, με το λιμάνι της Πάτρας να είναι ο πρώτος υποψήφιος.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΠΑ, τα επόμενα ορόσημα για την εγχώρια αγορά είναι:
Η επέκταση της προμήθειας σε 16 μεγάλες πόλεις σε 4 περιφέρειες της χώρας. Οι περιφέρειες που έχουν επιλεγεί είναι Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κατασκευαστούν 850 χιλιόμετρα νέου δικτύου, που, μαζί με το υφιστάμενο δίκτυο των 460 χιλιομέτρων, θα φτάσει συνολικά στα 1.300 χιλιόμετρα.
Η γεωγραφική επέκταση αναμένεται να ενισχύσει τη διείσδυση του φυσικού αερίου, και συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ προσβλέπει σε τουλάχιστον:
- 140.000 νέες οικιακές συνδέσεις
- 19.000 εμπορικούς πελάτες
- 350 μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες.
Οι νέοι πελάτες εκτιμάται ότι θα δώσουν νέα ώθηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται να τρέξει με μέσο ρυθμό αύξησης της τάξης του 20% ή, αλλιώς, 0,6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, φτάνοντας το 2030 στα 8 δισ. κυβικά μέτρα. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα κατανάλωση κυμαίνεται πέριξ των 3 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.
(Πηγή: capital.gr)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου