ΤτΕ: Μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
Πηγή: www.flash.gr
Πρωτοβουλίες για την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αναλαμβάνει η τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Ειδικότερα, την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 ο διοικητής της ΤτΕ Γεώργιος Προβόπουλος θα ανακοινώσει σε συνέντευξή τύπου τη σύσταση ευρείας Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα εκπονήσει μελέτη σχετικά με τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα. Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν οι καθηγητές Κ. Δρακάτος, Ακαδημαϊκός, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, Χ. Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Φυσικός της Ατμόσφαιρας και Κλιματολόγος, ως Συντονιστής της Επιτροπής, και οι εκπρόσωποι των ειδικών Ομάδων Εργασίας Π. Κάπρος, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ενέργειας-Οικονομίας-Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, Α. Παπανδρέου, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ. Στουρνάρας, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Ι. Υφαντόπουλος, Πρόεδρος ΕΚΚΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η προστασία του περιβάλλοντος-Ο τομέας ενέργειας στην Ελλάδα" περιλαμβάνεται και στην τελευταία έκθεση του διοικητή της ΤτΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα πρόσφατα. Στο σχετικό αφιέρωμα υπάρχει αναλυτική αναφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική για την "Κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά σε όλες τις δράσεις που έχουν αναληφθεί σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ενώ παρουσιάζονται και οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια.
Στο αφιέρωμα υπάρχουν ξεχωριστές ενότητες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργείας (ΑΠΕ) καθώς και την πράσινη επιχειρηματικότητα, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στις ημέρες μας. Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά στις επενδύσεις στον τομέα ενέργειας, στα κίνητρα που δίνονται και στις προοπτικές που υπάρχουν.
Με τον όρο "κλιματική αλλαγή" νοείται η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος που οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και προκαλείται κυρίως από την αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Ο πιο χαρακτηριστικός δείκτης της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC),η αύξηση αυτή μπορεί να φθάσει τους 6 βαθμούς έως το 2100. Πέρα όμως από την αύξηση της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή θα σημάνει και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες, ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα, εξαφάνιση ειδών και οικοσυστημάτων. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως εξάπλωση ασθενειών, μαζικά κύματα προσφύγων και μετανάστευση, μείωση της παραγωγής, άνοδο των τιμών των προϊόντων, απώλεια θέσεων εργασίας και, τελικά, σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Δημοσίευση σχολίου