.

Η Κομισιόν οδεύει για διπλασιασμό των επενδύσεων μέσα από το Πακέτο Γιουνκέρ

Πρωτοβουλίες για τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη αναμένεται να εξαγγείλει την Τετάρτη από το βήμα της Ευρωβουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Πρωτοβουλίες για την τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη αναμένεται να εξαγγείλει την Τετάρτη το πρωί από το βήμα της Ευρωβουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τις τελευταίες μέρες με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων αλλά και ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών του.

Εισήγηση για διπλασιασμό πόρων του πακέτου Γιούνκερ

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει στους ευρωβουλευτές την πρόθεση της Επιτροπής να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη την παράταση της λειτουργίας του επενδυτικού πακέτου που φέρει το όνομα του για τρία επιπλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020, καθώς και τον διπλασιασμό των πόρων του.

Το ισχύον σήμερα πακέτο-Γιούνκερ αφορά την περίοδο 2015-2017 ενώ ο συνολικός προυπολογισμός του φτάνει τα 315 δισ. ευρώ, ποσό που στο μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από τις αγορές, ενώ χρηματοδοτεί με χαμηλότοκα δάνεια επενδυτικά σχέδια σε πολλούς τομείς. Το πρώτο έτος λειτουργίας του εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 115 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, που ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να οριστικοποιήσει τις επόμενες ώρες, αφορά εισήγηση για τη μερική τροποποίηση του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο στην ουσία επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της ευρωζώνης ελέγχοντας ασφυκτικά το δημόσιο έλλειμμα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν σχεδιάζει να εισηγηθεί να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα δαπάνες για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, ώστε να απελευθερωθούν εθνικοί πόροι που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

www.michanikos-online.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου