.

Σπάρτακος: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΕΔΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΕΔΙΟ

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ, ΣΤΗ ΔΕΗ, ΝΕΚΡΟΣ.

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΑΣΥΣΤΟΛΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΡΗΝΕΙ.

ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΕΙ. Η ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΛΙΠΕΣΤΑΤΑ

Η ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;

Ε Λ Ε Ο Σ.

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ –ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟ- ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ




Γραφείο Τύπου

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο Δήμαρχος Κοζάνης δίπλα στους κατοίκους της Ακρινής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στην τοπική κοινότητα Ακρινής της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου έσπευσε χθες Τρίτη 30 Αυγούστου 2011 ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο της περιοχής κ. Νίκο Θεοδωρίδη και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Στάθη Τσανακτσίδη, όπου οι πολίτες της Ακρινής του εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις κατολισθήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και για τις αποθέσεις που ολοένα και πλησιάζουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Ο Δήμαρχος Κοζάνης αναφερόμενος στο ζήτημα που σχετίζεται με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την ιδιοκτησία των εκτάσεων που βρίσκονται δίπλα στις αποθέσεις, σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της Ακρινής, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν τρόπο που θα εξασφαλίζει την αποζημίωση ή την ασφαλή παραμονή των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ επεσήμανε ότι ο Δήμος Κοζάνης από πλευράς του θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το συντομότερο δυνατό το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΓΕΝΟΠ: Η πώληση λιγνιτικών σταθμών ποιόν βοηθά ;

Η ΠΩΛΗΣΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;
ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;
ή
ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ;

Όσοι παρακολουθούν την πορεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ γνωρίζουν καλά ότι αυτό το συνδικάτο δεν αλλάζει εύκολα τις θέσεις του και για να το κάνει πρέπει να πειστεί ότι θα είναι προς όφελος του λαού.

Με βάση αυτή την προσέγγιση και με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο και το τέλμα που έχει περιέλθει, ώστε να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα της ανεργίας που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, για πολλοστή φορά θέτουμε ευθέως στην Κυβέρνηση τα παρακάτω ερωτήματα:

Η σχεδιαζόμενη πώληση (ξεπούλημα) των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στους ιδιώτες (που εν μέσω κρίσης κάνουν χρυσές δουλειές),

Θα δημιουργηθεί έστω μια θέση εργασίας;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου;

Επίσης η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Θα ωφελήσει τους καταναλωτές;

Και εδώ η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Με βάση αυτές τις απαντήσεις,

με βάση αυτά τα όχι που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υπενθυμίζει σε όλους όσους σχεδιάζουν το ξεπούλημα των λιγνιτικών σταθμών της Επιχείρησης του ελληνικού λαού στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες (ώστε οι κύριοι αυτοί χωρίς να βάλουν ιδιαίτερα κεφάλαια και χωρίς να πάρουν κανένα απολύτως ρίσκο να κερδίζουν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών) πριν πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους να το σκεφτούν καλά.

Η Κυβέρνηση πρέπει να ξέρει ότι η δύναμη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και η αποφασιστικότητα των μελών της θα πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων κάθε σχεδιασμό παράδοσης της ΔΕΗ στα χέρια των εκλεκτών κυρίων και για όποιους ενοχλούνται από την στάση μας τους ξαναρωτάμε:

Η πώληση σταθμών της ΔΕΗ στους ιδιώτες θα δημιουργήσει μια θέση εργασίας;

Θα βοηθήσει την ανάπτυξη;

Θα βοηθήσει τον τόπο;

ή με πρόσχημα τον ανταγωνισμό γίνεται μόνο και μόνο για την τσέπη τους;

Κύριε Υπουργέ,

Παραπονιούνται οι κύριοι ιδιώτες ότι δεν έχουν πρόσβαση στους λιγνίτες;

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό.

Παραχωρήστε τους τα κοιτάσματα που δεν έχουν δοθεί στη ΔΕΗ και όχι τα έτοιμα εργοστάσια.

Θα ανοίξουν ορυχεία;

Θα φτιάξουν εργοστάσια;

Θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας;

Αυτό σημαίνει επένδυση .

Εκεί να τους δούμε…

Κύριε Υπουργέ,

αυτό που πάτε να κάνετε δεν έχει καμία σχέση με επένδυση και προστιθέμενη αξία γι αυτό και με όλες μας τις δυνάμεις θα το εμποδίσουμε.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αρ. Ζερβός: Η μείωση λειτουργικών δαπανών διασώζει τα κέρδη της ΔΕΗ

Από το energypress.gr...

Στη μείωση του κόστους λειτουργίας προκειμένου η εταιρεία να προσεγγίσει τα διεθνή standards, δίνει ιδιαίτερο βάρος η διοίκηση της ΔΕΗ όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Αρθούρος Ζερβός, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 6μήνου που έκανε στους αναλυτές.

Ήδη, με βάση τα αποτελέσματα, η προσπάθεια εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας έχει αποφέρει καρπούς, βοηθούσης και της περιοριστικής μισθολογικής πολιτικής που επέβαλε ο βασικός μέτοχος (το υπουργείο Οικονομικών).

Αναφορικά με το κόστος της επιχείρησης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ εκτίμησε ότι το 2011 οι δαπάνες μισθοδοσίας της επιχείρησης αναμένεται να φθάσουν τα 1120 εκατ. ευρώ έναντι 1492 εκατ. ευρώ το 2009 και 1245 εκατ. ευρώ το 2010. Ως ποσοστό επί των λειτουργικών δαπανών η μισθοδοσία από 34,3% που ήταν το 2009 έπεσε στο 28,9% το 2010 και η εκτίμηση για το 2011 είναι ότι θα φτάσει το 26,4%. «Αρχίζει να συγκλίνει με τα ποσοστά άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών» σημείωσε ο κ. Ζερβός.

Παράλληλα, ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι ήδη έχει υπάρξει σημαντική μείωση τόσο στις υπερωρίες (εξοικονομήθηκαν 9,695 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2011 συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2010) όσο και στις βάρδιες (εξοικονομήθηκαν 8,270 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2011 συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2010). Για τις υπερωρίες, τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά: Παρότι μειώθηκε το προσωπικό, οπότε θα έπρεπε να περιμένει κανείς αύξηση των αναγκών για υπερωρίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι από 846 χιλιάδες ώρες στο 6μηνο του 2010 έπεσαν στις 656 χιλιάδες ώρες στο εξάμηνο του 2011. Η δαπάνη από 30,54 εκατ. ευρώ έπεσαν στα 20,845 εκατ. ευρώ.

Εξοικονόμηση πέτυχε η εταιρία και μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας καυσίμων. Συγκεκριμένα οι δαπάνες για αγορές καυσίμων μειώθηκαν πάνω από 30 εκατ. δολάρια (για μαζούτ και diesel) ενώ ακόμη 29 εκατ. ευρώ εξοικονομήθηκαν από την προμήθεια LNG.

Συνολικά, η μείωση λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης «έσωσε» κυριολεκτικά την κερδοφορία της τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, στο διάστημα 2009 – 2011 υπήρξε μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 365 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2016 η διοίκηση αναμένει περεταίρω μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε τη ΔΕΗ σε ένα πιο ευέλικτο και αποδοτικό οργανισμό ο οποίος θα μπορεί να λειτουργεί κερδοφόρα σε ένα αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον» δηλώνει ο κ. Αρθούρος Ζερβός.

Αναφορικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνδεσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας με χονδρεμπορική αγορά ώστε να αντανακλούν το κόστος παραγωγής ενώ ζήτησε να αποζημιωθεί η ΔΕΗ μέσω των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ και το Μαζούτ υπολογίζοντας την επιβάρυνση στα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ολόκληρη η παρουσίαση του κ. Ζερβού στους οικονομικούς αναλυτές, στο link που ακολουθεί: http://www.dei.gr/Documents2/INVESTORS/PPC%201H2011%20RESULTS_GR.pdf

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στα χέρια της ΔΕΗ «σκάει» η φούσκα των φωτοβολταϊκών

της Χρύσας Λιάγγου από την Καθημερινή...

H «φούσκα» των φωτοβολταϊκών άρχισε να σκάει ένα μόλις χρόνο μετά τη λειτουργία του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που δημιούργησε υψηλές προσδοκίες για σίγουρα και εύκολα κέρδη σε μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και 6.000 αγροτών. Tα συνολικά αιτήματα για φωτοβολταϊκά ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τις 32.000 για ισχύ πάνω από 5.000 MW έναντι του εθνικού σχεδιασμού για ισχύ από φωτοβολταϊκά 1.500 MW το 2014, εκ των οποίων τα 500 MW από επαγγελματίες αγρότες. Kαι ενώ η ΔEH με την πρώτη αθρόα προσέλευση επίδοξων επενδυτών επιχείρησε να ενημερώσει για τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς και τις δυσκολίες άμεσης αξιολόγησης των χιλιάδων παλαιών αιτήσεων που παρέλαβε από τη PAE και αυτών που καθημερινά έφταναν στα κατά τόπους γραφεία της, το μόνο που κατάφερε τότε ήταν να στρέψει εναντίον της τον Σύνδεσμο Eπενδυτών Φωτοβολταϊκών, που την κατηγόρησε ότι υπονομεύει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και να βρεθεί υπόλογη στη PAE και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι κινήθηκε πέραν των αρμοδιοτήτων της.

Eνα χρόνο μετά βρίσκεται ξανά υπόλογη διότι δεν έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα αναλυτικά στοιχεία για τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών όπως ο νόμος προβλέπει.

Tην πρώτη επίθεση στη ΔEH έκανε και αυτή τη φορά ο ΣEΦ με επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης κ. Aρθούρο Zερβό. Στην επιστολή θέτει σειρά ζητημάτων που συνδέονται με παραβάσεις από τη ΔEH των κωδίκων για τη διαχείριση του δικτύου, καλώντας τον να παρέμβει. Xθες μια δεύτερη επιστολή έφτασε στον κ. Zερβό από τον υφυπουργό ΠEKA κ. Γ. Mανιάτη, μέσω της οποίας καλεί την ΔEH να προχωρήσει στην άμεση ανάρτηση στο Διαδίκτυο των στοιχείων όλων των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά καθώς και όλων των γραμμών της ΔEH με στοιχεία για τη δυνατότητα χωρητικότητάς τους σε νέες μονάδες ΑΠΕ.

Στην επιστολή ο κ. Mανιάτης κάνει σαφή αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας αλλά και στην ανάγκη «διευκόλυνσης του έργου των βουλευτών όλων των κομμάτων κατά την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που δικαιούνται, έτσι ώστε να πληροφορούν υπεύθυνα τους πολίτες του τόπου τους». H αναφορά στους βουλευτές δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού πλειοδότησαν και οι ίδιοι στη «φούσκα» των φωτοβολταϊκών και σήμερα βρίσκονται υπόλογοι έναντι των επενδυτών.

Oι εξελίξεις αυτές δεν είναι παρά τα πρώτα αποτελέσματα ενός κακού σχεδιασμού ανάπτυξης της αγοράς των φωτοβολταϊκών, τις στρεβλώσεις του οποίου αρνούνται να δουν ακόμα και σήμερα οι αρμόδιοι, προτιμώντας να μιλάνε για επί μέρους και δευτερεύοντα προβλήματα, εξακολουθώντας με τον τρόπο αυτό να καλλιεργούν ελπίδες σε μικροεπενδυτές. Aποτέλεσμα μιας πλειοδοσίας στην οποία επιδόθηκαν υπουργοί, βουλευτές και αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι και οι 6.000 αιτήσεις από αγρότες για φωτοβολταϊκά. Eνώ η ΔEH έχει δώσει το «πράσινο φως» σε 5.000 αιτήσεις παρέχοντας όρους σύνδεσης, μόνο 50 από αυτές έχουν προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου, ενώ μόλις ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 100 κιλοβάτ έχει εγκατασταθεί. H υπογραφή συμβολαίου προϋποθέτει κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα, κάτι που δεν μπορούν να διασφαλίσουν οι επενδυτές σε αυτή τη συγκυρία της έλλειψης ρευστότητας από τις τράπεζες. H χρηματοδότηση είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή όχι μόνο τα φωτοβολταϊκά αλλά συνολικά οι επενδύσεις ΑΠΕ.

«Eίναι υποκριτικό να μας κατηγορούν ότι δεν εφαρμόζουμε τον νόμο. O νόμος δεν εφαρμόζεται γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Aπό την πρώτη στιγμή που μας ανατέθηκε αυτό το έργο καταλάβαμε ότι πρόκειται για «φούσκα» που κάποια στιγμή θα σκάσει στα χέρια μας» αναφέρει σχολιάζοντας τις εξελίξεις αρμόδιο στέλεχος της ΔEH.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Έλληνας στον Καναδά από την Καστοριά δημιούργησε αυτοκρατορία ανακυκλώνοντας σκουπίδια

Άλλος ένας Έλληνας ο οποίος έχτισε μία αυτοκρατορία από την ανακύκλωση σκουπιδιών. Διαβάστε την Ιστορία του όπως αυτός την αφηγείται…

Το δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα που έδειξε Ο Έλληνας Ted Manziaris από τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του δοκιμάζοντας πολλά επαγγέλματα όπως πωλητής hot-dog μέχρι κτηματομεσίτης μέχρι να βρει αυτό που πραγματικά τον απογείωσε. Την εταιρεία Turtle Island Recycling.

Σήμερα ο κ. Ματζιάρης(Manziaris) μαζί με τον συναίτερό του Louis Anagnostakos, διοικούν μία από τις καλύτερες εταιρείες στο Τορόντο του Καναδά βοηθώντας την Κοινότητά τους και το περιβάλλον και παράλληλα βγάζοντας χρήματα.

Ξεκίνησαν την δεκαετία του 1990 πριν ακόμα η πράσινη ανάπτυξη και ενέργεια γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό. Το πρώτο τους όχημα ήταν ένα station wagon και ένα δωμάτιο 3χ3 για να συλλέγουν σκουπίδια σε όλο το Τορόντο. Οι δύο συναίτεροι μόχθησαν για να φτιάξουν σήμερα αυτό που έχουν και δηλώνουν ότι δεν ήταν εύκολο.

Η ευκαιρία που περίμεναν ήρθε όταν από το στάδιο Maple Leafs Arena τους ζήτησαν να το καθαρίσουν μέσα σε μία νύχτα καθώς είχε λερωθεί από κάποια συναυλία. Δούλεψαν όλη τη νύχτα και έτσι κατάφεραν να το καθαρίσουν εμπρόθεσμα. Αποτέλεσμα της υπέρβασης αυτής ήταν η σύναψη ενός συμβολαίου με το συγκεκριμένο στάδιο το οποίο κράτησε ζωντανή την επιχείρηση.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 600 άτομα προσωπικό και προσφέρει κάθε είδους ανακύκλωση για όλα τα είδη σκουπιδιών. Στον Καναδά αναφέρουν οι δύο Έλληνοκαναδοί ότι «Ίσως δούμε την εταιρεία μας και την ιστορία μας σε κάποιο ελληνικό περιοδικό κάποια στιγμή»

Ο Ted προσφέρει όταν δεν εργάζεται. Πρόσφατα χρηματοδότησε ένα τριήμερο festival με δωρεάν συμμετοχή σε αυτό και στο οποίο έφερε το Ελληνικό κινηματογράφο στον Καναδά

κλικ για όλο το άρθρο από www.kathemera.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αποτελέσματα Α' Εξαμήνου 2011 του Ομίλου ΔΕΗ

Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 603,8 εκατ. έναντι € 821,1 εκατ. το α’ εξάμηνο 2010, μειωμένα κατά € 217,3 εκατ. (-26,5%). Το περιθώριο EBITDA, ανήλθε σε 22,2%, σε σύγκριση με 28,4% το α’ εξάμηνο 2010.
Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε το α’ εξάμηνο του 2011 κατά 67 GWh (+0,2%) στις 29.334 GWh έναντι 29.267 GWh το α’ εξάμηνο του 2010. Εξαιρουμένων των εξαγωγών και της άντλησης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 1,8% περίπου (529 GWh).

klik για πλήρη ανάγνωση...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η τρόικα βολιδοσκόπησε και τους ιδιώτες για τους λιγνίτες

Κατ’ ιδίαν επαφές ξεχωριστά με παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτροπαραγωγούς και traders είχε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EnergyPress το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Στόχος από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών ήταν να προετοιμαστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις επαφές αυτές το ενδιαφέρον μονοπωλήθηκε από το φλέγον θέμα των λιγνιτών και τη γνωστή εκκρεμότητα για το άνοιγμα της αγοράς και την πρόσβαση τρίτων στο καύσιμο που σήμερα μονοπωλείται από τη ΔΕΗ. Το κλίμα λοιπόν στις συζητήσεις της αγοράς με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, ήταν θετικό και όπως προκύπτει από την πλευρά των τεχνοκρατών θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει «κλειδώσει» η λύση της πώλησης μονάδων της επιχείρησης. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από το γεγονός ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο να γίνει μια άτυπη «βολιδοσκόπηση» της αγοράς γύρω από το θέμα των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ.

Κυρίως η τρόικα ενδιαφέρθηκε να μάθει για τους όρους αλλά και το ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πιθανόν να ενδιαφέρουν τους έλληνες παίκτες της αγοράς. Και όπως μεταφέρουν στο EnergyPress πηγές της αγοράς που συναντήθηκαν με το τεχνικό κλιμάκιο, η εικόνα είναι ότι η τρόικα εξετάζει και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση για το θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις ως προς το ποια θα είναι η μονάδα ή οι μονάδες της ΔΕΗ που θα διατεθούν προς πώληση.

Επίσης από τις επαφές που έγιναν, προκύπτει ότι το βασικό ζητούμενο από την πλευρά των «δανειστών», είναι να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της πώλησης και να «τελειώσει» η υπόθεση των λιγνιτών με τα μέτρα που τελικώς θα υιοθετηθούν. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους Έλληνες παίκτες της αγοράς, ανάλογες διερευνητικές επαφές έχουν γίνει και με πιθανούς ξένους μνηστήρες των λιγνιτικών της ΔΕΗ.

Το ερώτημα που θέτει η τρόικα είναι ποιος θα μπορούσε να αγοράσει και εκεί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τονίζει χαρακτηριστικά πηγή της αγοράς.

Οι εκκρεμότητες

Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις που έγιναν μέχρι στιγμής μεταξύ αγοράς και τεχνοκρατών της τρόικας επικεντρώθηκαν γύρω από θέματα όπως ποιες μονάδες, υπό ποιους όρους, τι επενδύσεις απαιτούνται, τι θα γίνει με το προσωπικό των μονάδων, κάτω από ποιους όρους θα υπάρχει πρόσβαση στο λιγνίτη καθώς και άλλα πρακτικά ζητήματα του εγχειρήματος.

Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι οι απόψεις που κατέθεσε η αγορά στους τεχνοκράτες θα αξιοποιηθούν κατά τις επαφές που θα έχει – πιθανόν αύριο – με το κλιμάκιο της τρόικας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να βάλει εκ νέου στο τραπέζι ως μέτρο την εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης, πιθανόν και ενός ακόμη νέου ορυχείου λιγνίτη σε ιδιώτες. Το μέτρο όμως που θα γινόταν ασμένως δεκτό, το 2008 όταν και εκδόθηκε η απόφαση στις Βρυξέλλες για τους λιγνίτες, πλέον θεωρείται από την αγορά ως άκαιρο και μη επαρκές. Υπό το πρίσμα αυτό, η συνάντηση του ΥΠΕΚΑ με τους επικεφαλής της τρόικας αποκτά καθοριστικό χαρακτήρα για τις περαιτέρω εξελίξεις γύρω από το φλέγον θέμα των λιγνιτών.

Από το energypress.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Crash test για λιγνίτες, στη συνάντηση Παπακωνσταντίνου Τρόικας

Από το energypress.gr...

Μέσα στην εβδομάδα, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία του ραντεβού, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει την ευκαιρία να ξανασυναντηθεί με τους γνώριμους, από τη θητεία στο ΥΠΟΙΚ, εκπροσώπους της τρόικας. Και μπορεί ο υπουργός περιβάλλοντος να μη βρίσκεται πλέον στη δυσάρεστη θέση να διαπραγματεύεται για την επιβολή νέων … φόρων, όπως πολλάκις έκανε στο πρόσφατο παρελθόν, όμως και σε αυτή τη συνάντηση δε θα έχει εύκολο έργο.

Η κορυφαία ενεργειακή εκκρεμότητα, μετά και την ψήφιση του ενεργειακού πολυνομοσχεδίου, ακούει στο όνομα λιγνίτες. Όπως έχει αποκαλύψει το EnergyPress, η βασική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη συνίσταται στην παραχώρηση από τη ΔΕΗ δύο έως τριών μονάδων (με πρώτες υποψήφιες εκείνες του Αμύνταιου) σε συνδυασμό με την μακροχρόνια μίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, αλλά και με ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ (swaps).

Οι συγκεκριμένες προτάσεις ωστόσο δε φαίνεται να ικανοποιούν τις Βρυξέλλες οι οποίες θεωρούν ότι δεν επιτυγχάνεται το ζητούμενο της δημιουργίας ανταγωνισμού στην αγορά του λιγνίτη με την παραχώρηση των 546MW του Αμύνταιου και τα 250MW των swaps. Και για αυτό το λόγο τόσο η Κομισιόν όσο και η Τρόικα ζητούν «περισσότερα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου λοιπόν καλείται να διαπραγματευτεί απέναντι στις πιέσεις να μπει πωλητήριο σε μονάδες φιλέτα όπως ο Άγιος Δημήτριος, έχοντας συγκεκριμένα «όπλα» στη φαρέτρα του. Ποια είναι αυτά; Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι η παραχώρηση ενός ακόμη λιγνιτωρυχείου (έστω και εάν στην πράξη κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων) καθώς επίσης και η ανάπτυξη της νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα, από κοινού με ιδιώτη συνεταίρο, πρόταση που είχε στο παρελθόν υποστηρίξει ακόμη και μέρος της ΓΕΝΟΠ (ΔΑΚΕ).

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι τα περιθώρια για περαιτέρω ελιγμούς εξαντλούνται ενώ κυρίαρχο λόγο στις εξελίξεις παίζει και η επικείμενη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την υπόθεση που αναμένεται πιθανόν μέχρι τον Οκτώβριο.

Καθώς λοιπόν υπάρχουν λόγοι και για τις δύο πλευρές (Κομισιόν – ελληνική κυβέρνηση) να βρεθεί μια λύση «έντιμου» συμβιβασμού, το νέο ραντεβού Παπακωσταντίνου – Τρόικας, αποκτά βαρύνουσα σημασία και εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το σοβαρότερο ανοιχτό ενεργειακό μέτωπο, αυτό της απελευθέρωσης της αγοράς του λιγνίτη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις

Παρατίθεται παρακάτω το υπό ψήφιση [αυτήν την εβδομάδα] σχέδιο νόμου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ»
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ»ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΠΟΛΥΜΥΛΟΥ

ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που μπορεί να είχε συμβολικό χαρακτήρα αλλά σίγουρα έστειλε ένα ουσιαστικό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία, προχώρησε για μια ακόμη φορά ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, έχοντας στο πλευρό του δεκάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Δυστυχώς το ασφαλιστικό και η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΤΑΥΤΕΚΩ/ΔΕΗ, αποτέλεσε για μια ακόμη φορά την αιχμή του δόρατος, με ξεκάθαρη την πρόθεση ότι δεν θα επιτραπεί η περαιτέρω αδιαφορία και τα παιχνίδια σε βάρος, όχι απλά της υγείας, αλλά της ίδιας της ζωής των ασφαλισμένων.
Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι τη στιγμή που οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να πετάξουν τα φιλέτα της μεγαλύτερης Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας στα στόματα των ιδιωτών, χιλιάδες ασφαλισμένοι στο ΤΑΥΤΕΚΩ/ΔΕΗ δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, δεν μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους, δεν μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.
► Στην απροκάλυπτη αδιαφορία πρέπει να μπει ένα τέλος.
► Ο εμπαιγμός πρέπει να σταματήσει.
► Τα αυτονόητα πρέπει να αποδοθούν.
Η στάση τους οπλίζει τη σκανδάλη και πυροδοτεί ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας για την εξυγίανση του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ. Για να αποδοθεί ο πάγιος πόρος στον φορέα και για να ανακτήσουν οι ασφαλισμένοι το δικαίωμά τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι δεσμεύσεις του Υπουργού πρέπει να τηρηθούν. ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΑΡΓΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.
Παρά το γεγονός ότι ο επίλογος της εν λόγω συγκέντρωσης γράφτηκε με την προσαγωγή στον εισαγγελέα Βέροιας του Προέδρου και του Γ. Γραμματέα του Σωματείου με την κατηγορία της ¨παρακώλυσης συγκοινωνίας¨, το Σωματείο δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Δ.Ε. 30.8.2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 24η ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
ΤΡΙΤΗ 30-8-2011 ΩΡΑ: 8:00 μ.μ.

1. Επικύρωση πρακτικών.

2. Ενημέρωση – Ανακοινώσεις.
α) Ανακοινώσεις ΤΕΕ και ΕΕΤΕΜ για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση
β) Επιστολή ΤΕΕ τμ. Β.Α. Αιγαίου για το σχέδιο νόμου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών» - Απόφαση Αντιπροσωπείας ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου για το σχέδιο νόμου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών».
γ) Γενικό Συμβούλιο – Ημερίδα Σπάρτακου 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2011 με θέμα «Παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες»- 3ος Πανελλήνιος αγώνας δρόμου «Μνήμες λιγνίτη» 11 Σεπτεμβρίου.
δ) Επιστολές ΤΕΕ Κέρκυρας «Πληρωμές δημοσίων έργων» - ΤΕΕ Θράκης για το σχέδιο νόμου Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων και άλλες διατάξεις ΥΠΕΚΑ».
ε) Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας, 31 Αυγούστου. Ώρα 18.00
στ) Κοινή πρόταση Δ.Ε. νησιωτικών τμημάτων ΤΕΕ για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης μηχανικών ΤΕΕ.
ζ) Δ.Τ. ΣΠΜΕ για την πρόταση του ΥΠΕΚΑ για ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών.
η) Επιστολή ΤΕΕ τμ. Ανατολ. Μακεδονίας για τις αναθέσεις μελετών ως ερευνητικά προγράμματα από τους ΟΤΑ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
θ) Επιστολή ΤΕΕ ανάθεσης στο δικηγόρο Καραμέρο Γεώργιο του χειρισμού της υπόθεσης Αρχοντικού Παπατέρπου.
ι) Αποδοχή από Υπουργείο Ανάπτυξης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για αρμοδιότητά του στη διαδικασία θέσπισης όρων και περιορισμών δόμησης για ακίνητα που είναι όμορα σε διατηρητέα.
Ια) Επιστολή ΤΕΕ τμ. Κεντρ. Δυτ. Θεσσαλίας «Απαράδεκτα αιφνιδιαστική και σε πλείστες περιπτώσεις ελεγχόμενης νομιμότητας του ανενεργού νόμου από το 1994 άρθρου 28 του ν. 2938/1994 με επιβολή προστίμων.
Ιβ) Επιστολή ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας για την κατάργηση του ΙΓΜΕ.
Ιγ) Επιστολή Χαρ. Βαρδάκα προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ για την τακτοποίηση – νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων των Δήμων, Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων και της Εκκλησίας.
Ιδ) Αποστολή από Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας παρατηρήσεων για το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και εξορθολογισμός διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης».
Ιε) Επιστολή – αίτηση Αθανασιάδη Αθανασίου για χορήγηση σχεδιαγράμματος για παλιότερη αίτηση πραγματογνωμοσύνης.
Ιστ) Επιστολή Ν.Ε. ΤΕΕ ν. Καστοριάς για ακύρωση ρυθμίσεων οφειλών ΔΟY και ΙΚΑ από τεχνικές εταιρίες.
ιζ) Δελτία τύπου (2) Συλλόγου Εργοληπτών Δυτικής Μακεδονίας για τη δημοπράτηση έργων από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης με το σύστημα μελέτης κατασκευής.
Ιη) Σχέδιο νόμου ΥΠΕΚΑ για αυθαίρετα
3. Αιτήσεις συναδέλφων για συμμετοχή τους σε ΜΕ.
4. Αίτηση Αθανασίας Ντούλια για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης σχετικά με το κόστος της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (αμοιβής και υλικών) για το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας της επί της εθνικής οδού Κοζάνης – Σερβίων.
5. Ορισμός εκπροσώπων ΤΕΕ/ΤΔΜ για τη Β’θμια επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού ελέγχου στη Δ/νση Περιβάλλοντος Δυτ. Μακεδονίας (ΠΕΧΩ) της Αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.
6. Συζήτηση για τον τοπικό πόρο με μέλη του ΔΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κοζάνης.
7. Έγκριση δαπανών.

Ο Πρόεδρος

Δ. Μαυροματίδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Ανοικτή επιστολή για τα σενάρια περί πώλησης μονάδων

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς Υπουργό ΠΕΚΑ Κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Ημερ: 29/08/2011
Θέμα: Σενάρια περί πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Χθες ήταν ο ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα, σήμερα ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, προχθές η Μελίτη. Αύριο τι; Ποια άλλη μονάδα της περιοχής μας θα πωλείται ή… μήπως πρόκειται να ακούσουμε και κάτι για πώληση στη Μεγαλόπολη;
Κύριε Υπουργέ
Δυστυχώς διανύουμε μία περίοδο που οι εξελίξεις στα θέματα της ΔΕΗ είναι τόσο καταιγιστικές, σημαντικές και κρίσιμες που θα έλεγε κανείς ότι απαιτούνται βιονικές δυνάμεις για να παρακολουθήσει κανείς τα τεκταινόμενα. Όμως, τις ίδιες ακριβώς δυνάμεις φαίνεται πως θα πρέπει να διαθέτει προκειμένου να ¨κρατήσει έναν λογαριασμό¨ από όλα όσα καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητες. Άρθρα, ρεπορτάζ, σχόλια, τοποθετήσεις που βασίζονται σε «καλά πληροφορημένες πηγές», σε «υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου», σε «κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες» και που τη μία πωλούν την τάδε μονάδα, την άλλη πωλούν τη άλλη μονάδα και η ιστορία πάει λέγοντας.
Την ώρα που κρίνεται το μέλλον της ΔΕΗ (και όπως αντιλαμβάνεστε στο όνομά αυτής, κρίνονται και πολλά άλλα πράγματα όπως είναι το μέλλον και οι προοπτικές του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου), την ώρα που η κατάσταση της Εθνικής μας Οικονομίας εξαρτάται άμεσα από τις καθημερινές εξελίξεις στα ενεργειακά (και υφίσταται διαρκώς τις αρνητικές συνέπειες αυτών), αυτή λοιπόν την ώρα που όλοι περιμένουν από επίσημα χείλη μία θέση σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, αντί αυτού έρχονται αντιμέτωποι με νέα σενάρια, νέες υποθέσεις και ενδεχόμενα.
Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι την αγωνία και την ανησυχία του κόσμου δεν τη συμμερίζεται κανένας. Αντίθετα οι «πηγές» φροντίζουν να κρατούν καλά ενημερωμένο τον τάδε ή το δείνα δημοσιογράφο ή παράγοντα με αποτέλεσμα η σύγχυση και η αγωνία να μεγαλώνουν. Μη ξεχνάτε όμως κ. Παπακωνσταντίνου ότι μαζί με αυτά μεγαλώνουν και το μένος και η αγανάκτηση του κόσμου.
Κύριε Υπουργέ
Πριν από λίγο καιρό δηλώνατε ότι «δεν έχω σταματήσει να μιλάω με συμπατριώτες μου από την Κοζάνη και αν χρειαζόταν θα μπορούσα να εξηγήσω σε όλους κάθε απόφαση που έχει παρθεί από την κυβέρνηση. Η ζωή στην Κοζάνη ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει στο ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ». Δυστυχώς η προσωπική σας εκτίμηση διαφέρει παρασάγγης από τη θέση της τοπικής κοινωνίας και μάλλον πλανάστε αν νομίζεται ότι ΔΕ χρειάζεται να δώσετε εξηγήσεις. Ιδού η Ρόδος λοιπόν.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ήδη σας έχει προσκαλέσει να είστε ο κεντρικός εισηγητής της ημερίδας που διοργανώνει στις 9 Σεπτεμβρίου με θέμα «Παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες – οι εξελίξεις στη ΔΕΗ Α.Ε. μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου».
Εκτιμούμε ότι η πρόσκληση αυτή αποτελεί παράλληλα και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσετε επιτέλους τις απαντήσεις που ζητά η τοπική κοινωνία, πρωτίστως.
Το συνδικάτο έχει εκφραστεί. Οι θέσεις του είναι διαχρονικές, σαφείς και αταλάντευτες. κ. Υπουργέ, σας προκαλούμε να ξεκαθαρίσετε μία και καλή ποια είναι τα αληθινά σενάρια.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Γιώργος Αδαμίδης Κων/νος Βασιλειάδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νόμος για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογοναθράκων και άλλες ρυθμίσεις

klik για να κατεβάσετε το Νόμο 4001/2011: "Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογοναθράκων και άλλες ρυθμίσεις"

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

"Project Helios" : 10.000 MW σε 200.000 στρέμματα, για δημιουργία μέχρι... 60.000 θέσεων εργασίας !

Από το energypress.gr...

Παραγωγή χιλιάδων μεγαβάτ από φωτοβολταικά και ηλιοθερμικά πάρκα, που θα αναπτυχθούν σε 200.000 στρέμματα «καθαρής» δημόσιας γης απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, δημιουργώντας σε βάθος χρόνου μέχρι και 60.000 θέσεις εργασίας, προβλέπει το επιχειρηματικό πλάνο «Project Helios», όπως ονομάζεται το μεγαλόπνοο σχέδιο εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα στη Γερμανία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αρχές Σεπτεμβρίου η β’ φάση για το φωτοβολταικό της Κοζάνης

Από το energypress.gr...

Εντός των επόμενων εβδομάδων δημοσιεύεται η β’ φάση του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο φωτοβολταικό έργο στον κόσμο, αυτό της ΔΕΗ στη Κοζάνη, ισχύος 200 MW, και κόστους άνω των 500 εκατ. ευρώ, που θα γίνει με διαδικασίες fast track.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Λιγνιτικές μονάδες στο σφυρί


Αναδημοσίευση: Βήμα της Κυριακής

Την πώληση λιγνιτικών µονάδων της ∆ΕΗ περιλαµβάνει η πρόταση της κυβέρνησης για το άνοιγµα της αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες, το οποίο θα οδηγήσει στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισµού.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Κινητοποίηση στον Πολύμυλο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προσκαλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί στον κόμβο της Εγνατίας Οδού, στα διόδια Πολυμύλου
Για μία ακόμα φορά το σωματείο βγαίνει στο δρόμο διεκδικώντας εξυγίανση του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ έτσι ώστε οι χιλιάδες συμβεβλημένοι με το ΤΑΥΤΕΚΩ/ΔΕΗ να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ο αγώνας θα σταματήσει μόνον όταν παύσει η αδιαφορία των υπευθύνων και όταν αποδοθούν τα αυτονόητα στους ασφαλισμένους



Γραφείο Τύπου

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΕΡΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΚΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό συναντήθηκε η σήμερα ΔΑΚΕ του ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της και την κατάθεση απόψεων και θέσεων.
Στην πολύωρη συζήτηση αναπτύχθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την επιχείρηση , τους εργαζόμενους και την περιοχή.
Συζητήθηκαν εκτενώς
- οι τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια
- οι πιέσεις από την Τρόικα και την Κομισιόν για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ
- ο ρόλος και το μέλλον των εργαζόμενων της ΔΕΗ
- οι εξελίξεις των διεργασιών για την μονάδας Πτολεμαΐδα V
- εργασιακά ζητήματα και θέματα ασφάλειας

Η ΔΑΚΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ κατέθεσε στον κ. Ζερβό την σταθερή της άποψη ότι, δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα σενάριο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, παρά τα αυξανόμενα και έντονα προβαλλόμενα σενάρια που εύκολα συζητιούνται στους κύκλους της κυβέρνησης και μεταφέρονται από κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος άκουσε και συζήτησε τις απόψεις της ΔΑΚΕ, δήλωσε πως ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και ότι θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για το συμφέρον της επιχείρησης.


κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι τη Δευτέρα 29/08/2011 στις 08:00 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από το πρωί της ίδιας μέρας να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανακυκλώνουμε σκουπίδια για... τα σκουπίδια

Του Παν. Μπουγάνη, από την Ελευθεροτυπία...

Ελλιπής και πανάκριβη η παραγωγή απορριμματογενών καυσίμων όπως το RDF ή το SRF στην Ελλάδα
Ποιο το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων της σκουπιδοχώρας, garbage-land αγγλιστί;

Οταν σ' όλη την Ευρώπη γίνεται διαλογή στην πηγή των οργανικών, στην Ελλάδα διαχωρίζονται μόνο χαρτί, πλαστικό και μέταλλο (και όχι παντού). Οταν σ' όλη την Ευρώπη γίνεται διαλογή στην πηγή των οργανικών, στην Ελλάδα διαχωρίζονται μόνο χαρτί, πλαστικό και μέταλλο (και όχι παντού). Θα τα πετάμε όλα μαζί, μετά θα πηγαίνουν σε εργοστάσια επιχειρήσεων σαν του ομίλου Μπόμπολα και στη συνέχεια το απορριμματογενές καύσιμο (RDF ή SRF) το οποίο θα παράγουν θα καταλήγει στη χωματερή χωρίς να χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας!

Και καμιά δεκαριά χρόνια αργότερα τα τότε κυβερνητικά στελέχη θα πουν στους έλληνες υπηκόους πως -λόγω λαθών στον αρχικό σχεδιασμό- είναι αναπόφευκτη η δημιουργία πανάκριβων ειδικών μονάδων αποτέφρωσης των εν λόγω ανακυκλώσιμων υλικών.

Οι επιστήμονες πάντως είχαν προειδοποιήσει. Τον Φεβρουάριο του 2010 σε ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων οι καθηγητές στο ΑΠΘ Αβραάμ Καραγιαννίδης και Ελευθέριος Ιακώβου ρωτούσαν αν «αξίζει τον "κόπο" να δημιουργηθούν πρώτα εργοστάσια μηχανικής βιολογικής ανακύκλωσης και μετά μονάδες μαζικής καύσης για την αποτέφρωση των RDF/SRF, επειδή έχει υπερεκτιμηθεί η πιθανή ζήτηση από τις βιομηχανίες».

Παράλληλα εξήγησαν πως «στη Γερμανία οι παραγόμενες ποσότητες RDF και SRF είναι μεγαλύτερες από τις ζητούμενες και προς το παρόν "αποθηκεύονται" μέχρι να κατασκευαστούν νέες μονάδες μαζικής καύσης για την αποτέφρωσή τους». Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όμως, η Γερμανία δεν πρόκειται να βασίσει το σύνολο της διαχείρισης των σκουπιδιών της στη μηχανική βιολογική επεξεργασία, πόσω μάλλον στη βιολογική ξήρανση.

Εκεί ο κεντρικός άξονας είναι η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή (με ξεχωριστό κάδο για τα οργανικά), η κομποστοποίηση και η καύση. Εδώ, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν βρίσκουν έναν μπλε κάδο στον δρόμο που μένουν, αλλά η πολιτεία ετοιμάζει τη δημιουργία εργοστασίου βιολογικής ξήρανσης στα Ανω Λιόσια, δυναμικότητας 700.000 τόνων που θα παράγει το λιγότερο 250.000 τόνους RDF τον χρόνο.

Θα καταλήξει και αυτό στη χωματερή; Σε μία ακόμη επιστημονική μελέτη -αυτή τη φορά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)- μαθαίνουμε πώς «σε περίπτωση παραγωγής RDF, τα ζυμώσιμα υλικά οδηγούνται προς κομποστοποίηση, αλλά λόγω της κακής ποιότητάς του, καθώς προέρχεται από σύμμεικτα απόβλητα, δεν έχει εμπορική αξία και καταλήγει να διατίθεται σε ΧΥΤΑ».

Η έρευνα του ΤΕΕ παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2010 και ονομάζεται «Αξιοποίηση Αστικών Στερεών Αποβλήτων από την ενεργειακή σκοπιά και οι προοπτικές εφαρμογής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Η ομάδα εργασίας αποτελούνταν από τον χημικό μηχανικό Ι. Κατσανεβάκη και τους μηχανολόγους μηχανικούς Α. Μαλαμάκη, Γ. Περκουλίδη και Θ. Τσατσαρέλη.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως τα απορριμματογενή καύσιμα RDF (SRF στη βιολογική ξήρανση) «δεν μπορούν να απορροφηθούν εύκολα σε εγκαταστάσεις τσιμεντοβιομηχανιών ή λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού λόγω των απαιτούμενων αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών και τοπικών κοινωνικών αντιδράσεων, οπότε απαιτείται η κατασκευή μονάδων αποκλειστικής αποτέφρωσής τους».

Επίσης αναφέρουν πως μόνο σε Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία λειτουργούν μονάδες αποκλειστικής αποτέφρωσης RDF. Εγκαταστάσεις που στην Πορτογαλία κρίθηκαν απαραίτητες να κατασκευαστούν παράλληλα με τα εργοστάσια βιολογικής μηχανικής επεξεργασίας.

Στη μελέτη τονίζεται πως ένα δεύτερο μειονέκτημα της επιλογής της παραγωγής και αποτέφρωσης απορριμματογενών καυσίμων είναι το αυξημένο κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος των μονάδων. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία η παραγωγή του RDF δεν θα θεωρείται οικονομικά βιώσιμη χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις για τη λειτουργία της ή αν δεν καλύπτει το κόστος αυτό ο χρήστης των υπηρεσιών (ΟΤΑ, πολίτες και παραγωγοί).

Το σίγουρο είναι ότι θα ανέβει κατακόρυφα το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών (πάνω από τα 150 ευρώ ο τόνος). Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, μας λέει: «Πιθανόν να εξασθενίσει κι άλλο η ανακύκλωση που υπάρχει και να μην ξεκινήσει η -θεμελιώδους σημασίας- διαλογή στην πηγή των οργανικών που θεωρείται βασική προϋπόθεση για την παραγωγή βέλτιστης ποιότητας κομπόστ (για αγροτική χρήση βρώσιμων προϊόντων) και πάνω απ' όλα θα βοηθήσει σημαντικά στην καλή λειτουργία των εργοστασίων που υπάρχουν και αυτών που πρόκειται να δημιουργηθούν».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στο Τραπέζι η Πώληση 4 Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου-Δεν Αρκεί το Αμύνταιο

Με το πωλητήριο στα... σαπάκια του ΑΗΣ Αμυνταίου, δεν πείθονται ούτε οι εν δυνάμει αγοραστές ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι τροϊκανοί ότι μπορούν να ανοίξουν οι αγορές ηλεκτρισμού και λιγνίτη.

Έτσι, στο τραπέζι τίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η πώληση των 4 μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που βγάζουν εκτός ΔΕΗ μεγαλύτερη ισχύ, έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής από το Αμύνταιο και, κυρίως, καλύτερες αποδόσεις.

Το μήνυμα αυτό παίρνει, με βάση όλες τις πηγές, το επιτελείο του υπουργού ΠΕΚΑ, που στο πλαίσιο των κινήσεων που κάνει για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Ε.Ε., του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, προτείνει την πώληση των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου με ισχύ περίπου 540 μεγαβάτ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μηχανισμών ανταλλαγής ενέργειας (swaps).

Oι λόγοι είναι αντικειμενικοί, οικονομικοί και τεχνικοί, και από αυτούς οι τελευταίοι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί προσδιορίζουν εν πολλοίς και τα αποτελέσματα των όποιων λύσεων προωθηθούν (βλ. και σχόλιο στον Χαμαιλέοντα).

Ειδικότερα, η λύση της πώλησης του ΑΗΣ του Αμυνταίου με τις δύο πεπαλαιωμένες μονάδες δεν προσφέρει ελκυστικό πακέτο για να λειτουργήσει κάποιος ανταγωνιστικά στην αγορά, εξαιτίας τόσο του μικρού μεγέθους ισχύος όσο και:

* Του μικρού περιθωρίου ζωής των μονάδων (2018).

* Του ότι για τη συνέχιση της λειτουργίας πέραν του 2018, με ανώτατο όριο 8 - 10 χρόνια, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις βελτίωσης της απόδοσης και για την αποθείωση των καυσαερίων, με μεγαλύτερη μείωση της αποδιδόμενης ισχύος (απώλεια 20 μεγαβάτ για τη λειτουργία της αποθείωσης).

* Της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων των εκπομπών μετά το 2013, το οποίο θα επιβαρύνει το τελικό κόστος παραγόμενης μεγαβατώρας, ιδίως σε μονάδες χαμηλής απόδοσης όπως αυτές του Αμυνταίου.

Εν ολίγοις, ακόμη και αν δεχτεί να αγοράσει κάποιος τον ΑΗΣ Αμυνταίου, το έσοδο για τη ΔΕΗ θα είναι πολύ μικρό, καθώς ο επενδυτής είτε θα κάνει business plan χωρίς επενδύσεις για το πολύ μικρό υπόλοιπο λειτουργίας των μονάδων, είτε θα πρέπει ο ίδιος να κάνει επενδύσεις ύψους 150 - 180 εκατομμυρίων (αποθείωση, βελτίωση της απόδοσης), τις οποίες θα πρέπει να ανακτήσει συν το περιθώριο κέρδους σε χρονικό διάστημα 8 - 10 χρόνων, και σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες και ρίσκα.

Έτσι, με την πώληση του ΑΗΣ Αμυνταίου επιτυγχάνεται μόνο εν μέρει ο στόχος του ανοίγματος της αγοράς, αλλά ο άλλος στόχος, δηλαδή η αποκόμιση οικονομικού οφέλους εκ μέρους της ΔΕΗ δεν επιτυγχάνεται, παρότι η ΔΕΗ τον έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για τη χρηματοδότηση των δικών της επενδύσεων.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι για να εισέλθουν στην ελληνική αγορά με όρους ανταγωνιστικούς ενδιαφέρονται πρωτίστως για ένα πορτοφόλιο ισχύος παρεμφερές με αυτό της ΔΕΗ. Θα πρέπει, δηλαδή, εκτός από λιγνιτικές μονάδες, θα πρέπει να περιλαμβάνονται και υδροηλεκτρικές, ιδίως αν πρόκειται να αντισταθμιστούν τα μειονεκτήματα ενός ΑΗΣ όπως του Αμυνταίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, αυτό που έχει αρχίσει να συζητείται, με προτροπή των τροϊκανών, είναι η πώληση των 4 (1 - 4) από τις 5 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το πακέτο αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη ελκυστικότητα λόγω:

* Μεγαλύτερης ισχύος των μονάδων, που ανέρχεται σε 1.220 μεγαβάτ.

* Χρόνου ζωής, που επεκτείνεται μέχρι το 2021 χωρίς επενδύσεις.

* Της καλύτερης κατάστασης και της βελτιωμένης απόδοσης των μονάδων, έναντι αυτών του ΑΗΣ Αμυνταίου, έπειτα από αναβαθμίσεις που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

* Επίτευξης πολύ μεγαλύτερου τιμήματος υπέρ της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα προσεγγίζεται και εξετάζεται από τις δύο πλευρές (ΥΠΕΚΑ, Επιτροπή - τροϊκανοί) σε συνάρτηση με τη διαθεσιμότητα των ορυχείων λιγνίτη και την πρόσβαση σε αυτά ανεξάρτητων παραγωγών (Βεύη κ.ά.), ιδίως όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μη άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.

Μέχρι στιγμής, η ελληνική πλευρά κερδίζει στα σημεία, καθώς με την ανοχή της Επιτροπής έχει κερδίσει έναν χρόνο (13 μήνες, για την ακρίβεια) χωρίς να κάνει τίποτε ουσιαστικά για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και την πρόσβαση τρίτων (πέραν της ΔΕΗ) στα δημόσια λιγνιτωρυχεία.

Εάν περάσει η πρόταση του ΥΠΕΚΑ και γίνει δεκτή η πρόταση για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, τότε αισίως θα περάσει ακόμη ένας χρόνος με διαγωνισμούς και σχετικές διαδικασίες και μέχρι τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, ή ποιος θα είναι κυβέρνηση ή υπουργός ΠΕΚΑ. Εάν αυξηθούν οι πιέσεις για διαμόρφωση νέου πακέτου μονάδων προς πώληση, και σε αυτήν την περίπτωση η κατάληξη σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερήσει αρκετά, ενώ πάντα υπάρχει η οπισθοφυλακή της ΓΕΝΟΠ.

Aπο το energia.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ : Η ΚΑΛΗ ΜΑΣ …. ΑΓΕΛΑΔΑ

Άρθρο του Μιχάλη Ραμπίδη τ. μέλους Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 25-8-2011

Με εντολή του ΥΠΕΚΑ κ Γ. Παπακωνσταντίνου ο Γεν. Δ/ντής εμπορίας της ΔΕΗ κ. Λ. Καραλάζος εντέλει τους ‘’εισπράκτορές’’ του να δείξουν ευαισθησία & κατανόηση στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους ιδιώτες εμπόρους Η/Ε τους άφησε όπως πάντα ήσυχους και ασυμμάζευτους.
Από τη 10ετία του 1950 η Ελλάδα απέκτησε μια καλή <<αγελάδα>> που με το γάλα της έθρεψε και μεγάλωσε πολλά Ελληνόπουλα … Μια ΔΕΗ που παρήγαγε φτηνή ενέργεια και την διένειμε φωτίζοντας και τα πλέον απομεμακρυσμένα χωριά της πατρίδας μας, προφανώς με ζημία, ανταποκρινόμενη σχεδόν πάντα στις υποχρεώσεις κοινής ωφέλειας και στην ανάπτυξη της χώρας.
Αξίζει προσοχής πως ο επιχειρηματίας ‘’γαλατάς’’ πουλούσε το εμπόρευμα μέχρι το 2011: Tα εμπορικά και επαγγελματικά τιμολόγια (η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας), όπως κι αυτά που αφορούν τις υψηλές οικιακές καταναλώσεις, τα τιμολογεί μέχρι αρχές του 2011 με υψηλές τιμές για να επιδοτήσει μέσω αυτών τα υπόλοιπα τιμολόγια, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής. Δηλαδή νοικοκυριά με κατανάλωση πάνω από 3.000 kw/4μηνο (η μέση κατανάλωση είναι στην Ελλάδα 1.000 kw/4μηνο) τιμολογούνταν 168,5 ΕΥΡΩ τη μεγαβατώρα, οι επαγγελματίες χαμηλής τάσης 154,3 ΕΥΡΩ τη μεγαβατώρα. Αγρότες 47,3 Ε/mw τη χαμηλή τάση και 40,4 τη μεσαία τάση. Οι βιομηχανικοί πελάτες τιμολογούνταν 61,9 ΕΥΡΩ τη μεγαβατώρα. Οι πρώτοι επιδοτούσαν τους τελευταίους από τους οποίους η ΔΕΗ έμπαινε μέσα.
Παρά του ότι η αγορά Η/Ε άνοιξε από το 2001 οι ιδιώτες μπήκαν στην εμπορία ηλεκτρισμού παράλληλα με την οικονομική κρίση. Τότε που η κατανάλωση Η/Ε μειώθηκε , είχαν την δυνατότητα επιλέγοντας χαμηλές τιμές καυσίμων να επιτυγχάνουν χαμηλό κόστος απόκτησης Η/Ε και η συγκυρία αυτή διαμόρφωσε την Οριακή Τιμή Συστήματος στα χαμηλά. Με εκπτώσεις έως και 15% μπήκαν στα τιμολόγια-φιλέτα που αριθμούν 430.000 χιλ. νοικοκυριά με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KW/4μηνο και σε 800.000 χιλ μικρομεσαίες & μεγάλες επιχειρήσεις συνολικά.
Νέα ώθηση για μεγαλύτερα κέρδη και λιγότερη φτηνή για το λαό Η/Ε προβλέπει φυσικά και το μνημόνιο με την τρόικα. Συγκεκριμένα προβλέπει αυξήσεις στο ρεύμα από το 2011 έως το 2013 (επιθυμούσαν αυξήσεις μια κι έξω) ‘’ώστε να αντανακλούν στο πραγματικό κόστος’’ όπως αναφέρεται.
Από τη μια έχουμε θεσμοθετημένες αποφάσεις και παρεμβάσεις της ΡΑΕ με ολοφάνερες στρεβλώσεις που ευνοούν τους ιδιώτες και υποχρεώνουν τη ΔΕΗ σε ετήσιες απώλειες μεριδίου της αγοράς στο 4,7% συνολικά και στο 16,6% στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο (φιλέτο), με εκτιμώμενη απώλεια εσόδων για τη ΔΕΗ που ξεπερνά ετησίως τα 80 εκ Ε.
Από την άλλη η κυβέρνηση και οι υπουργοί της που βιάζονται να ξεπουλήσουν Ορυχεία και Μονάδες Παραγωγής της ΔΕΗ και το 17% της εταιρίας, προστρέχουν και της επιβάλλουν όρους κοινωνικής συμπεριφοράς, σαν να είναι κρατικό μονοπώλιο.
Σκοπεύετε να ζητήσετε και από τους ιδιώτες εμπόρους λιανικής να εφαρμόσουν την ίδια κοινωνική συμπεριφορά με τους 200.000 χιλ απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις;
Εσείς κ Κυρατσάκη Δ. θα προσφύγετε ξανά στην επιτροπή ανταγωνισμού και γι’ αυτή τη στρέβλωση του κ Καραλάζου;
Κύριοι της υπό προθεσμία κυβέρνησης, θα ζητήσετε και από τους Γερμανούς του ΟΤΕ να εφαρμόσουν κοινωνική πολιτική;
Μήπως περιμένει το ΥΠΕΚΑ τους Μυτιληναίους, Κοπελούζους, Μελισσανίδηδες, Κυρατσάκιδες, Βέλγους-Τούρκους, Ελβετούς κλπ να συμπεριφερθούν στους ανήμπορους να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής κατανάλωσης και μετά τις 85 ημέρες καθυστέρησης, με ευαισθησία & κατανόηση;
Μήπως ευελπιστεί ο ΓΑΠ ότι οι μεγαλοκαρχαρίες Έλληνες βιομήχανοι και Τραπεζίτες θα ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να τους φορολογήσει, όπως το έπραξαν οι ομόλογοί τους Ιταλοί & Γάλλοι;
Οι Έλληνες πάντως δεν ελπίζουν σ’ αυτούς που σκανδαλωδώς ευεργετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, σ’ αυτούς που μάζεψαν επιχειρηματικές δράσεις και χρήματα και την ‘’έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια’’ στις Ελβετικές οάσεις.
‘’Σύντροφε πρόεδρε, είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, απευθυνόμενος στον ΓΑΠ και προσθέτω εγώ και όλοι οι πρόθυμοι της βουλής: δεν πουλάς την κότα που κάνει χρυσά αυγά’’, όταν μάλιστα εξωανταγωνιστικά την χρησιμοποιείς για ζημιογόνες ρυθμίσεις και κοινωνικές παροχές.
ΣΗΜ: Η δ/ση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει ιερό χρέος, όπως οι προκάτοχες διοικήσεις έπραξαν, να έχει σε πρώτη προτεραιότητα το ‘’ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ’’. Με βάση τα αποτελέσματα, κρίνεται ως ανεπαρκέστατη η παρέμβασή της Ομοσπονδίας ως τώρα, με επακόλουθο την παντελή εγκατάλειψη εργαζόμενων και συνταξιούχων. Εκτός κι αν το νέο δόγμα <<Φωτόπουλου>> επαφίεται στη δυναμική αγωνιστική δράση της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ή στον πατριωτισμό της κυβέρνησης ……..

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

"Project Helios": πως θα χρηματοδοτηθεί το mega ελληνο-γερμανικό φωτοβαλταικό σχέδιο..

Από το energypress.gr...
Ένα mega project, ίσως το μεγαλύτερο που έχει ποτέ σχεδιαστεί στην Ελλάδα, όχι μόνο στην ενέργεια αλλά σε κάθε τομέα της οικονομίας, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, και το οποίο πρόκειται να δημιουργήσει πολλές χιλιάδες θέσεων εργασίας, βρίσκεται στα σκαριά.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σύσταση συμβουλίων Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος

Από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τη σύσταση Συμβουλίων Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) σε κάθε μια από τις εννέα ηπειρωτικές περιφέρειες, πλην της Αττικής, καθώς και σε κάθε περιφερειακή ενότητα των τεσσάρων νησιωτικών περιφερειών της χώρας, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη ρύθμιση αυθαιρέτων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η άσκηση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων, που απονεμήθηκαν στις Περιφέρειες και τις νέες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, προϋποθέτει τη συγκρότηση νέων συλλογικών γνωμοδοτικών οργάνων, τα οποία θα γνωμοδοτούν, προκειμένου να εκδίδονται οι σχετικές διοικητικές πράξεις.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι η διαδικασία καθορισμού των χώρων που εξομοιώνονται με ζώνη λιμένα δεν εμποδίζεται από την ύπαρξη στους χώρους αυτούς, έργων που εξυπηρετούν, βιομηχανικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς ή άλλου είδους σκοπούς, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και έχουν κατασκευασθεί από φορείς του Δημοσίου, χωρίς άδεια ή με υπέρβαση αυτής, πριν την ισχύ του Ν. 2971/2001.

Προτείνεται, επίσης, η ανασύσταση της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων για την εκπροσώπηση των υπουργείων που προέκυψαν μετά τη συγχώνευση ή ανασύστασή τους.

Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει τη σύσταση πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου σε κάθε Δήμο που διαθέτει πολεοδομική υπηρεσία.

Αυξάνεται επίσης κατά έξι ακόμη μήνες η προβλεπόμενη προθεσμία των έξι μηνών του Ν. 2831/2000, για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι στις πολεοδομικές υπηρεσίες πριν την 1.10.2010, μόνον ως προς την εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου 31.8.2011

Σας καλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης) με θέμα:
Θέμα 1ο: Κατάργηση ΕΡΑ Δυτικής Μακεδονίας – Λήψη απόφασης.

Εισηγητής: ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Δακής.

Θέμα 2ο: Παραίτηση από του δικαιώματος εισπράξεως ποσοστού 20%, εκ του τιμήματος
της πώλησης οικοπεδικής έκτασης εντός του ΒΙΠΑ Καστοριάς.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, κ. Δημήτριος Σαββόπουλος.

Θέμα 3ο: Συγκρότηση Πειθαρχικού Συμβουλίου επιβολής κυρώσεων σε φορείς παροχής
συγκοινωνιακού έργου και σε ιδιοκτήτες λεωφορείων

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, κ. Δημήτριος Σαββόπουλος.

Θέμα 4ο: Γνωμοδότηση για την τροποποίηση της Μ.Π.Ε., για τη βελτίωση του
1ου υποτμήματος (ΤΕΙ – Χιονοδρομικό) του τμήματος Φλώρινα – Ανταρκτικό –
Πρέσπες του δυτικού οδικού άξονα ορεινής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, κ. Δημήτριος Ηλιάδης.

Θέμα 5ο: Γνωμοδότηση για τη M.Π.Ε. του έργου: «Ανόρυξη δύο υδρευτικών γεωτρήσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Πτολεμαϊδας (ΔΕΥΑΠ) στο με αρ. 4 αγροτεμάχιο στη θέση Δεξαμενή της κτηματικής περιοχής Δ.Ε Πτολεμαϊδας του Δ. Εορδαίας, στην Π.Ε. Κοζάνης της Π.Δ.Μ.».

Εισηγητής: ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Περ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού,
κ. Δημήτριος Αλβανός.

Θέμα 6ο: Γνωμοδότηση για τη M.Π.Ε. του έργου: «Πεδίο απογείωσης – προσγείωσης
υπερελαφρών αεροσκαφών αερολεσχών, στην κτηματική περιοχή της Τ.Κ. Ολυμπιάδας της Δ.Ε. Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Εισηγητής: ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Περ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού,
κ. Δημήτριος Αλβανός.

Θέμα 7ο: Γνωμοδότηση για τη M.Π.Ε. του έργου: «Εγκατάσταση διασυνδεδεμένου
φωτοβολταικού σταθμού ισχύος 15MWp, στη θέση «Παλιάμπελα», εντός των
Διοικητικών ορίων της Τ.Κ. Αγίου Χριστοφόρου, της Δ.Ε. Αγίας Παρασκευής
του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στην Περιφέρεια
Δυτικής Μακεδονίας της εταιρείας «ΗΛΙΑΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ενα Α.Ε.»».

Εισηγητής: ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Περ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού,
κ. Δημήτριος Αλβανός.

Θέμα 8ο: Γνωμοδότηση για τη M.Π.Ε. του έργου: «Εγκατάσταση διασυνδεδεμένου
φωτοβολταικού σταθμού ισχύος 15MWp, στη θέση «Ξηροπόταμος», εντός των Διοικητικών ορίων της Τ.Κ. Πτελεώνα, της Δ.Ε. Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας της Π. Ε. Κοζάνης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας της εταιρείας «ΗΛΙΑΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΥΟ Α.Ε.»».

Εισηγητής: ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Περ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού,
κ. Δημήτριος Αλβανός.

Θέμα 9ο: Γνωμοδότηση για τη M.Π.Ε. του έργου: «Τουριστική αξιοποίηση πρώην
οικισμού ΔΕΗ στα Ίμερα (PESCA) στην Τοπική Κοινότητα Ιμέρων της Δημοτικής Ενότητας Σερβίων – Βελβεντού, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Εισηγητής: ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Περ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού,
κ. Δημήτριος Αλβανός.

Θέμα 10ο: Γνωμοδότηση για τη M.Π.Ε. του έργου: «Μελέτη Βελτίωσης της Επ. Οδού 14
τμήμα Λιβαδοτόπι – Γιαννοχώρι – Μανόπυλο – Τρίλοφος και της διαδημοτικής οδού Μoνόπυλο – Καλή Βρύση, στις βόρειες πλαγιές του όρους Γράμμου στην Π.Ε. Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, κ. Δημήτριος Σαββόπουλος.

Θέμα 11ο: Γνωμοδότηση για τη M.Π.Ε. του έργου: «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής
ενέργειας από Φ/Β τόξα ισχύος 5.00 MW και τα συνοδά αυτής έργα, της εταιρείας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ε.Π.Ε.» στη θέση «Κολοκυθάκι» (εκτός σχεδίου) της Τοπικής Κοινότητας Κνίδης της Δημοτικής Ενότητας Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών, στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Γρεβενών, κ. Γεώργιος Δασταμάνης.

Θέμα 12ο: Αίτημα εξαίρεσης του Κέντρου Περιβάλλοντος από το άρθρο 199ν.3852/2010.

Εισηγήτρια: η Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, κα Κυριακή Αποστολίδου.

Θέμα 13ο: Έγκριση σύναψης και σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης του άρθρου 22, του Ν.3614/2007 μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς) και του Δήμου Νεστορίου για την υλοποίησης έργου ΕΣΠΑ.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, κ. Δημήτριος Σαββόπουλος.

Θέμα 14ο: Έγκριση όρων Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής
Μακεδονίας (Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς) και του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, κ. Δημήτριος Σαββόπουλος.

Θέμα 15ο: Τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Πρώην Νομαρχιακής
Αυτοδιοίκησης Καστοριάς και νυν Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς για την ανάπτυξη διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας με «Συγκρότημα Αξονικού Τομογράφου 16 τόμων (Μulti – Slice)».

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, κ. Δημήτριος Σαββόπουλος.

Θέμα 16ο: Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΑΝΚΟ Α.Ε., που αφορά το: «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Ιωάννης Σόκουτης.

Θέμα 17ο: Πρόσληψη Εποχιακού Προσωπικού.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, κ. Δημήτριος Ηλιάδης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. για τα φωτοβολταϊκά

Την άμεση ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων όλων των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά, καθώς και όλων των γραμμών της ΔΕΗ με τις δυνατότητες χωρητικότητας τους σε νέες μονάδες ΑΠΕ, ζήτησε με επιστολή του από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
Στην επιστολή γίνεται αναφορά τόσο στην ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας και αντικειμενικότητας στην προτεραιότητα των αιτήσεων που ικανοποιούνται όσο και στην ανάγκη διευκολύνσεων του κοινοβουλευτικού έργου των βουλευτών όλων των κομμάτων, προκειμένου να ενημερώνουν με αξιοπιστία τους πολίτες της περιφέρειας τους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΟΡΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ


Απαιτώντας για μια ακόμη φορά από την πολιτική ηγεσία να πράξει τα αυτονόητα, το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ καλεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9 το πρωί της Δευτέρας 29 Αυγούστου 2011, στον κόμβο της Εγνατίας Οδού στο σημείο των διοδίων Πολυμύλου.
Το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους –ακόμα και στις βασικές τους ανάγκες- υποβάλλοντάς τους σε συνεχείς δοκιμασίες και ταλαιπωρία.
Εκατοντάδες ασθενείς (ασφαλισμένοι της ΔΕΗ), με χρόνιες και βαριές παθήσεις, στερούνται θεραπειών και φαρμάκων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους. Ιατρεία παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν.
● Οι υπεύθυνοι αδιαφορούν
● Τα προβλήματα μεγαλώνουν
● Ο ασφαλιστικός μας φορέας είναι βαριά ασθενής
● Ο κόσμος ταλαιπωρείται.
Επιτέλους είναι ώρα κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα αυτονόητα.
Εξυγίανση του ΤΑΥΤΕΚΩ τώρα με άμεση καταβολή εξολοκλήρου του Πάγιου Πόρου για την κάλυψη των αναγκών όλων των ασφαλισμένων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΠΟΛΥΜΥΛΟΥ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
γιατί
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στέλνει... δικηγόρους η ΓΕΝΟΠ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Στον αέρα απειλεί να τινάξει η ΓΕΝΟΠ το σχέδιο Παπακωνσταντίνου για άμεση πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι τελικά οι προς πώληση μονάδες. Τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει το συνδικάτο είναι νομικά και θα αφορούν τα δικαιώματα που υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι ότι έχουν επί της περιουσίας της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης σε αυτήν της περιουσίας του ασφαλιστικού τους φορέα. Όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, η ίδια η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει ότι η ασφαλιστική περιουσία είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΕΝΟΠ συνεργάζεται πλέον με ένα από τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία της χώρας, γνωστό και στο εξωτερικό, (για πολύ «βαριές υπογραφές» κάνουν λόγο οι γνωρίζοντες) προκειμένου μέσα στις επόμενες δύο – τρείς εβδομάδες να καταθέσει αγωγές, προσφυγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά του ελληνικού δημοσίου και της ίδιας της ΔΕΗ. Οι νομικές αυτές κινήσεις θα αφορούν τη διασφάλιση του πάγιου πόρου, την κατοχύρωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα και την προστασία από μέτρα ιδιωτικοποίησης και σκοπεύουν στην πραγματικότητα να μπλοκάρουν κάθε δυνατότητα χειρισμών από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου ειδικά στο θέμα της πώλησης μονάδων. Σε κάθε περίπτωση η ΓΕΝΟΠ ελπίζει ότι θα τινάξει στον αέρα το χρονικό προγραμματισμό του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος (απέναντι στην Κομισιόν αλλά και στην τρόικα) να προχωρήσει άμεσα σε ένα σχέδιο που να δίνει σε ιδιώτες πρόσβαση στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.

Εάν θέλουν να ανοίξουν την αγορά λιγνίτη, μία είναι η αποδεκτή πρόταση λένε από τη ΓΕΝΟΠ: Να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Ελασσόνας και της Δράμας και εκεί, εάν θέλουν οι ιδιώτες, να φτιάξουν ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.

Παράλληλα το συνδικάτο προετοιμάζεται και για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις και «συγκρούσεις».

Το τελευταίο διάστημα (ουσιαστικά από την ανάληψη του υπουργείου από τον κ. Παπακωνσταντίνου) η ΓΕΝΟΠ είχε χαμηλώσει εντυπωσιακά τους τόνους της κριτικής, παρά το γεγονός ότι ο νέος υπουργός είχε εξαρχής κάνει λόγο όχι μόνο για πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ αλλά και για πώληση μονάδων και θυγατρικών. Ο λόγος, όπως αφήνεται να εννοηθεί από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ήταν… σκοπιμότητας: Ήθελαν πρώτα να εξασφαλίσουν ότι στο ενεργειακό νομοσχέδιο θα περάσουν ευνοϊκά για τους εργαζόμενους τα εργασιακά θέματα που σχετίζονται με τις νέες θυγατρικές στους τομείς της μεταφοράς και της διανομής. Από τη στιγμή που κατάφεραν όσα επεδίωκαν και ο νόμος ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, οι συνδικαλιστές είναι και πάλι «επί των επάλξεων» και μάλιστα με λυμένα τα χέρια.

Αναδημοσίευση: energypress.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΓΕΝΟΠ: Τα χρηματιστηριακά παιχνίδια στη ΔΕΗ δεν θα περάσουν

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ

Τα γενικότερα χρηματιστηριακά παιχνίδια και οι μεθοδεύσεις για την απαξίωση και το ξεπούλημα της μεγαλύτερης επιχείρησης του Ελληνικού λαού για ένα πιάτο φακή δεν θα περάσουν .

Η αξία της ΔΕΗ είναι ανεκτίμητη και εδράζεται Α) στο γεγονός ότι είναι η επιχείρηση που αδιάκοπα 60 χρόνια τώρα προσφέρει το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε καταναλωτή και στην τελευταία γωνιά της χώρας στις πιο φθηνές τιμές της ΕΕ. Β) στο γεγονός του ότι φτιάχτηκε με το υστέρημα όλων των Ελλήνων και για να κτιστεί απαιτήθηκαν πολλές δεκάδες δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό

Όσοι πιθανά να ονειρεύονται ότι απαξιώνοντας την και κατρακυλώντας την μετοχή της στα "Τάρταρα" ότι θα αναπτύξουν τα βρώμικα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους σε βάρος της, και ότι θα την βάλουν στο χέρι, να ξέρουν ότι λάθος υπολογισμούς κάνουν.

Η ΔΕΗ δεν πουλιέται .

Η αξία της δεν είναι, η εικονική χρηματιστηριακή αξία.

Η αξία της αποτιμάται σε πολλές δεκάδες δισ.

Για όσους βιάζονται να αγοράσουν ή να πουλήσουν τους ρωτάμε:

Πέρα από όσα δαπανήθηκαν πόσες δεκάδες δισ. ευρώ θα χρειάζονταν για να κτιστεί η ΔΕΗ σήμερα;

Επειδή η απάντηση είναι δεκάδες δισ. καλά θα κάνουν να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να εγκαταλείψουν τα σχέδια αρπαγής.

Είμαστε εδώ και σας βλέπουμε.

Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ.

ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ .


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - ΚΗΕ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΑΥΤΕΚΩ

Θέμα: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΔΕΗ (ΤΑΥΤΕΚΩ)

κ. Υπουργέ
Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών, οχλήσεων, παρεμβάσεων και δράσεών μας σε ό,τι έχει να κάνει με την ελλιπή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μας φορέα, ΤΑΥΤΕΚΩ, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα, καθώς για μια ακόμη φορά, ως απάντηση στα αιτήματα/ζητήματα που θέσαμε, εισπράξαμε ΟΛΙΓΩΡΙΑ.
Είναι απαράδεκτο και ανήκουστο το γεγονός ότι τα προβλήματα που βιώνουν οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ αντί να εξομαλύνονται και με κάποιο τρόπο να επιλύονται, συνεχώς αυξάνονται και πληθύνονται.
Οι ασφαλισμένοι, δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε πως βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αυτή την ώρα στερούνται βασικών υπηρεσιών ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης.
Είναι απαράδεκτο, υποτιμητικό και εξευτελιστικό το γεγονός, ότι βαριά ασθενείς που χρίζουν άμεσων ιατρικών υπηρεσιών και σκευασμάτων, υποβάλλονται σε μια ανεκδιήγητη ταλαιπωρία, καθώς αυτή την ώρα έχει παύσει η χορήγηση φαρμάκων από τον ασφαλιστικό μας φορέα, κάτι που σημαίνει ότι αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις θεραπείες τους. Θεραπείες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή τους. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και για όσους προσπαθούν να εξυπηρετηθούν σε βασικές, καθημερινές τους ανάγκες.
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης –την οποία πολύ καλά γνωρίζετε- αποτελεί το γεγονός ότι ένα από τα πιο σύγχρονα μικροβιολογικά εργαστήρια, αυτό του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας, παρέμεινε κλειστό για δύο μήνες τουλάχιστον, καθώς δεν υπήρχαν στη διάθεση των εργαζομένων τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά και σκευάσματα. Υλικά που αδυνατούσε να χορηγήσει το ΤΑΥΤΕΚΩ, όπως αδυνατεί -σκανδαλωδώς και προκλητικώς- να φέρει εις πέρας και πλείστες άλλες αρμοδιότητές του.
Αποδέκτης καθημερινά πολλών παραπόνων από τους ασφαλισμένους των πολυϊατρείων, το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έκανε ένα βήμα μπροστά, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει την υπάρχουσα κατάσταση και προχώρησε στην παραγγελία, παραλαβή και παράδοση υλικών, απαραίτητων για να λειτουργήσει το μικροβιολογικό του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας για τουλάχιστον δύο μήνες.
Ως πότε όμως κύριε Υπουργέ. Ως πότε θα αναλαμβάνει κάποιος άλλος τον ρόλο και τις υποχρεώσεις του Υπουργείου σας. Ως πότε θα αγνοείτε το νόμο που ορίζει ότι ο πάγιος πόρος θα πρέπει να καταβάλλεται στο ΤΑΥΤΕΚΩ, χωρίς περικοπές, ώστε να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του.
Μάλλον θα ξεχνάτε κύριε Υπουργέ ότι στη συνάντησή μας τον περασμένο Μάιο, που πραγματοποιήθηκε στο υπό κατάληψη υπουργείο σας, παρουσία της ΓΕΝΟΠ, ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΤΕ πως θα μεριμνήσετε για την εξομάλυνση της κατάστασης.
Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε δεινή θέση και τα προβλήματά τους είναι πολλά και σοβαρά. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, αντί να βλέπουν τους υπεύθυνους να είναι συνεπείς στα αυτονόητα, το μόνο που βλέπουν είναι περισσότερα εμπόδια, περισσότερα προβλήματα, περισσότερη ταλαιπωρία.
κ. Υπουργέ
Ο κόμπος έφθασε στο χτένι, οι αντοχές εξαντλήθηκαν και τα περιθώρια στένεψαν ασφυκτικά.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ μαζί με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους έκαναν όση υπομονή μπορούσαν. Από εδώ και πέρα δεν μπορούμε παρά να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Οι δράσεις ξεκινούν δυναμικά και μαζικά, από τη Δευτέρα 29/8, γιατί για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΡΘΩΠΙΝΗ ΖΩΗ.



Για το Σωματείο Παραγωγής
Ηλεκτρικής Ενέργειας ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨


Ο Πρόεδρος Ο Γεν . Γραμματέας

Γιώργος Αδαμίδης Κωνσταντίνος Βασιλειάδης




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΑΧΙΝΙΔΗ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΑΥΤΕΚΩ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗ
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πώληση κι άλλων λιγνιτικών μονάδων ζητούν οι Βρυξέλλες, εμπόδια συναντά η πρόταση Παπακωσταντίνου...

Από το www.energypress.gr

Να μπει… πωλητήριο και σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ πιέζει σύμφωνα με τις πληροφορίες η Κομισιόν, καθώς κρίνει ως μη επαρκή για να ανοίξει η εγχώρια αγορά του λιγνίτη, την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την εκχώρηση δύο εργοστασίων της επιχείρησης, με επικρατέστερες αυτές στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ότι τα 546 MW των δύο μονάδων του Αμυνταίου, μαζί με τα 250 MW της ανταλλαγής ενέργειας (τα swaps) δεν αρκούν για να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην αγορά του λιγνίτη. Δεν δέχονται μάλιστα ως μέρος του όλου «πακέτου» την παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης σε ιδιώτες - την οποία και έχει συμπεριλάβει η ελληνική πλευρά στην πρότασή της- επιμένοντας να μην συνυπολογιστεί, αλλά να προστεθούν σε αυτό επιπλέον μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η πρόταση Παπακωσταντίνου αρχίζει και συναντά εμπόδια, και πως θα πρέπει πιθανότατα να αποσταλεί στην Κομισιόν μια νέα εκδοχή της πιο «εμπλουτισμένη». Σε μια τέτοια περίπτωση ανατρέπονται τα χρονοδιαγράμματα, αφού μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν θα έχει καταστεί δυνατό να έχει οριστικοποιηθεί η όποια πρόταση ώστε να ξεκινήσει και να εφαρμόζεται. Τα πάντα θα εξαρτηθούν, λέει άνθρωπος που γνωρίζει τις εξελίξεις, "από το πόσο θέλουν να το τραβήξουν οι κοινοτικοί".

Επικοινωνιακή προσθήκη ενός ακόμη... ορυχείου

Στο ελληνικό μάλιστα «στρατόπεδο» έχει πέσει η ιδέα, να συμπεριληφθεί στο "πακέτο", η εκμίσθωση ενός ακόμη ορυχείου, για παράδειγμα αυτό της Δράμας, όχι τόσο για ουσιαστικούς λόγους (αφού οι πάντες αναγνωρίζουν ότι θα ξεσηκωθούν αντιδράσεις αλλά και ότι έτσι ανατρέπεται ο στόχος της χώρας για μείωση των εκπομπών ρύπων), όσο περισσότερο για επικοινωνιακούς, ώστε να «ενισχυθεί» το δυναμικό της ελληνική πρότασης.

Κλειδί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Κυρίαρχο πάντως λόγο στις εξελίξεις, φαίνεται ότι παίζει και η επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, η οποία αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο, πιθανώς και τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2011 διεξήχθη η πρώτη ακροαματική διαδικασία για την απόφαση της Κομισιόν να παραπέμψει την Ελλάδα επειδή κρατά κλειστή την αγορά του λιγνίτη (η παραπομπή είχε γίνει την 5η Μαρτίου 2008). Τρεις μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2011 έγινε η ακρόαση για την εξέταση της προσφυγής που είχε καταθέσει η ΔΕΗ (υποστηριζόμενη από το ελληνικό Δημόσιο) έναντι της Κομισιόν για ακύρωση της αρχικής απόφασης. Τόσο η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Απριλίου, όσο και εκείνη του Ιουλίου, δημιούργησε αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση και στα στελέχη της ΔΕΗ, καθώς η Κομισιόν δυσκολεύτηκε να στηρίξει τη θέση της και τα επιχειρήματά της.

Κατά την Επιτροπή, το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο διατηρεί προνομιακά δικαιώματα υπέρ της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση του λιγνίτη δημιουργώντας μια κατάσταση άνισων ευκαιριών, που σημαίνει στην ουσία ότι η επιχείρηση χειραγωγεί την αγορά ηλεκτρισμού έχοντας αποκλειστικά στα χέρια της τον φθηνό λιγνίτη. Γι' αυτό και το 2008 η Κομισιόν είχε ζητήσει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα κοιτάσματα λιγνίτη της Δράμας, Βεύης, Ελασσόνας, και Βεγόρας ή να πωληθεί το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Στο δικαστήριο ωστόσο, υπήρξαν επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο στέκουν τα επιχειρήματα της Επιτροπής (π.χ. γιατί να είναι το 40% και όχι το 30% ή το 35%), αφού η στοιχειοθέτηση για το ύψος της παραγωγής που πρέπει να εκχωρήσει η ΔΕΗ, είχε γίνει από την Κομισιόν με βάση τα λιγνιτικά πεδία. Άλλο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς που φάνηκε να αποδέχεται το δικαστήριο, ήταν ότι όταν κανείς μιλάει για απελευθέρωση μιας αγοράς, εν προκειμένω του ηλεκτρισμού, την εξετάζει στο σύνολό της, όσον αφορά δηλαδή όλα τα καύσιμα (φυσικό αέριο, κλπ), και όχι μόνο ένα, το λιγνίτη.

Σε δίλημμα η κυβέρνηση, και γιατί πιέζει η Κομισιόν...

Το πρόβλημα από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι ότι αν τυχόν συμφωνήσει με την Κομισιόν σε μια λύση για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σαν αυτή την οποία συζητά, δηλαδή την πώληση δύο ή περισσότερων μονάδων, αλλά μετά από μερικούς μήνες εκδοθεί η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είναι ευνοϊκή για τη χώρα (ή τουλάχιστον όχι τόσο δυσμενής όσο αρχικά φαινόταν), θα θεωρηθεί ότι κινήθηκε βεβιασμένα, βλάπτοντας στην ουσία το δημόσιο συμφέρον. Από την πλευρά της πάλι η Κομισιόν, ακριβώς επειδή φοβάται ότι η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να της «τινάξει» όλο το σκεπτικό της στον αέρα, βιάζεται να κλείσει το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί σημείο κλειδί στις εξελίξεις. Και τα πάντα θα κριθούν από το πόσο θα πιέσει η Ε. Επιτροπή για λύση «εδώ και τώρα», καθώς και από τη διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνικής πλευράς.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μειώνονται τα πρόστιμα των αυθαιρέτων

Από www.news247.gr

Αναπροσαρμογή προστίμων για τα αυθαίρετα με κοινωνικά κριτήρια. Ελάφρυνση κόστους τακτοποίησης για την Α' κατοικία. Αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιοχές με ακριβή αντικειμενική αξία.

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωσταντίνου, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες, έπειτα από σχετικά αιτήματα που υπέβαλαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και άλλοι φορείς

Ο κ. Παπακωσταντίνου προανήγγειλε μία διαφοροποίηση μεταξύ των προστίμων που αντιστοιχούν σε διαφορετικά είδη αυθαιρεσίας. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μείωση των προστίμων σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, καθώς και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα των αυθαιρετούχων.

Αντιθέτως, σε περιοχές με ακριβότερες αντικειμενικές αξίες, στις οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι άνθρωποι έχουν αυθαιρετήσει, όχι επειδή υπήρχε κάποια ανάγκη, αλλά επειδή το επέλεξαν», τα πρόστιμα θα αυξηθούν. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να λάβει το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία ένα τμήμα των εισπράξεων από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, ο κ. Παπακωσταντίνου επισήμανε ότι είναι σημαντική η ευρύτερη συναίνεση, κυρίως από τη ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ έχει προτείνει περιορισμό των προστίμων σε ειδικές κατηγορίες αυθαιρέτων, όπως στην πρώτη κατοικία (μέχρι ορισμένα τετραγωνικά), καθώς και σε κτήρια τα οποία έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ.).

Το ΤΕΕ έχει χαρακτηρίσει επίσης αναγκαία την αύξηση του αριθμού των δόσεων, όπως αυτές καθορίζονται από το σχέδιο νόμου το οποίο έχει ήδη κατατεθεί, προκειμένου να «δελεάσουν» τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων να ενταχθούν στη ρύθμιση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Πρόγραμμα για ΟΤΑ και φορείς για πράσινο και ΑΠΕ

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενισχύσεις σε δήμους, περιφέρειες, πανεπιστήμια και άλλους φορείς του Δημοσίου για αναβάθμιση δημόσιων χώρων με φύτευση πρασίνου, εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), χρήση ψυχρών υλικών σε πλατείες, πάρκα κ.λπ. παρέχει το πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων» του ΕΣΠΑ.

Η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα είναι ανοιχτή από 1η Σεπτεμβρίου-31 Οκτωβρίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 60 εκατ. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός των επιμέρους έργων πρέπει να κυμαίνεται από 500.000 ευρώ ως 6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, το πρόγραμμα αποσκοπεί σε:
-Αναστροφή της Θερμικής Κλιματικής Αλλαγής στο Αστικό Περιβάλλον
-Προστασία του Ευπαθούς Πληθυσμού κατά την περίοδο των Θερμικών ?ιαταραχών (θερμών επεισοδίων)
-Βελτίωση του Μικροκλίματος στα ?ομημένα Σύνολα Υψηλής Πυκνότητας και συγκεκριμένα τις αστικές περιοχές χαμηλού εισοδήματος
-Μείωση της Ενεργειακής Κατανάλωσης των Κτιρίων κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο
-Μείωση του Ηλεκτρικού Φορτίου Αιχμής της χώρας
-Βελτίωση των Επιπέδων Θερμικής Άνεσης του Αστικού Πληθυσμού
- Τόνωση και Ανάπτυξη της Τεχνογνωσίας και της Βιομηχανίας Σχεδιασμού και Παραγωγής Δομικών Υλικών Φιλικών προς το Περιβάλλον.

Οι προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς του Δημοσίου θα κατατεθούν στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Σημειώνεται ότι το ΚΑΠΕ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις προδιαγραφές για ένα ακόμη πρόγραμμα με τίτλο «Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια» μέσω του οποίου θα ενισχύονται φορείς του Δημοσίου για τη φύτευση των ταρατσών των κτιρίων. Η προκήρυξη του προγράμματος αυτού αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Πωλητήριο» σε 2 - 3 μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, μαζί με Βεύη και swaps...

Από το www.energypress.gr

«Πωλητήριο» σε δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του ατμοηλεκτρικού της σταθμού στο Αμύνταιο Φλώρινας, θα περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρόταση που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση προς την Κομισιόν για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιγνίτη σε τρίτους.

Πρόκειται για εκκρεμότητα την τακτοποίηση της οποίας ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου δεσμεύθηκε προ μηνός απέναντι στους κοινοτικούς επιτρόπους Ενέργειας και Ανταγωνισμού να έχει τακτοποιήσει και θέσει σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού απορρέει από τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο μνημόνιο, και τα χρονικά περιθώρια έχουν ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός από την πώληση μονάδων, η τελική ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει άλλα δύο μέτρα, την μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες του ορυχείου της Βεύης, καθώς επίσης ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ (τα γνωστά swaps δηλαδή) με ισόποσης ποσότητας εταιρειών ηλεκτρισμού από γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία ή Ιταλία.

Γιατί το Αμύνταιο...

Οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν βρίσκονται στην τελική τους φάση, και πρώτες στη λίστα για πώληση, έπειτα από την αποτίμηση της αξίας των μονάδων της στην οποία προχώρησε η ΔΕΗ, βρίσκονται αυτές του ΑΗΣ Αμυνταίου (καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η κάθε μία). Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό» τους ορυχείο, το οποίο προφανώς, σε περίπτωση πώλησής τους, θα τις «συνοδεύσει», πιθανότατα μέσα από μια μακροχρόνια σύμβαση εκμετάλλευσης. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι μονάδες αυτές χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αλλιώς θα πρέπει να αποσυρθούν από το 2013 – 2014, λόγω των ποσοτήτων ρύπων που εκπέμπουν.

Στο «σχήμα» θα ενταχθεί και η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια είναι τεράστιο (στη β' και τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει πέντε σχήματα). Το «πακέτο» θα συμπληρωθεί από ποσότητες ενέργειας παραγόμενης από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τις οποίες η επιχείρηση θα ανταλλάξει μέσω διεθνών διαγωνισμών με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (π.χ. φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών. Αρχικά η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν στο 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θέση από την οποία φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει.

Πως κατέληξε στο σημερινό μοντέλο

Υπενθυμίζεται ότι η προκάτοχος του κ. Παπακωσταντίνου, Τίνα Μπιρμπίλη, μαζί με τον ίδιο , τότε ως υπουργό Οικονομικών, με την αναγγελία πριν από μερικούς μήνες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που συμπεριελάμβανε και τη ΔΕΗ, είχαν αποστείλει επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας της να παγώσει η διαδικασία ανταλλαγών ενέργειας (τα swaps) ενόψει της πώλησης μονάδων και της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Το επιχείρημά τους ήταν ότι δεν είναι δυνατόν, σε μια στιγμή που η ΔΕΗ βρίσκεται προς πώληση, να αποδυναμωθεί, παραχωρώντας το 40% της λιγτνιτικής της παραγωγής. Η Κομισιόν παρείχε πράγματι στη κυβέρνηση περίοδο ανοχής μερικών μηνών, στη διάρκεια των οποίων η ελληνική πλευρά κατέληξε στο σημερινό μοντέλο.

Οπως έχει ωστόσο γράψει το "Εnergypress", κατά τις συναντήσεις του τον Ιούλιο με τον κ. Αλμούνια, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέσπασε και μια παραχώρηση: Να μην αποτελέσει «σιδηρού κανόνα» η παραχώρηση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού, όπως προέβλεπε η παλαιότερη απόφαση των Βρυξελλών. Δηλαδή η Κομισιόν, ενόψει και των ευρύτερων εξελίξεων που αφορούν στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, θα αξιολογήσει τη συνολική πρόταση ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη και, υπό προϋποθέσεις, θα αποδεχτεί κινήσεις (όπως η πώληση 2-3 μονάδων) ακόμα και αν, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, δεν θα αφορούν στο 40% του λιγνιτικού δυναμικού.

Πάντως, ακόμη και αν πουληθούν οι συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ , στις προθέσεις Παπακωσταντίνου είναι η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης ινα προχωρήσει κανονικά, αλλά όχι μέσω του χρηματιστηρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, παρά μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ξεκινά η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων

Από τα kala-nea.gr

Ξεκινά η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης. Στη Λέσβο θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ τα πρώτα δίκτυα. Ακολουθούν Νίσυρος, Μήλος, Μέθανα και Κίμωλος

Οι μελέτες έχουν δείξει οτι στις περιοχές αυτές παρατηρείται το φαινόμενο της γεωθερμίας. Mε πολύ απλά λόγια, στο υπέδαφός τους υπάρχουν γεωθερμικά ρευστά σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 90 βαθμούς Κελσίου από την αξιοποίηση των οποίων δύναται και πρέπει να παραχθεί ενέργεια. Με αυτά τα δεδομένα οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν από την Λέσβο και έπονται οι υπόλοιπες περιοχές.

Αυτό που μένει για να ξεκινήσουν και επίσημα τα έργα είναι το να συναινέσει η τοπική κοινωνια ώστε να ξεπεραστούν οι όποιοι ενδοιασμοί και να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις. Για τον λόγο αυτό, ειδικά επιστημονικά κλιμάκια θα μεταβούν στις άνω περιοχές για να ενημερώσουν τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς για την διαδικασία και τα οφέλη του εγχειρήματος.

Το κόστος κατασκευής αναμένεται να είναι σχετικά μικρό γιατί δε θα χρειαστεί, όπως σε άλλες χώρες, να γίνουν βαθιές γεωτρήσεις. Όπως είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ ήδη από το Νοέμβριο, όταν υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. (S&B):

Η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό με κυριότερο πεδίο αυτό της Μήλου. Η αξιοποίησή του, για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα συνεισφέρει σημαντικά στην εναρμόνιση της Ελλάδας με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άμεσα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι ο περιορισμός των εισαγωγών καυσίμων υλών και η μείωση των εκπομπών αερίων, που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Στο τοπικό επίπεδο, η αξιοποίηση της γεωθερμίας θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη και άλλων -πλην της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- δραστηριοτήτων, όπως οικονομικότερη θέρμανση και ψύξη οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, γεωργικές καλλιέργειες σε θερμοκήπια, διαχείριση οικιστικών αποβλήτων κ.ά.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διαφορετικό ΕΦΚ στο θέρμανσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Από το www.energypress.gr

Δεν θα υπάρξει φέτος εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνον στο πετρέλαιο κίνησης, ωστόσο μια άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο, δημιουργεί ήδη προβληματισμό στις παραγωγικές τάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σεζόν που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου θα υπάρξει μια μικρή αύξηση στον ΕΦΚ, στο πλαίσιο της σταδιακής εξίσωσης των φόρων σε θέρμανσης και κίνησης. Ενώ λοιπόν στα νοικοκυριά η εξίσωση των φόρων θα γίνει με ήπιο τρόπο και σε βάθος χρόνου, η πίεση για αύξηση των εσόδων φαίνεται ότι οδηγεί σε διαφορετική μεταχείριση τις επιχειρήσεις. Για το πετρέλαιο θέρμανσης λοιπόν που αγοράζεται από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, η αύξηση στον ΕΦΚ έχει προταθεί να είναι μεγαλύτερη.

Φυσικά το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ήδη από τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει ότι μια τέτοια προοπτική θα συναντήσει την έντονη αντίδραση των παραγωγικών φορέων. Εκτός όμως από εκείνους που θα κληθούν να πληρώσουν, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο υπουργείο οικονομικών έχουν επισημανθεί και οι πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Για παράδειγμα υπάρχουν μεικτοί χώροι κατοικίας και επαγγελματικοί, που διαθέτουν κοινό καυστήρα. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν, εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο που προτείνεται θα πρέπει να κόβονται χωριστά τιμολόγια, με το διαφορετικό φόρο, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση αυτή έχει ήδη συζητηθεί στις επαφές που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με φορείς της αγοράς.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα πιθανόν και στη διάρκεια της ΔΕΘ, καθώς μάλιστα τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, ενώ και οι ανάγκες για επιπλέον έσοδα του Δημοσίου είναι πιεστικές.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πτολεμαΐδα | Ηλεκτρικά αυτοκίνητα made in Greece

Από το www.kala-nea.gr

Στην Ελλάδα του ΔΝΤ και της ψυχολογικής κατήφειας αναφάνηκε μια αχτίδα ελπίδας, μια νότα αισιοδοξίας, κυρίως στον χώρο του αυτοκινήτου.
Και αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει με τις πωλήσεις που συνεχίζουν την κατηφορική πορεία, αλλά με την προσπάθεια της «Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαΐδας Α.Ε.», μιας εταιρείας που ανήκει στον Δήμο Πτολεμαΐδας. Μάλιστα το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας πραγματοποίησε έρευνα που έδειξε πως παρά την οικονομική κρίση η ελληνική αγορά μπορεί να δεχτεί ένα οικονομικό, μικρό, ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να κατασκευαστεί ένα αυτοκίνητο που δεν θα ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ. Δεν θα έχει πολυτέλειες (δερμάτινα καθίσματα κ.λπ.), ενώ τα μηχανικά μέρη θα κατασκευαστούν από ελληνικές εταιρείες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτό το μοναδικό εγχείρημα. Μάλιστα ο διευθυντής του Πάρκου κ. Κωνσταντίνος Νίκου φέρνει ως παράδειγμα μία ελληνική εταιρεία στη Φλώρινα που κατασκευάζει και εξάγει ανθρακόνημα.

Αυτή η εταιρεία λοιπόν είναι έτοιμη να κατασκευάσει το πλαίσιο του αυτοκινήτου. Βέβαια οι μπαταρίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου δε θα είναι ελληνικές, αφού δεν υπάρχει ανάλογη εταιρεία που παράγει αυτό το προϊόν.
Βέβαια, το να ονειρεύεσαι αλλά και να σχεδιάζεις είναι κάτι θεμιτό, ωστόσο απέχει πολύ από την υλοποίηση. Κι όμως, ο κ. Νίκου έχει έτοιμο το σχέδιο δράσης για την κατασκευή και την παράγωγη. Συγκεκριμένα στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαΐδας θα στεγαστούν οι επιτηρήσεις από τις οποίες η καθεμία θα αναλάβει την ανάπτυξη και την παραγωγή συγκεκριμένου μέρους του αυτοκινήτου. Σκοπός του είναι μέσα στο 2011 να κατασκευαστεί τα δύο πρώτα ελληνικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία και θα μπουν στη διαδικασία δοκιμών. Μάλιστα όταν πάρουν τις εγκρίσεις Τύπου, θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να αρχίσουν οι παραγγελίες.

Tο ερώτημα βέβαια είναι πώς θα στηριχτεί οικονομικά μια τέτοια προσπάθεια. Τα πρώτα χρήματα (περίπου 500.000 ευρώ) θα τα βάλει ο Δήμος Πτολεμαΐδας, στον οποίο ανήκει το 95% του Βιοτεχνικού Πάρκου. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν κυρίως από το ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ και τον τοπικό πόρο ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα, η όλη προσπάθεια αναμένει και την οικονομική συμμετοχή ιδιωτικών πόρων, ώστε το αυτοκίνητο να μπει σε γραμμή παραγωγής.

Μακάρι η πρωτοβουλία να έχει συνέχεια και να μην πνιγεί και αυτή η προσπάθεια στη δίνη των μικροσυμφερόντων. Μακάρι σε αυτή την προσπάθεια να επικρατήσει η ελληνική δημιουργία και όχι η γνώριμη την τελευταία 20ετία ελληνάρικη νοοτροπία…

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...