.

Εξαίρεση της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ζητά ο Μαριάς

Σημαντικές τροπολογίες για τη στήριξη της ΔΕΗ κατέθεσε χτες στην Ευρωβουλή ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, με στόχο την εξαίρεση της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από τις υποχρεώσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων.
Η κατάθεση των εν λόγω τροπολογιών έρχεται σε συνέχεια σχετικής Γραπτής Ερώτησης που κατέθεσε ο Νότης Μαριάς στις 27 Μαΐου για τη στήριξη της ΔΕΗ, καθώς και της παρέμβασης την οποία είχε κάνει την Δευτέρα 13 Ιουνίου στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της Ευρωβουλής, όπου ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι το παρόν καθεστώς του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων πλήττει την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών εταιριών, αφού οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας απαλλάσσονται από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και μπορούν συνεπώς να παράγουν φτηνότερο ρεύμα. Το γεγονός αυτό, συνέχισε ο Νότης Μαριάς, δημιουργεί στρεβλώσεις στην περιφερειακή αγορά που αποτυπώνονται τόσο στις αυξημένες Ελληνικές εισαγωγές ρεύματος όσο και στα αυξημένα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές σε μια φάση που η ενεργειακή φτώχεια πλήττει μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού.

Πράγματι, βάσει του Κανονισμού 2003/87/ΕΚ, τα κράτη-μέλη της Ένωσης με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του 60% του μέσου όρου της Ε.Ε. με έτος αναφοράς το 2013, απαλλάσσονται από την υποχρέωση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων. Ωστόσο η Ελλάδα, παρ’ ότι ξεπερνά ελαφρώς το κριτήριο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2013 (62%), εντούτοις το πληροί για το 2014 (59,7%).

Για τον λόγο αυτόν, ο Νότης Μαριάς με τις τροπολογίες που κατέθεσε ζητά την αναθεώρηση του Κανονισμού 2003/87/ΕΚ προκειμένου αφενός μεν να συνυπολογίζεται και το κατά κεφαλή ΑΕΠ του έτους 2014 για την απαλλαγή των κρατών μελών από τις υποχρεώσεις αυτές, όπως είναι εν προκειμένω η περίπτωση της Ελλάδας και αφετέρου να μπορεί και η χώρα μας να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο για τη Στήριξη Εκσυγχρονισμού των Ενεργειακών Συστημάτων και Βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης στα κράτη μέλη της Ένωσης.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου