.

Τελετή Υπογραφής της Συμφωνίας για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου των Πρεσπών

Την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Υπογραφής της Συμφωνίας για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του «Πάρκου Πρεσπών» από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος των τριών χωρών (Ελλάδα, πΓΔΜ, και Αλβανία), που μοιράζονται την λεκάνη των Πρεσπών.
Η Τελετή Υπογραφής, που θα λάβει χώρα στο Κέντρο Πληροφόρησης της Πύλης Πρεσπών, συμπίπτει με τη δέκατη επέτειο της Διακήρυξης του 2000 για τη δημιουργία του «Πάρκου Πρεσπών», καθώς και με την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Η κοινή διαχείριση του Πάρκου Πρεσπών και η ευρύτερη περιβαλλοντική συνεργασία των τριών χωρών είχαν προαποφασιστεί σε επίπεδο πρωθυπουργών, στις 27/11/2009, μετά από τριμερή συνάντηση που οργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 12.00 με καλωσόρισμα του Δήμαρχου Πρεσπών, Λάζαρου Ναλπαντίδη και εισήγηση του Επίτροπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σταύρου Δήμα. Θα ακολουθήσουν δεκάλεπτες ομιλίες των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της ΠΓΔΜ, Nexhati Jakupi, και του Υπουργού Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Fatmir Mediu.
Αναμένεται ότι θα υπάρξει και δεκάλεπτη τοποθέτηση του εκπροσώπου της Σύμβασης Ραμσάρ Tobias Salathé.
Μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας θα βραβευτούν οι τρεις νικητές του διασυνοριακού διαγωνισμού φωτογραφίας. Σημειώνεται ότι η βράβευση θα γίνει από τους ίδιους τους Υπουργούς, που με αυτόν τον τρόπο επιθυμούν να τονίσουν την σημασία της συμβολής της τέχνης στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα περιβάλλοντος.
Η τελετή θα κλείσει με σύσκεψη μεταξύ των Υπουργών για ανταλλαγή απόψεων και θέσεων ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου