.

Υπόμνημα φορέων Φλώρινας στο ΥΠΕΚΑ για ενεργειακά περιβαλλοντικά θέματα

Υστερα από διαβούλευση του Νομάρχη Φλώρινας, κ. Γιάννη Βοσκόπουλου με τους Δημάρχους των Ενεργειακών Δήμων Αετού, Αμυνταίου, Μελίτης και Φιλώτα, τους Προέδρους των Δ.Δ. Αναργύρων, Αχλάδας, Βεύης και Κλειδιού και τους εκπροσώπους των συλλόγων πληττομένων και διεκδίκησης των Δ.Δ. Αναργύρων, Αχλάδας και Κλειδιού αποφάσισαν να αποστείλουν υπόμνημα στην Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη στο οποίο αναφέρουν μια σειρά από αιτήματα της περιοχής τους.
Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010, ο Νομάρχης Φλώρινας και η συσταθείσα επιτροπή θα επιδώσουν το υπόμνημα
Το υπόμνημα έχει ως εξής:
Μετά από την πραγματοποίηση συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στους ενεργειακούς Δήμους Αετού, Αμυνταίου, Μελίτης και Φιλώτα, με τη συμμετοχή των φορέων και των κατοίκων του Νομού Φλώρινας αποφασίσαμε και διεκδικούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων των οποίων σας παραθέτουμε.
Αναλυτικότερα:
1) Κατασκευή Μονάδας Αποθείωσης στον Α.Η.Σ. Αμυνταίου Φιλώτα. Σε περίπτωση όμως λειτουργίας ορυχείου στη Λεβαία ή στο Φιλώτα,κατασκευή νέας οικολογικής μονάδας.
2) Κατασκευή και λειτουργία της 2ης μονάδας στη Μελίτη, από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε..
3) Κατασκευή 2ου φράγματος από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε για τη λειτουργία και τροφοδοσία της 2ης Μονάδας του Α.Η.Σ. Μελίτης
4) Μετεγκατάσταση του Δ.Δ. Αγίων Αναργύρων, του Δήμου Αετού. Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί από το Α.Π.Θ. μελέτη, μετά από ανάθεση της Ν.Α. Φλώρινας και του Δήμου Αετού, σύμφωνα με την οποία, οι ρωγμές στα σπίτια των κατοίκων οφείλονται στη δραστηριοποίηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε..
5) Μετεγκατάσταση του Δ.Δ. Αχλάδας, του Δήμου Μελίτης, με κρατική επιχορήγηση, όπως ακριβώς φαίνεται και από το υπόμνημα του Δήμου Μελίτης, το οποίο και σας επισυνάπτουμε.
6) Εκμετάλλευση του Ορυχείου Κλειδίου, από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε και όχι από εργολάβους.
7) Διάνοιξη και εκμετάλλευση των παρακάτω ορυχείων από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε.:
Ορυχείο πεδίου Μελίτης – Λόφων,
Ορυχείο πεδίου Βεύης – ΔΕΗ,
Ορυχείο πεδίου Λεβαίας – ΔΕΗ και Φιλώτα- ΔΕΗ.
με όλους τους περιβαλλοντικούς κανόνες και όρους που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η άμεση λύση για το ορυχείο της πρώην ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή της 2ης Μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης.
Παράλληλα, με την επαναλειτουργία του ορυχείου της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ είναι απαραίτητο να τεθούν ως όροι με την υπογραφή της σύμβασης της λειτουργίας του ορυχείου, τα αιτήματα του υπομνήματος του Δ.Δ .Βεύης που σας επισυνάπτουμε, όπως αυτά προέκυψαν από τη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Βεύη, με τη στήριξη όλων των φορέων.
9) Με τη λειτουργία του ορυχείου Βεύη 2, είναι απαραίτητη αρχικά η μετεγκατάσταση του οικισμού του Δ.Δ. Βεύης, ώστε να μπορέσει να γίνει η εξόρυξη του λιγνίτη
10) Ένταξη του Δ.Δ. Αχλάδας, του Δ.Δ. Σκοπού και του Δ.Δ. Βεύης, στο ποσοστό προσλήψεων στους διαγωνισμούς της ΔΕΗ σύμφωνα με τις απαλλοτριωθείσες, τις μισθωμένες και κοινοτικές εκτάσεις από την ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ.
11) Απόδοση τέλους ορυχείων στις τοπικές κοινωνίες όπως συμβαίνει και με τα λατομεία.
12) Αύξηση των προσλήψεων προσωπικού της Δ.Ε.Η. Α.Ε., στο Νομό Φλώρινας.
13) Η τοπική κοινωνία, είναι αντίθετη στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας από ιδιώτη στη περιοχή του Δ.Δ. Βεγόρας.
14) Αναβάθμιση της ταχύρυθμου σχολής της Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην πόλη της Φλώρινας.
15) Χρηματοδότηση των Δήμων Μελίτης και Φλώρινας, για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης και των Δήμων Αμυνταίου και Φιλώτα για την ολοκλήρωση της.
16) Θέσπιση ενιαίας τιμής για την τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία.
17) Αύξηση του Τοπικού Πόρου, ο οποίος αποδίδεται στο Νομό Φλώρινας.
18) Είμαστε αντίθετοι στην απόθεση των αδρανών υλικών Νότια του ορυχείου του Κλειδιού, στην περιοχή του Δ.Δ. Πετρών και στην περιοχή του Δ.Δ. Βεύης.
19) Μειωμένη τιμή μονάδας ρεύματος για τους κατοίκους του Νομού Φλώρινας, καθώς εδώ παράγεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας.

Κυρία Υπουργέ, παρακαλούμε όπως προβείτε στην ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για το Νομό Φλώρινας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Εν αναμονή της απάντησης σας.

Με τιμή
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: www.eparousia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου