.

Θυγατρική στην Αλβανία ιδρύει η ΔΕΗ

Στην ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία για δραστηριοποίηση και επενδύσεις στη γειτονική χώρα προχωρά η ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε από τον Δ/ντα Σύμβουλο της Επιχείρησης κ. Παναγιωτάκη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την μείωση στην τιμή ρεύματος για συνεπείς καταναλωτές.
Όπως είχε σημειώσει ο κ. Παναγιωτάκης, η Αλβανία έχει ένα τεράστιο υδροδυναμικό, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι όποιος επενδύσει στην Αλβανία και ειδικά στα υδροηλεκτρικά θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν ώριμα έργα που δεν έχουν ανετεθεί, καθώς και άδειες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, τόνισε, επισημαίνοντας, πάντως, ότι είναι πρόωρο ακόμα να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες, καθώς με τη θυγατρική θα μελετηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν στην Αλβανία. Για τη δραστηριοποίησή της στην Αλβανία η διοίκηση της ΔΕΗ θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των στελεχών της, ειδικά στα υδροηλεκτρικά έργα, αλλά θα επιδιώξει και τη συνεργασία με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν εμπειρία σε τέτοια έργα. Η ΔΕΗ προσβλέπει επίσης στη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία στηρίζει κατ΄εξοχήν έργα με τέτοια χαρακτηριστικά. Τόσο η κατασκευή υδροηλεκτρικών όσο και η εν γένει παρουσία στη γειτονική χώρα με τη δημιουργία θυγατρικής, εντάσσεται στην προσπάθεια της διοίκησης της ΔΕΗ να αποκτήσει έσοδα από άλλες πηγές και δραστηριότητες, καθώς είναι δεδομένο ότι θα χάσει μερίδια και έσοδα, τόσο από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ όσο και από τη λιανική πώληση ρεύματος στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΔΕΗ, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, από τα σημερινά επίπεδα των 4200 GWh σε περισσότερο από 8100 GWh. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής αυτής παραγωγής θα προέρχεται από υδροηλεκτρικά έργα με την εκμετάλλευση του επιβεβαιωμένου δυναμικού των 4500 MW σε σύγκριση με τα 1460 MW που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Οι ανάγκες της γειτονικής χώρας είναι μεγάλες και στον τομέα των δικτύων διανομής, αλλά και στον τομέα της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής λόγω του ότι η ηλεκτροπαραγωγή τους στηρίζεται κατά 85% στο υδροηλεκτρικό δυναμικό.

Πηγη: Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου