.

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας για διάσωση και αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς

Κάλεσμα εγρήγορσης προς τους φορείς της περιοχής για να μείνει όρθια η βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής, διότι τα βιομηχανικά μνημεία της ΔΕΗ αποτελούν πολιτιστικό πόρο και πηγή εναλλακτικής ανάπτυξης της περιοχής, απηύθυνε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου/ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης, σε παρέμβασή του στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Εορδαίας.

«Τα βιομηχανικά μνημεία είναι ο πλούτος της Πτολεμαΐδας, της Εορδαίας, της Κοζάνης αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας», είπε ο κ. Μαυροματίδης, για να προσθέσει ότι «τα εργοστάσια της ΔΕΗ είναι πολιτιστικός πόρος» και τόνισε ότι «πρέπει να πέσουμε με ένταση στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας» (να μείνει δηλαδή όρθιος).
Επισήμανε πως η αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς είναι αναπόσπαστο σημείο της μεταλιγνιτικής περιόδου στην οποία μπήκε η περιοχή μας από το 2002, καθώς μειώθηκε η ένταση της απασχόλησης στην περιοχή, ενώ μίλησε και για τη σημερινή μείωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ και της απασχόλησης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτή τη στιγμή είναι έντονο το πρόβλημα και πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης». Ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποτυπωμένο για το μέλλον της περιοχής και ότι «πρέπει να μάς δοθεί ο σχεδιασμός της ΔΕΗ, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για επενδύσεις και θέσεις εργασίας», όπως είπε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ότι παράλληλα θα πρέπει να καταγραφεί και ή άυλη κληρονομιά, επισήμανε ωστόσο πως «ό,τι γίνει πρέπει να γίνει με τη ΔΕΗ σύμμαχο για να εντάξουμε το κομμάτι της βιομηχανικής κληρονομιάς. Το με ποιο μέρος αλλά και ποιο τρόπο θα το διαχειριστούμε, διότι με τη ΔΕΗ απούσα θα είναι πολύ δύσκολο να διεκδικηθεί η αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς.»
IMG_8094
Ανέφερε επίσης ότι το ΤΕΕ θα έχει συνάντηση την Παρασκευή με στελέχη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και δεσμεύτηκε ότι το ΤΕΕ θα μελετήσει ποιο είναι το βέλτιστο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής, γιατί η αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς είναι θέμα που ανέδειξε το ΤΕΕ από το 2011. Έκανε εξάλλου ειδική αναφορά στη σχετική Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης BRAU3 (“Biennale del Restauro Architettonico & Urbano”), που διοργάνωσε το ΤΕΕ τον Δεκέμβριο του 2015 με στόχο τη σύγκριση και επαλήθευση των έργων αποκατάστασης και επανάχρησης της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία τονίστηκε ότι η βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής αποτελεί πηγή ανάπτυξης της περιοχής.
Ο κ. Μαυροματίδης σημείωσε ωστόσο ότι πέρα από το ΤΕΕ, το Δήμο και την Περιφέρεια στην κατεύθυνση διάσωσης, καταγραφής και αξιοποίησης της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής μπορούν να βοηθήσουν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα μπορούσε να συνεισφέρει επίσης το ΙΤΕΣΚ το οποίο εδρεύει στην Πτολεμαΐδα και αποτελεί πόλο καινοτομίας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου