"Σκοντάφτει" η κοινή επένδυση S&B-ΔΕΗ στη Μήλο
Ανάρτηση:
ΣΝ
την
23 Ιουν 2009
Πολύ αργότερα από τον χρόνο τον οποίο αρχικά είχαν υπόψη τους, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο ματαίωσης των σχεδίων τους, αν στην πορεία εκτιμηθεί πως τα εμπόδια είναι ανυπέρβλητα, μεταθέτουν πλέον οι όμιλοι S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ΔΕΗ την υλοποίηση της επένδυσης που προωθούν από κοινού για την ενεργειακή αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στη Μήλο.
Δείτε το διάγραμμα για την πορεία 12μήνου της S&B στο Χ.Α.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, οι οποίες ουσιαστικά βασίζονται στην προηγούμενη κακή εμπειρία από τα γεωθερμικά έργα που είχε πραγματοποιήσει η ΔΕΗ στην περιοχή κατά το παρελθόν, είναι έντονες με αποτέλεσμα οι δύο όμιλοι να "αναγκάζονται" να αναπροσαρμόσουν τον σχεδιασμό τους, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση του κοινού και στοχεύοντας στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για το project.Έτσι, ο διάλογος που ξεκίνησε με τους τοπικούς φορείς θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί προκειμένου η επένδυση να γίνει αποδεκτή από τους κατοίκους. Τα επιχειρήματα της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και της ΔΕΗ ώστε να πείσουν τους κατοίκους της Μήλου για την αναγκαιότητα αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου είναι πως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται πλέον σε τέτοιου είδους έργα έχει εκσυγχρονιστεί και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον όπως παλαιότερα και τα οφέλη που θα προκύψουν από μια τέτοια "πράσινη" επένδυση θα είναι σημαντικά για το νησί.
Πάντως, αν οι προσπάθειες των δύο ομίλων δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε η συνεργασία ίσως λυθεί και η επένδυση δεν θα πραγματοποιηθεί.
Δεν πείθονται
Η συμμαχία μεταξύ της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και της ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου του νησιωτικού συμπλέγματος Μήλου - Κιμώλου - Πολυαίγου μετρά σχεδόν δύο χρόνια, καθώς το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας (ΜoU) υπογράφηκε το φθινόπωρο του 2007. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει τότε, η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου για την παραγωγή "καθαρής" ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει στην καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και παράλληλα θα συνεισφέρει στην εναρμόνιση της Ελλάδας με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι δύο εταίροι υποστήριζαν επίσης πως σε τοπικό επίπεδο η αξιοποίηση της γεωθερμίας θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη και άλλων -πλην της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- δραστηριοτήτων, όπως οικονομικότερη θέρμανση και ψύξη οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, γεωργικές καλλιέργειες σε θερμοκήπια, διαχείριση οικιστικών αποβλήτων κ.ά.
Τόνιζαν με έμφαση, μάλιστα, πως η συγκεκριμένη επένδυση θα συμβάλει στην προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη Μήλο με τη λειτουργία μονάδας ιαματικών λουτρών. Ωστόσο τα επιχειρήματα αυτά φαίνεται πως δεν έπεισαν -προς το παρόν τουλάχιστον- τους κατοίκους του νησιού, καθιστώντας επιβεβλημένη τη συνέχιση του διαλόγου και της ενημέρωσης.
του Φάνη Γαβρινιώτη
* Αναδημοσίευση από το 587ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ& ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 19 - 23 Ιουνίου 2009.
Δημοσίευση σχολίου