.

ΡΑΕ: Τα ΝΟΜΕ είναι Νόμος και θα εφαρμοστεί- Η ΔΕΗ απειλείται με κατάρρευση λέει ο Μ. Παναγιωτάκης

Τον κίνδυνο να οδηγηθεί η ΔΕΗ σε κατάρρευση συμπαρασύροντας το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών ως μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΡΑΕ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα.

Ενώ λοιπόν τα ΝΟΜΕ, δηλαδή οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, έχουν θεσμοθετηθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου του τρίτου μνημονίου και η πρώτη δημοπρασία προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ζητεί εμμέσως πλην σαφώς την ακύρωση τους και αντιπροτείνει τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος στα οποία θα εκχωρηθεί μέρος του πελατολογίου της ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στην ημερίδα της ΡΑΕ σημείωσε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν ήταν αναγκαίος μηχανισμός και ενδέχεται να αποβεί επικίνδυνος, οδηγώντας σε ανεπανόρθωτη ζημία τη ΔΕΗ και σε αποσταθεροποίηση το σύνολο του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Υπογράμμισε ακόμη ότι το «άνοιγμα» της αγοράς πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο, ώστε να είναι προς όφελος των καταναλωτών, ενώ απευθυνόμενος προς τους ιδιώτες προμηθευτές σημείωσε ότι απαιτείται υπευθυνότητα και «να μην επικρατήσουν οι λογικές του εύκολου κέρδους».

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι τα ΝΟΜΕ εφαρμόζονται σε μία αγορά στρεβλή τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική, ενώ σε ότι αφορά την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών σημείωσε ότι εάν τελικώς είναι αισθητά κάτω από την Οριακή Τιμή του Συστήματος δηλαδή την τιμή που διαμορφώνεται στην χονδρεμπορική αγορά, η οποία, όπως είπε, δεν αντανακλά το πλήρες κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να διαθέτει μεγάλο μέρος της παραγωγής της με κίνδυνο να οδηγηθεί σε κατάρρευση, συμπαρασύροντας μαζί της το σύνολο της αγοράς. Αναφερόμενος εξάλλου στο ζήτημα του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ, σημείωσε ότι η παραγωγή λιγνίτη, αυτή την περίοδο τουλάχιστον, δεν είναι ανταγωνιστική, καθώς δεν είναι φθηνότερη σε σχέση με την παραγωγή από φυσικό αέριο.

Απευθυνόμενος στους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε την ανάγκη επενδύσεων για να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς που κατέχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κρατούνται οι πελάτες με ένα call center». Τέλος, απηύθυνε και πάλι πρόσκληση προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ ώστε να ανοίξει η αγορά με ομαλό τρόπο, ενώ, αναφέρθηκε, για μια ακόμα φορά, στο σχέδιο για δημιουργία θυγατρικών εταιριών στη λιανική, που θα αποτελούνται από όλο το φάσμα των πελατών της Επιχείρησης.

Νίκος Μπουλαξής- Μιχάλης Φιλίππου

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής απαντώντας στον κ. Παναγιωτάκη τόνισε ότι ο νόμος για τα ΝΟΜΕ θα εφαρμοστεί και πρόσθεσε ότι στόχος των δημοπρασιών ρεύματος είναι να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κάτω από το 50% στο τέλος του 2019.

Εξάλλου και από την πλευρά των ιδιωτών συμμετεχόντων στην ημερίδα εκφραζόταν χθες ενόχληση για την μάλλον πολιτική τοποθέτηση του κ. Παναγιωτάκη σε μια άκρως τεχνική ημερίδα για ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο για την ελληνική αγορά θέμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλη Φιλίππου στη διάρκεια ημερίδας που είχε τίτλο «Σύστημα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας», υπογράμμισε ότι η πρώτη πιλοτική δημοπρασία θα γίνει τον Οκτώβριο, θα αφορά 150 MW ανά ώρα με φυσική παράδοση του προϊόντος τον Δεκέμβριο του 2016. Εν συνεχεία οι δημοπρασίες θα γίνονται ανά τρίμηνο αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2017 και το μοντέλο των δημοπρασιών θα είναι ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιεί ο ΔΕΣΦΑ για τις δημοπρασίες φυσικού αερίου. Πρόκειται για μοντέλο που βασίζεται στο αμερικανικό πρότυπο Yankee Actions, το οποίο θα εφαρμόζει ο ΛΑΓΗΕ και θα λαμβάνει ένα ανταποδοτικό τέλος από τους συμμετέχοντες. Με βάση το σύστημα θα κερδίζει τη δημοπρασία αυτός που θα προσφέρει την καλύτερη τιμή, ζητώντας και τη μεγαλύτερη ποσότητα.

Στην ημερίδα οι εκπρόσωποι των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών ρεύματος, αλλά και οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με κενά που υπάρχουν ως προς τον τρόπο διενέργειας των δημοπρασιών. Θέματα που συζητήθηκαν ήταν επίσης τι γίνει με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές ρεύματος με τη δυνατότητα συμμετοχής των βιομηχανιών στις δημοπρασίες κλπ. Κλειδί για την επιτυχία του μηχανισμού δημοπρασιών είναι η τιμή εκκίνησης, η οποία ακόμη δεν έχει καθοριστεί παρά το γεγονός ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διαρρεύσει σχέδιο υπουργικής απόφασης που την προσδιορίζει στα 37,35 ευρώ. Ωστόσο η καθυστέρηση στην υπογραφή της σχετικής απόφασης έχει προκαλέσει συζητήσεις περί του ενδεχομένου να μην είναι τελικώς αυτή η τιμή εκκίνησης.

Πηγη: energyworld.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου